miercuri, 29 mai, 2024

Special Arad Logo

  Mizerabila povară a campaniei electorale. Azi, Iohannis

  de Ovidiu Balint | 15 mai 2019, 11:14 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  9

  Călin Nemeș la Revoluția din 1989

  Fiindcă prietenul meu Lajos Notaroş a început o serie de comentarii foarte pertinente despre prostiile acestei campanii electorale pentru alegerile europarlamentare. Fiindcă nu am mai vrut să scriu despre vreo minciună electorală, considerând că inclusiv pomenirea ei este dăunătoare cititorului. Fiindcă nivelul acestei campanii electorale (culmea!) pentru nişte alegeri europarlamentare este atât de coborât încât nu m-am mirat că zilele trecute s-au descoperit gunoaie şi în Groapa Marianelor, la peste 10.000 de metri adâncime. Şi, nu în ultimul rând, fiindcă sunt alte subiecte mult mai importante despre care merită să scriu, am zis că mă prefac în stâlp pe care să se pişe şi câinii când trec pe lângă părerea mea referitoare la politica românească.
  Şi, totuşi… nu m-am putut răbda în faţa mizeriei electorale promovată de preşedintele Iohannis.
  Eu am scris şi acum cinci ani, înaintea campaniei pentru alegerile prezidenţiale, că am avut de ales între doi proşti, Ponta şi Iohannis. Am sperat că între timp nişte salarii de consilier prezidenţial, mult mai mari decât al vreunui consilier la vreo multinaţională, îl vor fi scăpat pe Iohannis de prostie, ori l-or fi învăţat să mimeze lipsa ei.
  Ehei, consilierii au trecut la alt nivel. Mai coborât. Al mizeriei electorale.
  Nu. Nu e cu înjurături. Nu e cu jigniri. E mai rău. E cu mânjirea simbolurilor naţionale. Şi aşa puţine, pe care le avem. Ori pe care le mai recunoaştem.
  Preşedintele Iohannis a ales să onoreze sacrificiile, chinurile şi martiriul luptătorilor anticomunişti din Revoluţia din decembrie 1989 tocmai în luna mai. Fix cu o săptămână înaintea alegerilor europarlamentare şi a referendumului cu multe întrebări cu răspunsul conţinut.
  Lupta anticomunistă merită comemorată în fiecare zi. Ca orice martiriu, al oricărei generaţii, al oricărei naţiuni. Însă, pe mine m-a oripilat motivaţia prezidenţială pentru acest demers, care pute a electoral până în morminţile eroilor. Cică, în acest an, se împlinesc 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 şi, (aici începe mizeria!) aşa cum Centenarul a meritat să fie sărbătorit tot anul trecut, aşa merită şi momentul istoric al Revoluţiei să fie comemorat tot anul.
  Sincer, nici nu cred că aş fi observat mocirla acestei motivaţii, dacă nu ar fi luat poziţie publică fiul Doinei Cornea, care a declinat invitaţia prezidenţială la evenimentele prilejuite de această comemorare.
  Păi, domnule Iohannis, care ocupaţi o funcţie importantă în statul român. Vreau să vă comunic prin scris, de aici de la Arad, că tot în 2019, la mine în oraş se împlinesc 100 de ani de când în luna mai încă se murea pe aceste meleaguri pentru idealul naţional! Fiindcă Marea Unire nu se terminase fix la 1 decembrie 1918. Inclusiv în data de 17 mai, când Armata Română intră în Arad, dimpreună cu Armata Franceză eliberatoare, condusă de Generalul Berthelot (care eliberase şi Bucureştii, nota bene!), au murit câţiva români, vânaţi de la geamuri de către susţinătorii lui Kun Bela. Ba au murit la Arad, domnule Iohannis, chiar şi un militar marocan şi un ofiţer francez, la aceeaşi defilare pe bulevardul principal.
  Ce facem cu memoria lor, domnule Iohannis? Am uitat să vă spun că în aceeaşi lună mai încă se murea, din aceleaşi motive, şi în judeţul Bihor. În primăvara anului 1919, în judeţele Arad şi Bihor, erau ucişi sute de români pentru vina de a fi români! Ce facem cu memoria martiriului lor?
  Cum să compari nişte sacrificii? Cum să compari martiriul de acum 100 de ani cu martiriul de acum 30 de ani? Pentru a justifica nişte bani de campanie electorală? Adică subconştientul colectiv se măsoară în ospeţe naţionale? Cum ar veni, dacă ne-am îmbătat la aniversarea Centenarului, de ce nu ne-am îmbăta pe bani publici şi la o comemorare de 30 de ani?
  Numai că e o problemă, domnule Iohannis, de fapt mai multe: în ce lună, ori în ce an, ar trebui să comemorăm sacrificiul şi martiriul luptătorilor anticomunişti, ai politicienilor români care au clădit istoria statului român modern, care au murit prin închisorile comuniste în anii 50-60-70, ba chiar prin anii 80? Sau memoria lor nu merită? În ce lună, ori în ce an, ar trebui comemorată revolta militarilor de la unitatea din Ineu, care cu nişte ani înainte de Revoluţia din 1989 pregăteau o lovitură de stat împotriva regimului comunist? Oare în ce an, ori în ce lună, ar trebui comemorat martiriul luptătorilor anticomunişti din munţii României, ştiindu-se că ultimul a fost lichidat de Securitate în anii 70, însemnând că luptase de unul singur peste 20 de ani împotriva unui sistem totalitar?
  Înţelegeţi întrebările mele, domnule Iohannis? Sau, mai pe şleau: înţelegeţi un martiriu?
  Dacă aş organiza un referendum la care aş aştepta doar participarea dumneavoastră, iar răspunsul unanim al dumneavoastră, domnule Iohannis ar fi afirmativ, atunci vă rog să respectaţi martiriul.
  Apropos, de comemorarea martiriului din 1989: aţi invitat pe cineva din familia actorului Călin Nemeş de la Cluj? Da, e vorba despre actorul care, după ce a fost împuşcat pe străzile Clujului în 1989, s-a sinucis în vara anului 1993, ca formă de protest împotriva statului care continua tradiţia comunistă. Anul acesta, în luna mai, ar fi împlinit 59 de ani!
  Cam multe de comemorat în luna mai, nu, domnule preşedinte? E drept că ar fi de sărbătorit şi înfiinţarea partidului comunist. De-asta şi înţeleg demersul electoral prezidenţial!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nici o jigodie din tagma securistă nu a fost condamnată pentru atrocitățile comise împotriva poporului pe care ar fi trebuit să-l protejeze. Sunt toți bine merci cu pensii ca la cei din vest. L-au susținut pe jigodia de Ceaușescu și țoapa lui la putere. Acum urmașii foștilor securiști ai dictatorului Ceașcă, l-au pus la „înaintare” pe un alt coruptibil fudul și țoapa lui. Un arogant a cărui obrăznicie rămâne nepedepsită! Nici rezistenții și nici „Diaspora” nu ies în stradă să urle „Ciuma Securistă”.
   ,
   O țară de slugi odioase, cocalari și țărănoi bețivi cu căciula în mână!
   ,
   Tot ce-n ţările vecine e smintit şi stârpitură,
   Tot ce-i însemnat cu pata putrejunii de natură,
   Tot ce e perfid şi lacom, tot Fanarul, toţi iloţii,
   Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii,
   Încât fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii,
   Bâlbâiţi cu gura strâmbă sunt stăpânii astei naţii!

