duminicã, 16 martie, 2025

Special Arad Logo

    Expoziția de afișe Milton Glaser deschide Festivalul de film documentar fARAD

    de Adriana Barbu | 14 noiembrie 2023, 2:40 PM | Cultură | Știri Arad

    0

    Cea mai spectaculoasă ediţie fARAD, ediţia aniversară fARAD#10, începe altundeva şi altfel decât ediţiile de până acum: pe platoul din faţa Primăriei Arad, cu o expoziţie de afişe cu semnătura Milton Glaser.

    Omul care a făcut posibil acest eveniment, designerul timișorean Ovidiu Hrin a postat legat de deschiderea fARAD următoarele: „Săptămâna care vine stați aproape de Arad unde în parteneriat cu fARAD – Festivalul internațional de film documentar #10 am avut parte de bucuria de a organiza două evenimente foarte importante pentru noi și sperăm că și pentru scena de design grafic locală. Ambele evenimente vor deschide ediția aniversară fARAD de anul acesta și concomitent vor încheia seria de expoziții TPTM pe care le-am dedicat lui Milton Glaser de-a lungul anului (check Typopassage Tm)”.

    fARAD Milton Glaser 2

    (Afişul documentarului Milton Glaser: To Inform and Delight)

    Expoziția lui Milton Glaser și un tur ghidat cu Ovidiu Hrin

    Evenimentele la care face referire Ovidiu Hrin, care, potrivit artistului timişorean, au fost posibile graţie celebrului Mirko Ilić şi celor de la Mirko Ilić Corp., sunt: miercuri, 22 noiembrie, ora 16:00, pe platoul din fața Palatului Administrativ, deschiderea expoziției de afișe MILTON GLASER: „Art is Work”, dublată de un tur ghidat cu designerul Ovidiu Hrin, eveniment urmat tot miercuri, de la ora 19:00, de primul documentar din cele 15 care vor fi proiectate la Cinema Arta în cadrul festivalului fARAD: „MILTON GLASER: A informa și a încânta/ Milton Glaser: To Inform and Delight (r. Wendy Keys)”, o proiecţie în premieră naţională, care va fi urmată de o discuţie cu regizoarea Wendy Keys şi artistul Ovidiu Hrin.

    Ovidiu Hrin rămâne pe mai departe conectat la Arad, unde pe 23 noiembrie, între orele 10:00 şi 17:30, va ţine un atelier de design pentru studenții și elevii interesați de arta afișului.

    „Vă las cu posterul evenimentului pe care trebuie să recunosc faptul că l-am desenat cu mare emoție în suflet. I❤MG!”, a încheiat postarea sa despre evenimentele din Arad, Ovidiu Hrin.

    fARAd Milton Glaser

    (Afișul expoziției de afișe MILTON GLASER: „Art is Work”)

    15 documentare la fARAD și câteva evenimente speciale

    Festivalul internațional de film documentar fARAD propune la a zecea ediție o selecție de 15 filme venite de la marile festivaluri internaționale, grupate sub tema „Om bogat om sărac”. Dar programul proiecțiilor de la fARAD #10 e completat și de o serie de evenimente speciale, care includ expoziția amintită mai sus și dedicată afișelor legendarului designer american Milton Glaser, realizată în colaborare cu TypopassageTM, dar, după cum detaliază organizatorii, „și o librărie pop-up alături de La Două Bufnițe din Timișoara, deschisă în foaierul de la Cinema Arta, o gală a documentarului românesc (prilejuită de inițiativa fARAD de a organiza, în premieră absolută, un Top Ten al celor mai bune producții de gen din România de după 1989), dar și de cea de-a opta ediție a Laboratorului fARAD destinată noilor proiecte de film documentar. Tot în cadrul fARAD 10 va avea loc și o discuție online din seria Saloanelor Insula 42, dedicată intersecției dintre documentar și literatură”.

    Revenind la expoziția curatoriată de Ovidiu Hrin (TypopassageTM) din deschiderea Festivalului fARAD.10, aceasta „reunește o selecție de afișe prezentate într-un format inedit, accesibil publicului larg, într-o instalație în aer liber montată pe platoul din fața Palatului Administrativ din Arad. Expoziția este realizată cu sprijinul Mirko Ilić Corp., New York”.

