Schimbare majoră pentru Colegiul Economic: în plin an școlar, întreaga clădire va fi renovată și clasele vor fi mutate complet | Foto cu festivitatea de deschidere

  de [email protected] | 10 septembrie 2018, 2:07 PM | Administraţie | Educaţie | Topic special

  0

  În luna mai, am scris că cea mai veselă festivitate de absolvire a fost la Colegiul Economic. Instituția primise tocmai atunci titulatura de Școală Europeană, dar… bineînțeles, principalul motiv de bucurie pentru elevi a fost venirea vacanței. Astăzi, entuziasmul elevilor nu a mai fost atât de proeminent: oficial, a început noul an școlar, iar clădirea va intra în curând în reparații capitale.

  Festivitatea de deschidere a fost marcată în curtea școlii, din prezidiu făcând parte, alături de directoarea Monica Băltărețu, Moț Nicoleta (consultantă la Cancelaria Prefecturii Arad), Andrei Ando (director executiv la Consiliul Județean Arad), prof. Laura Orban (inspector teritorial al Colegiului Economic din cadrul Inspectoratului Școlar Județean), prof. univ. dr. Ramona Lile (rectorul Universității „Aurel Vlaicu”), prof. univ. dr. Coralia Cotoraci (rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”), conf. univ. dr. Teodor Cilan (prorectorul Universității „Aurel Vlaicu”), doi reprezentanți ai Jandarmeriei Arad, sublocotenentul Macovei Valeriu (ofițer relații publice) și plutonierul major Măzăreanu Cristin, precum și Preasfințitul Episcop-Vicar Emilian Crișanul din partea Arhiepiscopiei Arad.

  Cu o întârziere de doar câteva minute, a ajuns și primarul Gheorghe Falcă, cel care a făcut anunțul cel mare: clădirea școlii va fi renovată în acest an școlar, iar asta va însemna că orele se vor ține în clădirea Facultății de Ştiinţe Socio-Umane şi Educaţie Fizică şi Sport a Universității de Vest „Vasile Goldiș” de pe strada Mihai Eminescu!

  Soluția a venit „în ultimul moment”, inițial era vorba despre una dintre facultățiile Universității „Aurel Vlaicu”, dar asta ar fi însemnat că elevii din Colegiul Economic ar fi participat la ore abia după masa. Mutarea pe strada Eminescu elimină această problemă, însă nu se știe cu exactitate, deocamdată, când vor începe lucrările, respectiv toată debandada pentru elevi și profesori. Ar putea fi la mijlocul anului școlar (la începutul anului viitor) sau chiar mai devreme, în această toamnă.

  Reabilitare de peste 18 milioane de lei

  Investiţia se ridică la suma de 18.241.315,57 lei și este finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi o contribuţie din bugetul local de 707.083,06 lei.

  Pe durata celor 12 luni, cât este perioada de execuţie a proiectului, se va interveni la nivelul arhitecturii clădirii prin lucrări de reabilitare şi consolidare a corpului de clădire existent, prin investiţii în amenajarea interioară si exterioară a spaţiilor şi în reorganizarea funcţiunilor existente pentru a satisface normele în vigoare, va fi refăcută învelitoarea întregii clădiri înlocuind țigla ceramică și tabla zincată cu una nouă, se va amplasa în curtea interioară un lift pentru persoanele cu dizabilităţi şi tot în curtea şcolii se va amenja un teren de baschet şi vor fi amplasate diferite aparate pentru gimnastică de relaxare.

  Cât priveşte reabilitarea termică, aceasta va presupune schimbarea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie de lemn triplu-stratificat, dar şi termoizolări ale demisolului şi planşeului peste etaj.

  Se va interveni şi la nivelul ornamentelor de ipsos de pe fațade, cele lipsă sau deteriorate completându-se cu elemente noi. Nu în ultimul rând, prin soluția propusă în cazul reabilitării tuturor instalaţiilor de utilităţi, au fost tratate și problemele privind autorizarea de funcționare a imobilului.

  La capitolul dotări se are în vedere o investiţie estimată la peste un milion de lei care cuprinde obiecte de mobilier pentru sălile de laborator și cabinetele specializate fiecărui profil, precum și pentru sălile de studiu multidisciplinare și cabinetul psihologic. Bucătăria va fi dotată cu o întreagă gamă de aparate și mașini pentru gătit. Pentru grupurile sociale s-au prevăzut toate obiectele de mobilier și sanitare necesare asigurării unui confort și igienă personală inclusiv pentru persoanele cu dizabilități.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.