miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Sufocată sub propria greutate, Moneasa pare a-și da, în fiecare clipă, sfârșitul nedorit

  de Mihai Todoca | 2 august 2016, 1:36 PM | Moneasa | Reportaj | Știri Arad | Topic special

  22

  De ani de zile Moneasa este una dintre stațiunile din țară de care se vorbește mai mult la timpul trecut. „Pe timpul…” , „A fost mai demult aici… dar s-a stricat”. Da, a fost una din stațiunile cu rezonanță din țară , însă la ultima ediție a Festivalului Clătitelor, în 2016, a suflat greu, ca un bolnav ținut pe aparate într-o sală de operație. Aș putea spune că stațiunea a căzut sub propria greutate, sufocată de atâtea decizii proaste luate în timp, de indiferență, de lipsa unei administrații locale și județene cu adevărat interesate.

  Lipsa unor parcări amenajate a fost de ajuns ca miile de oameni care au venit la festival să piardă timp și nervi încercând să găsească un loc de parcare. Mașinile circulau bară la bară, un termen care nici măcar nu se apropie de realitate, mai degrabă mașina din spate avea motorul în portbagajul celei din față. Localnicii s-au plâns pe bună dreptate că nu mai au loc și sunt „arestați” în case de mașinile parcate, pentru că începând din sat s-a blocat totul. Și nu doar parcările sunt o problemă la Moneasa. Hotelurile sunt de vânzare, clădirile istorice se prăbușesc… Moneasa moare în văzul tuturor, al tuturor turiștilor (mulți, foarte mulți) veniți să o viziteze pentru a servi o clătită în natură.

  Cei care au crezut că vor veni la Festivalul Clătitelor și se vor bucura de aer curat, s-au înșelat amarnic. Fumul grătarelor au acoperit stațiunea ca o ceață, iar parcul, și pe iarbă, într-un loc de servit masa unde, la final, aștepți să vină gospodina să strângă. O „gospodină” care nu-și prea face treaba și ea… Nu este normal ca după atâta amar de vreme de când Moneasa este recunoscută ca stațiune, aceste lucruri simple să nu fie rezolvate. Locul destinat grătarelor ar trebui să fie la o anumită distanță de hoteluri și de promenadă, să fie delimitate zonele în mod clar.

  CJA-ul are de mult ințiativa de a resuscita această Perlă a Apusenilor, inclusiv prin această CLĂTITĂ imensă la care par a contribui doar partidele politice și bugetul județului, omul de rând find văzut doar ca un simplu alegător și nicidecum ca un client (turist) care trebuie mulțumit cu ce primește și vede și, în consecință, să se întoarcă și cu alte prilejuri, singur, cu familia, fără să i se mai urle în urechi că PSD sau PNL nu a făcut nimic.

  „Mai mult de două zile nu ai ce face în Moneasa” – asta e sintagma pe care o auzi în stațiune cât să îți ajungă pentru un an întreg și să-ți ajungă să fii convins că nu ai pentru ce te întoarce.

  Ștrandul….ștrandul privat, da, ar putea fi o alternativă. Însă, fără să ne considerați cârcotași cu orice preț, nu aveam cum să nu remarcăm că imediat din poartă te întâmpină o acritură de la SPIR, iar pe fața patronului citindu-i-se doar bucuria că-ți ia cei 15 lei bilet, și nicidecum speranța că te vei întoarce. O atitudine neprofesionistă, comunistă, învechită. Copiii până la vârsta de 2 ani au gratuitate, iar între 2 și 12 ani prețul este înjumătățit. Pe ștrand un șezlong costă 8 RON, bătut în cuie și la propriu și la figurat… Nici prețul nu-l negociezi, nici nu ai voie să îl muți 10 cm dacă nu vrei să te trezești cu o apostrofare verbală de la unul dintre mascații cei acrii – ale căror singur motiv să zâmbească e ața de la un costumul de baie minuscul al vreunei domnișoare pe care vor s-o agațe. O rampă pentru cei care vin cu cărucioarele pentru copii lipsește cu desăvârșire, nu ai voie să intri cu mâncare (de înțeles pe undeva, dacă e să luăm în considerare investiția patronului), trebuie să mănânci de la terasa strandului, bazine pentru copii nu există, dușurile – infim de mici, apa este rece și murdară. În esență, tot ceea ce poți să faci este să arunci 15 RON… din plictiseală sau…

