marþi, 20 mai, 2025

Special Arad Logo

    Microferma Hidroponică, revoluția verde de la Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară din Arad | Video

    de Raluca Medeleanu | 30 martie 2025, 9:37 AM | Eco | Educaţie | Recomandările editorilor | Știri Arad

    0

    Aflați într-o vizită în Cipru, elevii și profesorii de la Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară Arad au văzut pentru prima oară o fermă hidroponică, care i-a vrăjit datorită ingeniozității cu care se obțin legume bio, astfel că și-au pus în gând și au reușit să achiziționeze ulterior propria microfermă în care se îngrijesc de plante și văd cum, de la o zi la alta, crește salata, busuiocul, pătrunjelul și cimbrul, de o calitate foarte bună.

    Conducerea Colegiului alimentar a câștigat, în toamnă, un proiect prin PNRR, prin care a fost dotat un laborator special pentru clasele de profil, în valoare totală de peste 60.000 euro, din care aparatura microfermei hidroponice în sine s-a ridicat la suma de aproximativ 6000 euro.

    Ceea ce poate părea pentru simplul privitor o instalație demnă de filme science fiction cu colonii de pe planete îndepărtate, este de fapt o tehnică folosită la scară mare în mai multe țări din lume, fiind la început de drum, dar în creștere, și pe teritoriul României. La noi în țară, de altfel, ferma verticală de la Tătărani, județul Prahova (deschisă în 2022), a ajuns să fie una dintre cele mai mari sere verticale din Europa, producând pe o suprafață de 864 mp, anual, câte 250 de tone de baby spanac, potrivit ziaruldebanat.ro. Chiar și în apropiere de județul Arad există o companie care folosește acest sistem la scară mare, în agricultură, în apropiere de orașul Salonta.

    Profesorul Ovidiu Ungureanu, care îi învață pe elevii de la Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară cum să crească plantele în microferma hidroponică, folosind nutrienți, lumina rece emanată de șirul de LED-uri și circuitul de apă prin pompe, ne-a spus că odată cu succesul pe care l-a cunoscut instalația din liceu, au preluat modelul și cei de la școala din Miniș.

    Avantajele sunt nenumărate. Fiind în mediu închis, legumele sunt astfel protejate de insecte dăunătoare, astfel că nu mai trebuie supuse unui tratament chimic de îndepărtare a paraziților. În plus, temperatura este constantă, concentrația de nutrienți din „sol” este asigurată în procentul optim, iar apa este dozată după necesitate.

    „Este o nouă tehnologie care este la căutare și care se va dezvolta în continuare, deoarece se pot obține plante fără a avea nevoie de teren agricol, de sol. Practic, cultura hidroponică nu reprezintă altceva decât faptul că asigurăm într-un mediu steril plantelor toți factorii de mediu: lumină, temperatură, aer, apă și hrană. Toate aceste lucruri sunt amestecate într-o soluție de apă la care am determinat PH-ul și îl controlăm și, apoi, la anumite concentrații noi asigurăm plantelor toate macro- și microelementele. Macroelementele principale sunt azotul, fosforul și potasiumul, dar și alte elemente necesare ca plantele să se dezvolte foarte bine: fier, magneziu. Această microfermă a noastră s-a înființat anul acesta, am început cu patru plante de cultură: salată, cimbru, busuioc și pătrunjel”, ne-a spus profesorul Ungureanu.

    hidroponică

    La timpul vizitei noastre, cele mai mari erau salata și busuiocul, profesorul spunându-ne că salata a ajuns în stadiu actual de dezvoltare în trei săptămâni: „Este o plantă care are perioadă de vegetație mai mică, nu același lucru putem să spunem, de exemplu, despre cimbru, care crește mult mai greu, dar în cazul salatei în maxim patru săptămâni o avem pusă pe masă”. 

    Fiind liceu cu profil alimentar, produsele astfel obținute sunt binevenite la diferitele ateliere culinare pe care le desfășoară elevii, știindu-se că sunt produse de calitate, 100% bio, la care nu s-a intervenit cu nicio substanță care ar putea dăuna sănătății.

    „Evident, nu putem folosi acest lucru la orice plantă, doar la anumite plante care se pretează. Nu poți cultiva aici grâu, dar putem folosi să obținem o cultură de căpșuni, roșii cherry, putem chiar să obținem și flori”, a explicat prof. Ovidiu Ungureanu.

    @specialarad.roMicrofermă Hidroponică la Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară Arad #bio #alimentebio #mancarebio #plantebio #plante #microferma #salate #hidroponic #arad #liceulagricol #liceulagricolarad #industriealimentara #specialarad♬ original sound – Special Arad

    Citește și:

    Activitate inedită la Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară: escape room literar

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.