sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Conferință de presă a candidatului AUR la europarlamentare, o dovadă că teoria omoară practica în suveranism

    de Valer Mărginean | 13 februarie 2024, 4:40 PM | Politikos

    0

    Ce așteptări puteam avea de la o conferință de presă despre alegerile europarlamentare, ce trebuia să înceapă într-o zi de luni (când, vorba aia, nici iarba nu crește), la ora 12? Sincer, nu prea mari, chiar dacă acțiunea era organizată de AUR, un partid care obișnuiește să servească presei subiecte. Desigur, nu neapărat în Arad. Și-apoi, se anunțau alte subiecte de mare interes în Arad, în primul rând cel legat de acțiunea de comando a familiei Mészár prin care a pus total mâna pe Clubul UTA.

    Și totuși, din anunțata prezență a unuia dintre candidații AUR la alegerile europarlamentare putea ieși ceva interesant. Pentru că interesant este și parcursul candidatului în cauză, domnul Peter Costea. Român stabilit de mulți ani în SUA (mai precis în statul Texas, unde este avocat specializat în drepturile omului), nu se bucură (încă) de o notorietate prea mare în Arad, dar este cunoscut în lumea politică drept președinte și fondator al Partidului „Alianța Renașterea Națională” (ARN – acum, aliat cu AUR), dar și ca apărător a valorilor creștine (dumnealui fiind baptist), între care, desigur, și cele ale familiei tradiționale.

    Ofertă pentru europarlamentare: suveranism

    Unii îl consideră și militant anti LGBT dar, la întrebarea noastră legată de acest subiect (doriți să duceți în Parlamentul European acest tip de mesaj anti LGBT?) a răspuns că nu este „anti nimic”. „Sunt susținător al dreptului fiecărui individ de a opta pentru orice practică, atât timp cât este legală. Cu condiția să ni se respecte și nouă, creștinilor, drepturile”.

    Pe acest subiect a dorit să facă o precizare și Dan Artimon, președintele AUR Arad: „AUR nu este un partid antieuropean, nu este împotriva drepturilor comunității LGBT, dar respingem orice formă de prozelitism”.

    Dincolo de acest subiect, s-a vorbit despre comasarea alegerilor („care este neconstituțională”), despre erodarea suveranității naționale odată cu aderarea la UE, despre doctrina suveranistă pe care o îmbrățișează, împreună cu colegii din AUR. „Militez pentru suveranitatea poporului, care înseamnă altceva decât suveranitatea națională”.

    Am întrebat: Ca europarlamentar, veți duce acest mesaj suveranist în Parlamentul European?

    Ni s-a răspuns că „în Statele Unite există menționată în Constituția unională o clauză, numită Supremacy Clause (clauză de supremație a legii unionale față de legile statale), care nu există în Constituția europeană”.

    Notă: Nu există, încă, o Constituție europeană. Din 2003 există un proiect de constituție. Atât. În schimb există o astfel de clauză, în Tratat, pe care și-o asumă fiecare stat membru, căreia îi spune „principiul prevalenței legislației UE în fața legislației interne”.

    Pe care și l-a asumat și România odată cu semnarea Tratatului de aderare, chiar dacă asta înseamnă o anumită restrângere a suveranității. În acest sens, a fost și modificată Constituția care consacră primartul legislației UE în raport cu legislația internă.

    Ni s-a răspuns și la precizare: „Este o chestiune extraordinar de importantă pe care trebuie s-o adresăm, eventual într-un context mult mai larg, în care va trebui să avem o discuție a întregii familii europene în care să vedem de unde am plecat și unde am ajuns și în ce direcție trebuie să mergem”.

    Am înțeles că… este mai înțelept să nu insistăm. Suveranismul este o temă care prinde bine „în practică”, adică, în stradă, la proteste, exprimată, eventual prin câteva sloganuri (nu suntem sclavii Europei sau altele asemenea). Uralele înfierbântate vor veni cu siguranță.

    Când ajungem, însă, la argumente teoretice, este mai dificil. Exact invers decât în viață, când vine vorba de suveranism, teoria ne omoară, că practica-i ușoară.

    Altă întrebare: Credeți că România ar trebui să iasă din Uniunea Europeană?

    Peter Costea, candidat la europarlamentare: „Nu știu. Poate mai sunt și alte alternative, dar pe moment așteptăm să vedem cu va fi”.

    Să mai precizăm că obiectivul declarat al domnului Costea este ca „AUR să fie pe locul 1 la alegerile europarlamentare”. Iar pentru îndeplinirea lui, va depune toate eforturile, având deja pregatită strategia cu care va aborda campania electorală. Mai multe nu ne-a spus despre document.

    După această primă întâlnire cu candidatul Peter Costea am rămas cu senzația că, deocamdată, nu a dorit decât să-și „marcheze teritoriul”. Dacă este așa, atunci așteptăm alte întâlniri în care să ne arate și că este un mascul alfa, în stare să-și apere teritoriul marcat.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.