   Voi sunteţi urmaşii Romei? Nişte răi şi nişte fameni!
   I-e ruşine omenirii să vă zică vouă oameni!
   Şi această ciumă-n lume şi aceste creaturi
   Nici ruşine n-au să ieie în smintitele lor guri
   Gloria neamului nostru spre-a o face de ocară,
   Îndrăznesc ca să rostească pân’ şi numele tău… ţară!

   Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
   Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
   Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
   Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!
   ,
   Așa a fost pe vremea lui Eminescu și tot la fel este și acum. Doar Javre și Mișei! Iar printre aceștia Sasu ia medalia de aur! Huoooooooooooo!

   --6 voturi
   +1
   -1
    • Nu poti tu, Capdeura, cu nivelul tau de rahat sa nu ataci neargumentat persoane care nu fac parte din trepanatii care sustin fanatic USR-ul. In imbecilitatea care te caracterizeaza nici nu-ti imaginezi ca starpiturile la care se refera poezia, tu chiar reusesti sa le intruchipezi.
     In nemernicia si prostia esti convins ca ai dreptate si astfel toti care nu-ti impartasesc simpatiile electorale (o adunatura de frustrati care nu si-au gasit/negociat poziti eligibile la PDL/PNL si care sunt mandri, cretinii, de ura pe care o rostogolesc prin social media).
     Ura asta maladiva este dusa de tine la paroxism si ai reusit, asa cum numai schizofrenicii reusesc, sa te convingi ca esti OK.
     Accepta, ba, dementule ca sunt oameni care nu gandesc ca tine, Doamne ajută si ca au dreptul sa fie diferiti!

