Medici de familie pentru Apuseni

  de - | 22 noiembrie 2019, 10:56 AM | Comunicate contra cost

  0

  Medicul și senatorul USR Arad, Adrian Wiener, a cerut ministrului sănătății dublarea sumelor acordate pentru medicina de familie în zonele montane rurale din Apuseni. În județul Arad, ar beneficia localitățile Sebiș, Almaș, Brazii, Buteni, Chisindia, Dezna, Dieci, Gurahonț, Hălmagiu, Hălmăgel, Ignești, Moneasa, Pleșcuța și Vârfurile.

  Deficitul de medici de familie constituie o reală problemă care se acutizează de la un an la altul. Potrivit unor statistici există zone unde 90% din medici se vor pensiona anul acesta sau anul viitor. Unul din patru români nu va mai avea medic de familie peste cinci ani, ceea ce va lăsa fără asistență medicală primară aproape cinci milioane de persoane, situație fără precedent nu doar în UE, ci și în România.

  Adrian Wiener, senator USR: „În zonele montane rurale din Apuseni găsim localități care nu au de luni de zile medici de familie sau unde lucrează medici pensionari, unii cu vârsta de peste 70 de ani. Mii de pacienți au acces limitat la serviciile medicale de bază, o realitate de neacceptat in anii 2019 – 2020.

  Medicii de familie și asistenții medicali fac parte din sistemul public de sănătate, deși lucrează în cabinete private. Este neechitabil ca veniturile să nu fie similare cu ale medicilor și asistenților care oferă servicii medicale în spitale și în alte segmente ale sistemului public de sănătate.

  Am adresat o interpelare domnului Victor Sebastian Costache,  ministrul sănătății, în care am ridicat problema accesului limitat la servicii medicale și am solicitat acordarea unor sporuri/bonificații pentru medicii de familie care activează in zona montană rurală Apuseni.

  Asemenea măsuri sunt aplicate deja pentru medicii din Delta Dunării, iar recent, Guvernul Republicii Moldova a considerat oportună o astfel de măsură pentru a crește accesibilitatea cetățenilor la servicii medicale de bază în zona rurală izolată.


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.