luni, 15 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Mită de miliarde de dolari, sute de politicieni implicați, zeci de anchete și un președinte! Nu este o statistică ci un singur caz

  de - | 14 aprilie 2017, 9:40 AM | Internaţional

  0

  Brazilia este zdruncinată de acuzaţiile potrivit cărora 108 foşti şi actuali politicieni ar fi luat mită un miliard de dolari de la o companie petrolieră.

  Printre cei care vor fi anchetaţi sunt nouă miniştri, şeful de cabinet al preşedintelui, primarul de la Rio de Janiero şi cel puţin patru foşti preşedinţi.

  Compania petrolieră este în centrul unei anchete deschise acum trei ani pentru dare de mită şi deturnare de fonduri. Banii ar fi ajuns în conturile partidului aflat la putere şi ale politicienilor acestuia.

  Curtea Supremă a Braziliei a dat undă verde deschiderii unor anchete asupra a nouă miniștri ai guvernului președintelui Michel Temer în cadrul uriașului scandal de corupție Petrobras, potrivit documentelor date publicității marți de cea mai înaltă instanță juridică a țării, scrie AFP, preluată de Agerpres.

  În martie, procurorul general Rodrigo Janot a cerut deschiderea a 83 de anchete împotriva unor miniștri și parlamentari care beneficiază de imunitate și nu pot fi judecați decât de Curtea Supremă.

  Numele persoanelor citate în „lista Janot” nu au fost făcute publice, însă mai multe publicații locale vorbesc despre cinci miniștri din guvernul președintelui conservator Michel Temer, printre care noul ministru de externe Aloysio Nunes, precum și despre președinții celor două camere parlamentare.

  Presa braziliană îi citează și pe ultimii doi președinți, Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), simbol al stângii, inculpat deja în mai multe dosare ale anchetei, și succesoarea sa Dilma Rousseff (2011-2016), demisă anul trecut sub acuzația de trucare a conturilor publice.

  Solicitarea procurorului general trimisă Curții Supremă are la bază mărturii explozive obținute de la 77 foști membri în conducerea gigantului BTP Odebrecht, care au încheiat înțelegeri cu justiția în schimbul reducerii pedepselor.

  Cei 77 — printre care „patriarhul” familiei și președintele companiei, Emilio Odebrecht, precum și fiul său și fost CEO, Marcelo Odebrecht, aflat în închisoare — au dat 950 de declarații unei echipe de 116 procurori, a precizat biroul lui Janot.

  Grupul se află în centrul unui vast sistem de corupție prin care marile companii din construcții obțineau contracte suprafacturate.

  Aproape 2 miliarde de dolari ale Petrobras au fost deturnate pentru a alimenta conturile unor partide politice și ale unor aleși de toate orientările.

  Zeci de oameni de afaceri și de politicieni se află deja după gratii, iar lista are toate șansele să se mărească substanțial.

  „Aceste dezvăluiri ne confruntă cu trista realitate a unei democrații victimă a unui atac la scară amplă și pătată în esența sa de corupție și abuzuri de putere”, a subliniat Rodrigo Janot, într-o scrisoare deschisă adresată tuturor procurorilor brazilieni.

  În plus față de cele 83 de dosare trimise la Curtea Supremă, singura abilitată să judece miniștri și parlamentari, pentru că ei dispun de imunitate, procurorul general a solicitat trimiterea a 211 cereri de anchetă unor instanțe inferioare.

  Conținutul mărturiilor se află sub secret judiciar, însă procurorul general a cerut ridicarea acestuia, invocând „transparența și interesul public”.

  Difuzarea „listei Janot” a ținut cu răsuflarea tăiată clasa politică braziliană în ultimele săptămâni, în contextul celei mai grave recesiuni din istoria țării.

  Parlamentul s-a ocupat de mai multe proiecte de reformă vizând amnistierea delictelor legate de finanțarea campaniilor electorale, trecând în plan secund problema spinoasă a reformei pensiilor, considerată fundamentală pentru relansarea economiei.

  Președintele Temer însuși a fost menționat în anchetă, deși nu a fost pus în mod oficial sub investigație.

  Conform uneia din mărturiile scurse în presă, Temer ar fi cerut grupului Odebrecht milioane de dolari pentru finanțarea partidului său, PMDB (centru-dreapta), în 2014, pe când era vicepreședintele Dilmei Rousseff.

  Actualul șef al statului neagă orice implicare și beneficiază de imunitate parlamentară, însă aceste acuzații ar putea conduce la anularea mandatului său de către justiția electorală, care desfășoară o anchetă paralelă.

  sursa: digi24

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.