  Cam asta ai ce face în Moneasa azi… (Dar dacă am uitat ceva, ne asumăm critica, și vă rugăm să ne completați)

  Și după atâta plictiseală, si dacă te-ai plictisit cumva (un micuț pleonasm… ), atunci nu mai altceva de făcut decât să te duci să aprinzi o lumânare la cochetul Schit din lemn aflat pe colină. Și după ce ți-ai adus aminte de toți strămoșii tăi, să pui o lumânare și pentru stațiune… că sigur va fi nevoie dacă investițiile vor fi făcute cu același ritm și profesionalism ca și până acum.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. „Perla muntilor Apuseni” si-a pierdut din stralucire,dar nu datorita agentilor economici ( cel putin nu majoritatii),ci datorita faptului ca nu exista niciun interes pentru aceasta statiune. De niciunde. Poate au fost fonduri,poate se puteau face proiecte,dar atata timp cat nu este nimic concret,sau pe rol,nu se poate invia nimic. Trebuie interes. Cladiri istorice care au fost privatizate,si lasate de izbeliste…cine a permis ca asa ceva sa fie posibil?
   Domnule ziarist,pe dvs cred ca v-a batut foarte mult soarele in cap in acest weeked,era atatea subiecte de deschis si discutat apropo de statiune,insa dvs v-ati oprit exact la strans,acel loc care aduce turisti in statiune,pentru ca daca nu ar fii acel loc,cred ca nu ai avea ce face mai mult de 30 de min in acea statiune…daramite 2 zile!
   Acritura aia de la „spir” cred e pusa acolo pentru a se evita anumite conflicte,cu „domni”care cred ca li se cuvine totul. „Domni” care,desi sunt dusuri suficiente pe strand ( 12 la numar) nu se sinchisesc sa isi spele jegul de pe ei inainte de a intra in bazin,de unde si apa murdara ce ati vazut-o dvs „domule”ziarist! PAI CUM ATI VREA SA FIE APA CAND SE SPALA!!! 1500+ DE „DOMNI” IN EA INTR-O SINGURA ZI? Se spala,nu se racoresc! Apa se schimba zilnic in bazine. Va rog sa aratati un loc care este mai curat decat strandul in toata statiunea,si mai vorbim.
   Nu cred ca a fost nimeni absurd la 10 cm mai incoace sau mai incolo apropo de sezlonguri,dar cand vrei sa il muti pe pamant,cu riscul de a-l rupe,nu e nimeni deacord,ca nu cred ca o sa il si platesti daca il rupi,si nu l-ai cumparat tu! L-a cumparat acel patron care se chinuie de ani de zile si face anual investitii in acel strand,chiar daca nimeni din administratia locala nu il ajuta cu nimic,iar ceilalti agenti economici nu fac absolut nimic in a ridica putin din acea „greutate”sub care se prabuseste statiunea(poate de acolo si atitudinea comunista,invechita)!/
   Este o intrare separata pentru parintii care vin cu carucioarele,iar unul din cele 3 bazine de pe strand are adancimea de maxim 1,20 cm….adica este un bazin pentru copii!!!
   Evident ca nu se permite cu mancare din afara strandului,desi daca sustineti ca ati fost pe strand in acest weekend,sunt sigur ca ati observat foarte multa lume cu mancare de la acele tarabe amplasate absolut jenant pe marginea aleii,si nu cred ca au fost obiectii in privinta asta din partea administratiei strandului.
   Hotelurile sunt de vanzare deorece nu exista putin interes sau o mana de ajutor din partea administratiei,iar agentii economici pur si simplu s-au saturat an de an sa investeasca,sa atraga clienti,sa isi plateasca taxele,fara niciun pic de sustinere.
   Domnule ziarist,va invitam in statiunea Moneasa,sa ascultati si partea agentilor aconomici,poate asa ne vom face auziti,si intr-un final vom primii si sprijin din partea unei „entitati mai mari”

   +14 voturi
   +1
   -1
   • Să mergeți la Sovata și să vedeți mână de gospodari acolo.
    Din văitături nu se face bună stare.
    Așteptați în permanență să vină ”STATUL” să vă facă pe de geaba. ”Agenți economici” pe naiba. O adunătură de amatori.

