joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Modificările programului de colectare a gunoiului aduc mari nemulțumiri în rândul arădenilor

    imagine trimisă de un cititor, astăzi, din zona Casa cu Lacăt

    Mari nemulțumiri față de modificările care au fost aduse programului și modului de colectare a gunoiului la Arad. Mulți cetățeni ne-au contactat pe parcursul săptămânii trecute, când s-au trezit că nimeni nu le ridică gunoiul în zilele în care ar fi trebuit. În fapt, este vorba despre o măsură luată de ADI SIGD împreună cu operatorul Retim, care au făcut publice noile decizii abia la câteva zile după aceea.

    Astfel, deși un ciclu de colectare începe de luni (așa cum e menționat și în anunțul emis presei), noul program a intrat în vigoare de marțea trecută (25 aprilie), iar din această cauză muncitorii au „sărit” o zi de colectare pentru deșeurile biodegradabile. Acest lucru a făcut ca oamenii care locuiesc la casă și care și-au curățat grădina să fie nevoiți să aștepte cu pubelele pline până la următorul ciclu de colectare.

    Colectare modificată, același tarif

    O altă modificare care a stârnit cele mai mari nemulțumiri în rândul arădenilor care ne-au contactat a fost reducerea frecvenței colectării deșeurilor. Dacă până acum unele tipuri de deșeuri erau colectate o dată pe săptămână, de acum vor fi doar o dată la două săptămâni, iar la case colectarea cartonului nu se va efectua în pubele din plastic, ci în sacii de plastic distribuiți de Retim/ ADI SIGD populației (alături de broșuri informative, cum puteți observa în imaginea de mai jos):

    pachetul cu sacii pentru colectare hartiei cartonului arad

    Cetățenii care ne-au contactat au fost nelămuriți în legătură cu eficiența adunării cartonului (material rigid) în saci de plastic (material fragil), în loc de pubele, temându-se că acest mod de adunare a gunoiului va provoca multă dezordine pe străzi în zile ploioase sau cu vânt. Mai mult, nu au înțeles de ce modificările au fost aduse fără să fie consultați, din moment ce contractul este semnat de ambele părți, iar la reducerea frecvenței unui tip de colectare (care în contractul original pe care îl dețin se menționează penalizări) tariful pe care oamenii îl achită rămâne neschimbat, în loc să se diminueze și el.

    Care este motivul din spatele schimbării programului și modului de colectare

    Pentru a înțelege care a fost logica din spatele acestor decizii, am contactat-o pe Simona Stan, director adjunct de la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Arad (ADI SIGD). Potrivit dumeaei, scopul schimbărilor este de a descuraja cetățenii să umple pubela neagră și, în schimb, să crească colectarea reciclabilă și biodegradabilă. S-a redus frecvența colectării gunoiului menajer, pentru că apar servicii care lipseau: sacii pentru carton la case, respectiv pubele pentru biodegrababil la blocuri.

    „Tocmai s-au introdus fracții noi, în ideea de a încuraja colectarea de reciclabil și de rezidual, având în vedere și legislația de deșeuri care ne impune lucrul acesta. La rezidual s-a redus programul, pentru că am introdus o fracție nouă, cea de hârtie/ carton, sacul albastru, care se colectează din poartă în poartă și vrem să încurajăm colectarea de biodegradabil. În principal, ar trebui ca mare parte din deșeul menajer, în afară de cel reciclabil, să se afle în pubela maro. Hârtia/ carton nu s-a colectat până acum de la case, este fracție nouă introdusă. Pubele albastre nu au existat, nu au fost cumpărate nici prin proiect, nici de către operator. Acum s-a introdus sacul albastru, care a fost ofertat în licitație. Existau doar containerele albastre la asociațiile de proprietari, dar din poartă în poartă nu s-a colectat separat hârtia / cartonul, doar din puncte fixe. Acum se colectează din poartă în poartă”, ne-a spus Simona Stan.

