vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Peste 1.770 de migranți au încercat să iasă ilegal din țară, pe la PTF Nădlac II, în primele trei luni ale lui 2023. În 2022, în aceeași perioadă, numărul era de 643 de cetățeni străini

    de Ioana Costaș | 14 mai 2023, 8:00 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    1

    1.773 de migranți au fost depistați în primele trei luni ale acestui an doar la frontiera Nădlac II, încercând să treacă ilegal în Ungaria, majoritatea ascunși în diferite mijloace de transport, cum ar fi camioane, autoutilitare sau autoturisme.

    Cifrele, puse la dispoziție de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Oradea – în subordinea căruia se află și frontierele din județul Arad, aflate la granița cu Ungaria – arată o situație îngrijorătoare, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

    În primele trei luni ale anului 2022, 643 de migranți au încercat să iasă ilegal din România, prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac II.

    La un calcul simplu reiese că la frontiera Nădlac II, în 2023, în lunile ianuarie, februarie și martie, au fost depistați – în total – în tentativă ilegală de trecere a frontierei, cu 1.130 de migranți în plus față de aceeași perioadă a anului trecut.

    Statistica ITPF Oradea se prezintă astfel:

    PTF Nădlac II – luna ianuarie 2023: 552 de migranți depistați (dintre aceștia 510 erau ascunși în diferite mijloace de transport, iar 10  s-au prezentat la graniță cu acte false);

    PTF Nădlac II – luna ianuarie 2022: 179 de migranți depistați (dintre aceștia 177 erau ascunși în diferite mijloace de transport și 2 au fost depistați cu acte false);

    PTF Nădlac II – luna februarie 2023: 559 de migranți depistați (557 ascunși în diferite mijloace de transport, 2 cu acte false);

    PTF Nădlac II – luna februarie 2022: 134 de migranți depistați (127 ascunși în diferite mijloace de transport și 7 cu acte false);

    PTF Nădlac II – luna martie 2023: 692 de migranți depistați (691 ascunși în diferite mijloace de transport, 1 cu fraudă documentară);

    PTF Nădlac II – luna martie 2022: 330 (5 cu acte false și 1 prin evitarea controlului de frontieră, iar restul ascunși în mijloace de transport).

    La PTF Nădlac I, în primul trimestru a acestui an, au fost prinși, în total, 145 de cetățeni, încercând să iasă ilegal din țară, toți ascunși în diferite mijloace de transport.

    În schimb, anul trecut, în primele trei luni, la PTF Nădlac I, au fost descoperiți… 11 migranți, toți ascunși în mijloace de transport.

    Din cei 1.773 de migranți depistați la PTF Nădlac II, doar 415 se aflau în procedură de azil. Reprezentanții ITPF Oradea au precizat însă că „90 la sută dintre migranții care au încercat să iasă ilegal din România erau solicitanți de azil în țara noastră, respectiv au intrat în România în baza documentelor legale”.

    Dintre cetățenii străini care au încercat să iasă ilegal din România, pe la PTF Nădlac II, în lunile ianuarie, februarie și martie 2023, cei mai mulți provin din Bangladesh, apoi din Siria, India, Pakistan și Egipt.

    Situația a stat cam la fel și anul trecut în aceeași perioadă, cu precizarea că în topul țărilor din care proveneau migranții se aflau și Afganistan și Siria.

    În fapt, nu doar la granițele României se înregistrează o creștere a numărului de migranți.

    Creștere a numărului de migranți în toată Europa

    Într-un interviu acordat recent POLITICO, Hans Leijtens, noul șef al Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, cunoscută și sub numele de Frontex, a declarat că Europa se confruntă cu o creștere a numărului de sosiri de migranți și că agenția de frontieră a UE nu va mai întoarce spatele încălcărilor drepturilor omului de-a lungul frontierelor sale.

    Leijtens, descris de unii ca fiind „un polițist cu puternice abilități diplomatice” și-a început activitatea ca director executiv al Frontex în luna martie. Olandezul a preluat funcția în condițiile în care cifrele agenției arată o creștere de peste 300% a sosirilor de migranți în Mediterana Centrală numai în primele trei luni ale acestui an.

    „Am devenit un pic alergic la cuvântul criză. Eu văd doar fapte și cifre. Și acestea mă îngrijorează – pentru că ceea ce văd este o creștere uriașă” a declarat noul șef al Frontex în interviul acordat către cei de la POLITICO.

    El a precizat că de-a lungul altor rute, cum ar fi Balcanii de Vest, trecerile de migranți au scăzut. Cu toate acestea, în medie, pe toate rutele, creșterea se ridică la 26 %.

    Șeful Frontex a explicat că motivul principal pentru care oamenii aleg să plece din țările lor, venind spre Europa, începe acum să fie determinat într-o mai mică măsură de războaiele din acele zone. Oficialul a spus că cei care decid să plece din locurile unde trăiesc spre Europa, fac acest lucru din cauza problemelor legate de schimbările climatice și sărăcie.

    Din aceste motive, Uniunea Europeană ar putea înregistra în acest an un nou număr record de persoane care încearcă să ajungă la frontierele sale prin traversări neregulamentare.

    Citește și: Frontierele din județul Arad, întărite de polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi și câini de patrulare împotriva migranților

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    3 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.