    ”Omul sfițește locul!”
    ”Cum vă așternți așa dormiți!”

    +9 voturi
    +1
    -1
   • nu poti interzice cuiva sa nu manance………..e un abuz maaare de tot!!poti sa concurezi cu mancarea celorlalti adica sa il faci pe cel ce vrea sa vina cu mancare sa ia de la tine ca sunt conditii mai bune!!!daca esti patron nu iti poti permite orice daca vrei sa functionezi trebuie sa tii cont de lege nimeni nu imi poate interzice in democratie sa nu imi duc mancare cu mine atata timp cat nu fac murdarie sau nu deranjez pe ceilalti oameni!!!ati inteles gresit democratia asa e romanul neam prost!!!

    +2 voturi
    +1
    -1
    • Dragul meu Ips cashniel,
     Am impresia ca tu confunzi democratia cu bunul simt. Sunt doua lucruri total diferite. Dar haide s-o luam mai pe intelesul tau: fiecare local are regulile proprii. In secunda in care ai intrat in acel local, te supui regulilor respective. Daca nu doresti sa le respecti, esti liber sa pleci. Observi acum diferenta intre democratie si bunul simt? 😉

     --3 voturi
     +1
     -1
     • ”Bun Simț… Democrație????”

      Când nu există argumente, se recurge la atacul ”la persoană”.

      Cine s-a găsit să ne vorbescă despre Democrație?! Unul care o dovedește fără echivoc, că este un simplu ”arogant” și Habrnist.

      ”…fiecare local are regulile proprii. In secunda in care ai intrat in acel local, te supui regulilor respective.” … Da să trăiți!!! Am înțeles!

      Da ce părere ai măi Mihăță, despre ”Dreptul la opinie”?????
      Da despre ”Clientul Nostru, Stăpânul Nostru!”????
      Da despre ”Clientul are în totdeauna dreptate!”???

      Și mai vorbești de lucruri sfinte în biserică?!

      Tu habar nu ai ce înseamnă DEMOCRAȚIA!

      --1 voturi
      +1
      -1
    • Draga Ips Casniel,
     Dar nu iti interzice nimeni sa mananci. Biletul este valabil o zi intreaga,poti sa pleci de cate ori iti doreste sufletelul tau de „domn”si sa mergi sa mananci unde vrei. Dar atata timp cat vor exista „domni”care vin cu lada frigorifica ticsita de mancare si lasa in urma lor ca in cocina,astea sunt regulule casei.

     --1 voturi
     +1
     -1
     • Și pentru ”cineva” este valabil ce am scris mai sus.

      ”Stat în Stat!”

      Voi ”analfabeți” ai Democrației, ”agenții economici a lui pește prăjit”, voi ”pui de dictatori” … VOI vă găsiți să țineți lecții de democrație și de ”REGULI”????

      Voi nu vă uitați nici odată în oglindă?
      Cum naiba de vă mai suportă pământul pe care îl călcați zilnic? Voi greii economiei românești! Ai moralității pervetite!
      Nu sânteți decât niște ”Lupi moraliști”!

      --1 voturi
      +1
      -1
  2. Apropo,de unde cunoasteti dvs starea strandului si a bazinelor,cand nici macar nu ati intrat pe strand. Observ ca toate pozele sunt facute din afara strandului. Sunteti frustrat din anumite motive dl. Todoca? Sa stiti ca patronul de la strand face si acte de caritate,va putea lasa sa intrati pe gratis,si ati fi putut citi bucuria pe fata dansului si daca nu va lua cei 15 lei…

   --4 voturi
   +1
   -1
  3. Sa fie oare DL.Todoca acel domn care,la intrarea pe strandul din Moneasa in loc de „buna ziua” a fluturat, in stil gestapovist o legitimatie spunind „special arad”ca si cum ar fi fost in control,sau ca si cum ar fi asteptat flori sau paine cu sare?!