    Cetățenii care au achiziționat ei pubele pentru carton, pot pune sacii primiți în acestea, dar că verificarea conținutului va fi efectuată în sacii respectivi.

    „Am făcut și o campanie de conștientizare și informare despre graficele de colectare, am introdus biodegradabilul și pe zona de platforme blocuri. Până acum nu am avut acolo colectare de biodegradabil. Se montează stichere pe containerele de la blocuri și se face colectare de biodegradabil și de la blocuri. Facem lucrul acesta pentru atragerea țintelor, pentru că țintele sunt destul de mari stabilite de Uniunea Europeană și intenționăm să colectăm cât mai mult reciclabil și biodegradabil, s-a redus cantitatea de rezidual tocmai pentru a evita depunerea pe deponeu. Pubela neagră ar trebui să aibă conținut foarte, foarte restrâns: restul din coșul de aspirator, ce se mătură în casă și șervețelele de igienă intimă, tot ce ține de igiena intimă”, ne-a mai explicat directoarea adjunctă a ADI SIGD.

    Noul program de colectare a gunoiului de pe raza municipiului Arad

    În cazul gospodăriilor individuale aflate în mediul urban programul de colectare este următorul:

    Deșeurile menajere reziduale se vor colecta o dată pe săptămână – pubela neagră;
    Deșeurile menajere biodegradabile se vor colecta o dată pe săptămână – pubela maro;
    Deșeurile de tip plastic – metal se vor colecta o dată pe săptămână – pubela galbenă;
    Deșeurile de tip hârtie – carton se vor colecta o dată la 2 săptămâni – sacul albastru;
    Deșeurile de tip ambalaje din sticlă se vor colecta o dată la 2 săptămâni – în containerele verzi amplasate în punctele de colectare amenajate pe domeniul public al fiecărui UAT.

    Programul de colectare a deșeurilor la asociațiile de locatari/proprietarilor în mediul urban este următorul:

    Deșeurile menajere reziduale se vor colecta 5 zile pe săptămână (sau 6 zile pe săptămână în zonele desemnate ca atare);
    Deșeurile menajere biodegradabile se vor colecta o dată pe săptămână;
    Deșeurile de tip plastic – metal se vor colecta de 2 ori pe săptămână – containere galbene;
    Deșeurile de tip hârtie – carton se vor colecta de 2 ori pe săptămână – containere albastre;
    Deșeurile de tip ambalaje din sticlă se vor colecta o dată pe săptămână – containere verzi.

    Graficele detaliate de colectare (atât cele pentru mediul urban, cât și pentru cel rural) le puteți găsi pe site-ul retim.ro.

     

    •  Citește și: Măsuri pentru rezolvarea crizei gunoiului din județul Arad: taxă în loc de tarif, campanie pentru colectarea selectivă • Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Retim, de cand au ,,câștigat” licitația și au intrat in Arad, încă n-livrat tomberoanele stipulate in contractele semnate cu beneficiarii. Dacă măriți poza din deschiderea articolului( pe unele tomberoane scrisul e foarte șters), se vede scris Polaris, tomberoanele fostei firme de salubrizare.
      Ați fotografiat pe strada pe care nu mai intra camioanele de colectat gunoi, tot de pe vremea firmei Polaris, ăia puteau, ăștia, retim, nu.

      +9 voturi
      +1
      -1
    2. Normal, doar Retimul e una din firmele „de casă” a PNL-ului, recte a găștii Falcă&Co.
      Uitați-vă în ce județe activează (și cum „sunt mângâiați pe creștet” în acele județe) și-o să înțelegeți de ce … 😉

      +7 voturi
      +1
      -1
    3. Geme prostia în ăștia! Indiferent de cantitate, cum se gândesc ei că pot lăsa gunoiul menajeri săptămână în pubele, în curțile oamenilor, în apropierea blocurilor și locurilor unde copiii se joacă? 😡 Deci chiar Aradul a ajuns un sat fără câini, este strigător la cer!!!

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.