    Afişele lui Milton Glaser

    „Afișele lui Milton Glaser aduc arta și măiestria grafică în peisajul cotidian, re-conectând pentru câteva clipe trecătorul grăbit la emoția frumosului, descoperită în munca desăvârșită, în abordarea umanistă a artistului, în bucuria formelor și culorilor, în umorul inteligent și în ideile geniale. Dincolo de spectacolul vizual al lucrărilor, expoziția ne provoacă să reflectăm asupra impactului pe care orice lucrare realizată cu dedicare și pasiune îl poate avea asupra fiecăruia dintre noi”, se arată în prezentarea făcută de organizatori.
    „Frumusețea este un limbaj universal care atinge inimile și sufletele tuturor oamenilor”, spunea Milton Glaser (1929-2020, New York, SUA), una dintre cele mai armonioase voci ale designului grafic din secolul XX, care a îmbogățit și a influențat profund evoluția designului și a limbajului vizual, designul fiind în viziunea artistului un act civic și umanist, menit binelui.

    Creatorul logo-ului “I ♥︎ NY”

    „Prețioasa moștenire vizuală lăsată în urmă de graficianul american cuprinde o varietate de abordări grafice, în diferite discipline, precum: identitate vizuală, grafică de carte, design de obiect, ambiental și de afiș. În rândul celor mai cunoscute lucrări se numără iconicul logo pentru campania “I ♥︎ NY”, sigla DC Comics și posterul psihedelic cu profilul muzicianului Bob Dylan”, mai amintesc organizatorii fARAD.

    fARAD Ovidiu Hrin

    (Una dintre lucrările artistului Ovidiu Hrin)

    Ovidiu Hrin și spectacolul liniilor sale

    Unul dintre cei mai cunoscuți designeri grafici din România, Ovidiu Hrin s-a născut în Timișoara, a studiat arhitectura la Universitatea Politehnică din Timișoara, dar simultan a fost și student la departamentul de design grafic al Universității de Artă din Timișoara. În 2001 a înființat Synopsis, un studio de design grafic versatil implicat în proiecte diverse (de la sisteme de comunicare complexe și design expozițional până la design de afiș, pentru clienţi din domeniul cultural și corporate), iar în 2011 a fondat Typopassage Timişoara, o rețea de micro-muzee plasată în spaţiul public dedicat afișului, designului grafic, artei de a modela litere – de a sculpta în alfabet.
    Cu numeroase premii internaţionale pentru afişele sale, Ovidiu Hrin susține workshopuri şi conferințe având ca tematică designul grafic, atât în țară, cât și în străinătate.

    fARAd tricou 2

    Trei tricouri fARAD

    Ar mai fi poate de menționat aici că tot despre design de calitate e vorba și într-o altă ofertă a ediției aniversare fARAD. La 10 ani de existență, organizatorii fARAD au lansat „o ediție specială de tricouri cu imagini ale festivalului create de trei artiști autohtoni: Ovidiu Hrin, Pulsar Sinaps și Radu Pandele”: 2021 „LIBERTATE” — concept & grafică semnate de Ovidiu Hrin, 2022 „CAUTĂ ȘI VEI GĂSI” — concept & grafică semnate de Pulsar Sinaps, 2023 „OM BOGAT OM SĂRAC” — concept & grafică semnate de Pandele Radu. Acestea vor putea fi achiționate începând din 20 noiembrie.

    Cine sunt organizatorii fARAD

    Inițiat și dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar și revitalizării interesului pentru filmul de artă, Festivalul fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu, președintele festivalului, și a Film ETC, în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Insula 42 (fosta Asociație Film ETC., producător general Oana Radu, director artistic Dimitris Kerkinos și consultant artistic Mihai Chirilov). Co-fondatori: Mona Nicoară și 111 Film. Cea de-a 10-a ediție este organizată în parteneriat cu TypopassageTM, Librăria La Două Bufnițe, Institutul Francez din Timișoara și cu sprijinul Groupama, al Centrului Național al Cinematografiei, al Uniunii Cineaștilor din România, al Dacin Sara și al Asociației Culturale Contrasens.

    Citeşte şi:

    Programul complet fARAD 10, pe zile. 15 documentare, în premieră la Arad

    Katie Melua, Róisín Murphy, José González, Jessie J vin la „Timișoara 2023 la nesfârșit”

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.