Se caută mineri pentru porţiunea de autostradă lipsă dintre Arad şi Sibiu





Ar urma să fie gata în 2026, conform contractului semnat de UMB și firmele cu care compania românească s-a asociat. Sunt doar câțiva kilometri de autostradă lipsă între Arad și Sibiu, dar acei kilometri sunt infernali pentru toți șoferii care aleg să ajungă la vamă sau la Sibiu, ori mai departe, pe autostrada vestului.
În aceste zile, încă de la intrarea în țară, panourile informative de pe autsotradă te avertizează că pe porţiunea lipsă de la Margina la Coşeviţa (Holdea) sunt blocaje, cozi. Dar situaţia e aceeaşi nu doar în vacanţa de iarnă sau cea de vară, ci de luni bune, chiar mai bine de un an, în orice anotimp. Până la finalizarea lucrărilor pe porţiunea de autostradă lipsă mai e însă drum lung, în condiţiile în care firma care a câştigat licitaţia aici nu şi-a angajat încă tot personalul necesar.
Mineri pentru tunelurile de pe autostrada lipsă
Potrivit Economedia.ro, UMB caută acum să angajeze mineri, cel mai probabil pentru a săpa cele două tuneluri, cele mai grele dintre lucrările din acest contract. Anunţul – „Angajăm mineri. CV-urile se pot trimite pe adresa de e-mail: [email protected]” – a fost postat pe pagina de facebook a UMB pe 22 decembrie 2023. Economedia leagă acest anunţ de autostrada lipsă, dat fiind faptul că e primul contract al firmei româneşti în care intră şi execuţia de tuneluri, unde ar fi nevoie de mineri.
În fapt, pe pagina de facebook a companiei, cele mai multe dintre postări vizează angajări de personal pentru lucrările de infrastructură pe care le execută în această perioadă UMB. Firma caută muncitori cu experienţă pentru aşternere mixturi asfaltice, operator grindă, mecanic finisor şi a căutat în trecut ingineri, topografi, sudori, lăcătuşi mecanici etc.
Firma lui Dorinel Umbrărescu (UMB) a semnat contractul de execuție pentru lotul Margina- Coveşdia (Holdea), secţiunea lipsă din autostrada Arad-Sibiu, în 14 octombrie 2022 la Timişoara, lucrările fiind anunțate a demara în primăvara acestui an, urmând a fi finalizate doar în 2026, în pofida faptului că vorbim de nici 10 kilometri de autostradă. Porţiunea lipsă de autostradă a fost licitată şi în trecut şi se spera la finalizarea ei undeva în 2020, dar o serie de probleme, printre care şi deja celebrele tuneluri, și invocarea regulilor prea stricte cu privire la mediu și protecția animalelor (urși, în acest caz) au amânat şi apoi anulat intervenţiile aici.
(Hartă cu proiectele de infrastructură din România și stadiile lor, realizată de Pro Infrastructura)
Aproape două miliarde de lei pentru 9.13 km de autostradă
Acum, ordinul pentru etapa de proiectare, stabilită la 11 luni, a fost emis pe 5 decembrie 2022, organizarea de şantier a început în primăvara acestui an, utilajele au apărut deja pe tronsonul lipsă, sub supravegherea atentă DRDP Timișoara, care asigură activitatea de supervizare și consultanță.
Termenul de execuţie a secțiunii lipsă de doar 9,13 km, cu cele două tuneluri dintre Margina și Holdea (2,13 kilometri de tunel forat cu două galerii unidirecționale, prevăzute pe fiecare cale de circulație cu o platformă de 11,25 m) a fost stabilit între părțile contractante la 34 de luni, suma parafată pentru întreg proiectul fiind calculată la 1, 826 de miliarde de lei (fără TVA), banii fiind alocați în mare prin PNRR.
Foraje, studii geo, defrișări pe secțiunea lipsă
La finele lunii iulie, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara anunța că UMB lucra la decopertarea terenului și la drenarea apelor pe „lotul cu tuneluri” de pe autostrada A1 Lugoj – Deva, lotul 2, și urma să aducă și alte utilaje pentru lucrările pregătitoare. „Antreprenorul obiectivului de investiţii Autostrada A1 Lugoj –Deva, Lot 2: km 27+620 – km 56+220, Secţiunea E şi finalizare Secţiunea D, a început investigaţiile geotehnice pe teren. Echipele specializate lucrează cu cinci instalaţii de forat”, se arăta într-un comunicat oficial al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara în august, iar în septembrie se vorbea de defrișarea pădurii pe o lungime de 2 km.
10 ani de garanție pentru lucrare
Speranțele ministrului Transporturilor, Sorin Grindneanu, erau legate de faptul că şi acest şantier va fi finalizat de compania lui Umbrărescu mai repede decât termenul prevăzut în contract. Firma românească a licitat şi câştigat acest lot de autostradă (lotul 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva) în asociere – S.C. SPEDITION UMB S.R.L. – S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. – S.C. SA & PE CONSTRUCT S.R.L. – EURO-ASFALT d.o.o –, urmând să execute întreaga lucrare în 45 de luni (11 de proiectare, 34 pentru execuţie), lucrarea având o garanţie de 10 ani.
În urmă cu 3 luni, Virtual Press a filmat cum se prezintă tronsonul de autostradă lipsă, filmuțelul de trei minute fiind urcat pe youtube (îl puteți urmări AICI). Din 2026 ar urma să putem circula pe autostradă, fără să ne mai dăm jos, de la Sibiu până în Portugalia.
Citeşte şi:
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)