     --7 voturi
     +1
     -1
     • m.z iar ti-ai baut supozitoarele si nu si-au facut efectu’ ? Ai prins ceva “oaierles” de la vecini? 🤭
      🤔 Cum e la voi in salon? Aveti caldura? …a fost cam rece azi noapte. Saluta-l pe peterpan cand va vedeti in curte si transmite-i sanatate. :)))

      PS: aaa si nu uita batranel ciufulit…pentru greata exista altceva. Supozitoarele n-ajuta si nici alcoolu’ ! 🤫
      see-ya & don’t be a stranger red puppet. 😂

      0 voturi
      +1
      -1
     • Nu merită energia și timpul investit ai răspunde unui „SECTANT” cu ochelari de cal. Nu te lăsa afectat de cuvintele scrise de unul ca „Ăsta”! Atacul la persoană este menit să închidă gura celor ce le îndeasă pe gât adevăruri greu de digerat. Ei uite că nu reușește!!! Are efect invers la mine. 🙂 Te rog fie-ți milă de el și mai ales de tine. IGNORĂ-L … doare mai tare.

      0 voturi
      +1
      -1
      • peterpanule tocmai mi-am sters o lacrima! Exista dragoste si pe Strada Octavian Goga la numarul 15 🙂 bravo!

       Totusi, geniule, cand vrei sa te adresezi cuiva anume(ilustrei tale jumatati in cazu’ de fata) pe un forum sau daca exista raspunsuri multiple, specifica hodorogea cui i te adresezi pentru ca asa pare ca mi-ai scris mie.
       Nu e bai mare da’ poate se supara prietena ta m.z. stii doar ca e mai ciudata de cand nu se mai gaseste remediu pt boala ei ! :))

       penibililor! :)))

       0 voturi
       +1
       -1
  2. Stimate autor, anu’ trecut ati scris despre Crucea Martirilor. Mi se pare ca tot pe vremea asta. S-a schimbat ceva? Adica vreun dobitoc de dascal si-a dus pruncii sa vada acel monument? Sa-si invete pruncii despre ce si cum? Naaahhh…Pe al nostru in decembrie l-au dus sa vada The Grich in an centenar!
   Si sa cante imnu’ Romaniei in curtea scolii…suntem atat de jos ca natie incat nu inteleg de ce va mai mirati de Johannis? Ca e mr president si-ar trebui sa stie? Pai daca pe noi pe plan local ne doare-n basca…ei oricum au voturile asigurate atat pnl cat si psd…n-am vazut aceste partide mai jos de 20 de procente indiferent cum se sterg la fund cu tot ce tine de romani sau Romania!

   Va provoc sa va intrebati cunoscutii despre eroii din Apateu sau despre rezistenta anticomunista din juru’ Aradului cel putin…dupa ce scarbit veti afla de cine sunteti inconjurat in acest oras…va veti aminti cuvintele lu’ Petre Ţuţea: „Am stat 13 ani în temniţă pentru un popor de idioţi” . Nu Johannis e de vina sau dragnea ci cei din juru’ nostru!

   +3 voturi
   +1
   -1
   • Am răspuns la întrebările dumneavoastră. Da, anul trecut scriam despre Crucea Martirilor. Nu sunt profesor, dar datoria mea era să scriu. Alţii au libertatea să citească, iar mai apoi au libertatea să accepte sau nu ce am scris eu. E un subiect greu. Greu de digerat. Printre cei care au fost ucişi atunci sunt şi de la Apateu. Printre altele, vă pot spune că puţini sunt cei care ştiu că în 1956, în judeţul Arad, pe la Sintea Mare, Şepreuş etc am avut eroi care s-au ridicat împotriva comunismului, odată cu Revoluţia din Ungaria. Dar asta e altă poveste. Că toate partidele se învârt în jurul procentului de 20% e adevărat, dar nu e neapărat şi rău, fiindcă nu prea mi-aş dori un alt partid care să treacă de 50%. Ţuţea o spunea într-un context, referindu-se la perioada comunistă şi sperând în poporul pentru care suferise. Nu în ultimul rând, despre nevinovăţia preşedintelui am auzit şi pe vremea lui Ceauşescu. Nici Ceauşescu nu era de vină pentru ce se întâmpla în ţară. Ba era Elena, ba erau miniştri, ba era nu ştiu cine. Nici eu n-am dat vina doar pe Iohannis, specificând în articol, inclusiv la sfârşit, despre cine e vorba, dar nici nu m-aş lăuda cu un preşedinte care u ştie că e manipulat. Mulţumesc pentru comentariu.

    +4 voturi
    +1
    -1
  3. eu lucrez cu un pickhammer, de la şapte la şapte. uneori beau bere de la şefu. apoi mă culc cu o carte în braţe. nu pricep nimic de aici. cartea e o pernă-carte. ursuleţ. cred că lucrurile sunt foarte simple. viaţa o ai sau nu. talentul îl ai sau nu. libertatea o ai dacă vrei s-o ai. în rest, faci laba, vorba Domnului Freud.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.