   +1 voturi
   +1
   -1
   • Vă înțeleg supărarea, dar trebuie să cunoașteți un lucru. Prima impresie contează și permiteți-mi să menționez, am spus bună ziua, m-am prezentat ca fiind de la presă și că aș dori să intru pe ștrand pentru a lua câteva impresii (impresiile au fost ale clienților dumneavoastră). Dumneavoastră m-ați luat tare, spunându-mi:„Ce crezi tinere că mă impresionezi cu asta?” Nu,nu am dorit să vă impresionez, am vrut doar să îmi fac treaba. Modul în care m-am prezentat, dacă am părut îngâmfat… dumneavoastră m-ați surclasat punându-mi în vedere că sunteți patronul. Trebuie să vă recunosc că eu am fost impresionat! Asta nu este atitudine de un om de afaceri. Cât despre caracterizarea „gestapovist”… sunt pasionat de Al Doilea Război Mondial, dar nu de nemți, admir tăria finlandezilor și curajul împins la nebunie al polonezilor.

    +3 voturi
    +1
    -1
    • Dragă Mihai T.,

     ”Nu cere omului ce nu are!”

     Zardanică este incercarea ta. Ăștia de teapa lui ”Soaita Ioan” sânt de compătimit. Ei nici nu știu cât sunt de penibili și atunci, trebuie să ne fie milă de ei.
     Nu sunt nimic mai mult decât niște simplii ”țărănoi”.

     0 voturi
     +1
     -1
  4. Domnul ziarist are f mare dreptate in legatura cu strandul. Personal am fost cu familia acum o luna si exact asta m-i sa intamplat. 2 adulți, 2 copii(14 ani ) = 60 lei ptr ce? La bar o coada cat China majoritatea la bere , cei de la terasa erau niste badarani excitati de alcool, acritura aia de la spir nici vorba sa-si faca apariția, la poarta patronul se comporta de parca iti face o mega favoare ca te lasa sa intri pe strandul lui si etc etc… deci,cred ca sunt destui care imi impartasesc opiniile.
   Cat despre statiune…JALEEE.
   De ce nu este un director de statiune. Dc nu se face o partie de schi? …sunt fff multe dc-uri. Si , păcat ptr aceasta Perlă, ca se degradeaza vazand cu ochii.
   Ar fi ff multe de comentat si spus dar macar daca cineva ar si lua o intiativa referitor la statiune.

   +7 voturi
   +1
   -1
  5. Subscriu la povestea cu ștrandul. Dar…dc nu se promovează de către administrația locală acel cuptor de ars varul dc nu se promovează cariera de marmura,care este impresionantă, dc nu se face ceva și după ora 22, dc nu se face nimic la acel cândva frumos bazin natural de nuferi, dc nu se tund buruienile în grădină de vară, dc nu se face o pârtie de schi, cine le-a dat autorizație de construcție lu Medeleni si celeilalte vile,sa își bată joc de singura si amărâtă pista de schi. Cine i- dat lu Creț Nicoară hotelul Moneasa pe care acum n-are bani să-l întrețină, stau în el fel de fel de muncitori care lucrează la Delphi… si cate si mai cate întrebări nici cel mai mic răspuns…

   +3 voturi
   +1
   -1
  6. puneti controalele pe el sa vezi cum se calmeaza tzaranoiul ajuns patron in 2 luni o sa ne cheme pe gratis doar ca o sa fie deja in faliment………..eu chiar asta incep sa fac sa vedem calitaatea apei sa vedem daca indeplineste normele isu ca din ce se vede e clar ca fraudeaza la greu !!!!

   +2 voturi
   +1
   -1
   • Domnule IPS Cashniel…depre cine vorbiti dvs ca fiind taranoi ajuns patron in 2 luni?
    Despre domnul Soaita de la strand? Doresc sa va anunt ca strandul este in proprietatea dansului din 2000,iar daca doriti va invitam sa vedeti absolut toate avizele de la isu,si probele biologice luate din apa exact asa cum cer cei de la Sanepid. Dumneavoastra „domnule”(vedeti intr-un comentariu mai sus la ce ma refer apropo de „domn”) daca ati avea cate controale avem noi saptamanal cred ca ati avea nevoie de niste scutece,ca habar nu aveti ce inseamna un control,dar sa instigati stiti… Si mai vorbiti de taranoi… halal!

    0 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  9 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.