miercuri, 4 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    Mașinăriile lui Leonardo da Vinci, la Arad – uimitoarea ingeniozitate a uneia dintre cele mai luminate minți ale omenirii și o sursă de inspirație pentru copii | Video

    de Tomck@t | 14 octombrie 2023, 1:16 PM | Cultură | Recomandările editorilor

    0

    45 de invenții de inginerie ale marelui artist Leonardo da Vinci, proiectate în urmă cu o jumătate de mileniu, dar care nu au fost puse în practică în timpul vieții inventatorului, au fost reproduse de creatorii Muzeului „Le Macchine di Leonardo da Vinci” din Florența și sunt expuse acum, până la finalul anului, în Sala „Ovidiu Maitec” a Muzeului de Artă din Arad.

    Descris ca fiind arhetipul „Omului Renascentist”, a cărui curiozitate era egalată doar de puterea sa de creație și considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii, Leonardo di ser Piero da Vinci, cunoscut sub numele de Leonardo da Vinci (n. 15 aprilie 1452, Vinci – d. 2 mai 1519, Amboise) a fost un spirit universalist: pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor din perioada renascentistă.

    Aproape 200 dintre invențiile pe care Leonardo da Vinci le-a gândit de-a lungul vieții sunt folosite și în ziua de azi. Expoziția „Leonardo da Vinci – The Machines. Invențiile unui Geniu al Renașterii” este, tocmai de aceea, o excepțională lecție de istorie, dar și de inginerie și creativitate în special pentru copii. Nicolae Cazacu, organizatorul expoziției în România, spune că cei mici, care încă nu și-au ales o meserie / profesie în viață, pot fi inspirați și, nu în ultimul rând, pot învăța foarte multe din invențiile lui da Vinci, în primul rând principii ale fizicii, în cazul expoziției de față.

    „Este cea mai vizitată expoziție la nivel mondial, dintre cele care pot fi încadrate în categoria expozițiilor culturale educative. De mai bine de 20 ani, această expoziție s-a aflat în circuit în întreaga lume: în Australia, China, unde a fost un record de un milion de vizitatori, în Brazilia, unde a fost un alt record de un milion de vizitatori, dar și în România, unde recordul a fost în castelul Cantacuzino din Bușteni, 48590 vizitatori în 6 luni. Acum, în Arad așteptăm un nou record, pentru că fiecare dintre voi poate să vină pentru a își găsi sursa de inspirație. (…) Jucându-te cu aceste mici reconstituiri la scară ale lui Leonardo da Vinci vei înțelege ce înseamnă geniul unui om. Un om care la fel ca și noi a avut probleme, care nu era într-adevăr cel mai bun din clasa lui, pentru că nu se putea concentra, sărea de la un subiect la altul și nu avea capacitatea să termine o idee. Multe dintre lucrările lui încep și nu sunt terminate.

    «Adorația magilor» este un exemplu, dar și altele. Pornește de la o idee și, veți vedea în câteva dintre reproducerile foarte riguroase ale manuscriselor că pe aceeași pagină sunt două invenții, din două idei diferite. De exemplu, un burghiu pentru găurirea trunchiurilor de copac în sens vertical, dar și un reflector. Da, ați auzit bine, un reflector. Puțini știu că Leonardo da Vinci a fost pentru o perioadă producător de spectacole de teatru și în acea perioadă contribuția lui la tehnologia omenirii se poate rezuma la aceste trei invenții: sistemul pentru ridicarea cortinelor, denumit studiu pentru ridicarea obiectelor grele, reflectorul și scena mobilă, pe care o veți găsi în expoziție sub denumirea de rulment. Leonardo este primul care își imaginează un rulment care funcționează fără lichid, fără lubrefiere: un rulment cu trei sfere, care funcționează pentru că este foarte bine redusă frecarea între ele. Dar vă aștept la expoziție pentru a vedea care este exponatul vostru favorit! Apoi, intrați pe pagina de Facebook ExpoLeonardodaVinciInteractive și încărcați propriul vostru film, propria voastră fotografie și propria voastră părere despre expoziția și despre Leonardo da Vinci”, a declarat pentru Special Arad curatorul Nicolae Cazacu.

    Majoritatea exponatelor sunt marcate cu buline verzi, ceea ce înseamnă că vizitatorii pot interacționa cu ele, doar în cazul celor câteva exponate marcate cu buline roșii fiind interzisă atingerea.

    Astăzi, 14 octombrie, expoziția poate fi vizitată gratuit, evenimentul fiind inclus în programul Zilelor Complexului Muzeal Arad (detalii despre programul complet, aici), după care, până la finalul anului, expoziția va putea fi vizitată după programul obișnuit al muzeului și cu taxă de intrare, după cum urmează:

    • de marți până duminică, între orele 09:00 – 17:00 (ultima intrare la ora 16:30).

    Taxă de intrare:
    10 lei – adulți
    5 lei – pensionari
    2 lei – preșcolari, elevi, studenți
    1 leu – grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective.

    Taxă de fotografiere / filmare:
    15 lei – taxă fotografiere
    200 lei – taxă filmare

    Citește și: Aradul, cel de-al 112-lea oraș din lume unde ajunge expoziția „Leonardo da Vinci – The Machines”

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.