Măsuri de securitate fără precedent pentru siguranța participanților la UNTOLD Festival. Zeci de mii de oameni din toate colțurile lumii merg la Cluj

  de Special Arad | 1 August 2016, 6:38 PM | Regional

  0

  Festivalul Untold, care începe joi la Cluj, reprezintă cea mai mare provocare pentru forţele de ordine din Ardeal. Untold a fost desemnat, după prima ediţie, Best European Major Festival, astfel că posibilitatea unui atentat terorist, deşi nu e susţinută cu probe concrete, nu poate fi ignorată cu desăvârşire. Contextul european a făcut ca, înainte de debutul Untold, principala problemă discutată să fie cea de securitate, iar celelalte detalii să fie trecute în plan secund.

  Cu trei zile înainte de prima zi a Untold Festival, care se desfăşoară între 4 şi 8 august la Cluj, organizatorii, autorităţile şi reprezentanţii forţelor de ordine au dat detalii despre pregătirea evenimentului şi provocările cu care s-au confruntat.

  S-A LUAT ÎN CONSIDERARE CEL MAI RĂU SCENARIU

  Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, a vorbit deschis despre contextul „special” în care se desfăşoară Untold, având în vedere atacurile teroriste din ultimul an care au zguduit Europa.

  „Este un moment special, ştiţi ce emoţii există legate de evenimentele care se întâmplă în Uniunea Europeană. Vrem să dăm un semnal, că lucrurile sunt sub control. În acest moment nu există niciun fel de informaţie privind această categorie (atac terorist – n.red.). S-a confirmat acest lucru, codul care există este albastru, e afişat pe site-ul SRI-ului. În acest moment, sigur, nu putem spune „staţi liniştiţi, România nu e o ţintă şi Clujul nu e o ţintă, alţii sunt o ţintă”. Nu putem fi liniştiţi din acest punct de vedere, iar de aceea instituţiile sunt pregătite inclusiv pentru situaţii de acest fel”, a declarat acesta presei, în cadrul unei conferinţe care a avut loc la Prefectura Cluj.

  Colonelul Liviu Uzlău, şeful direcţiei Ordine şi siguranţă Publică din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a precizat că s-a luat în considerare cel mai rău scenariu.

  „Am luat în caulcul „worst case scenario” (cel mai rău scenariu cu putinţă – n.red.) împreună cu toate forţele, cei de la Poliţie, cei de la ISU, cu sprijinul autorităţilor centrale şi locale. Oamenii sunt pregătiţi de-a lungul anilor în mod special pentru acest tip de ameninţări. Indiferent ce ar putea să apară vom fi capabili să gestionăm”, a dat asigurări Uzlău.

  ORGANIZATORII UNTOLD: „VA FI CEL MAI SIGUR LOC DIN ROMÂNIA”

  Bogdan Buta, directorul general al Untold Festival, a dat asigurări că, în ceea ce priveşte siguranţa participanţilor, festivalul va fi unul dintre cele mai sigure din lume.

  „S-au luat măsuri suplimentare pentru a asigura un eveniment cât mai reuşit, fără incidente, de la fluidizarea traficului până la măsurile de siguranţă şi securitate. Eu am participat la foarte multe evenimente în toată lumea şi pot să spun sincer că, odată ce implementăm toate măsurile agreate cu autorităţile, probabil vom avea unul dintre cele mai sigure locuri din România şi poate chiar din lume în acea perioadă”, a precizat Buta.

  De altfel, măsurile de securitate au fost suplimentate faţă de prima ediţie, care a avut loc în 2015, după cum a recunoscut şi primarul Emil Boc.

  FORŢE DE ORDINE MOBILIZATE DIN JUDEŢELE TRANSILVANIEI

  Inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, chestorul Tudor Grindean, a precizat că la Untold vor fi prezenţi oameni ai legii şi din alte judeţe ale Transilvaniei.

  „Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj va fi sprijinit, pe durata festivalului, de Inspectoratul General al Poliţiei Române şi de IPJ-urile din Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Mureş şi Sălaj. Astfel, 400 de poliţişti din cadrul structurilor, inclusiv de la Acţiuni Speciale, Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase şi BCCO vor desfăşura activităţi specifice. Pe toată durata desfăşurării festivalului vom suplimenta, vom dubla chiar efectivele, în sensul menţinerii ordinii şi siguranţei publice pe raza municipiului Cluj-Napoca. În acest context peste 200 de poliţişti vor acţiona pentru asigurarea unui ritm normal de viaţă”, a dat asigurări Grindean.

   

  Mai multe AICI!

  Sursa: www.voceatransilvaniei.ro

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.