Miklós Horthy, fostul aliat al lui Hitler, s-a căsătorit şi a trăit în județul Arad. Conacul în care a locuit a fost renovat recent





Miklós Horthy, fostul conducător al Ungariei din perioada interbelică şi a celui de-al Doilea Război Mondial, s-a căsătorit şi a trăit o perioadă în Arad. Conacul din localitatea Şofronea în care a locuit este reabilitat acum, potrivit Adevărul.
Numele lui Miklós Horthy are notorietate, însă puţini ştiu faptul că tangenţele lui cu Aradul au fost multe. Astfel, fostul lider extremist maghiar s-a căsătorit la biserica reformată de pe strada Mihai Eminescu, în cursul anului 1901.
De asemenea, Horthy a locuit o perioadă într-un conac situat la doar câţiva kilometri de municipiul Arad, acolo unde acum funcţionează un ştrand cu apă termală.
Castelul Purgly, căci despre el este vorba, a fost cândva proprietatea socrului amiralului Miklós Horthy. Acum acesta a fost renovat de către Daniel Negrea, cel care a investit nu mai puţin de 2,5 milioane de euro în reabilitare.
Castelul de la Şofronea a fost construit în urmă cu 125 ani şi a fost centrul unui domeniu nobiliar care a aparţinut cândva celei mai înstărite familii din această zonă a judeţului Arad, şi totodată al patrulea contribuabil la bugetul regiunii. Aici şi-a cunoscut soţia (fiica proprietarului, Magdolna Purgly) şi a trăit o bucată de timp regentul Ungariei, amiralul Miklós Horthy. Magdalena Purgly a fost soţia amiralului Horthy Miklós timp de 56 de ani, din 1901 până în 1957, la decesul acestuia.
După revoluţia din 1989 locul era o şerpărie. Grajdurile domeniului nobiliar, ca şi edificiul însuşi, au fost naţionalizate şi integrate în colectivul local. Printre pereţii dărăpănaţi şi decapitaţi ai castelului dăduse vegetaţia.
Citește continuarea pe Adevărul
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)