Masca cea de toate zilele. Cum am intrat în magazin cu masca pe față și nu am devenit o antenă 5G

  de Mihai Todoca | 7 iulie 2020, 3:26 PM | Strada | Topic special

  15

  (foto: Imagine cu rol ilustrativ)

  Una din măsurile luate de guvern în contextul pandemiei este de a purta mască în spațiile închise. Asta înseamnă că atunci când intrăm, de exemplu, într-un magazin, trebuie să purtăm mască. Punct. Altfel riscăm să luăm amendă. Și noi și magazinul. Indiferent de ceea ce crezi despre purtarea măștii, că Bill Gates dorește să ne controleze, că de fapt masca funcționează ca o antenă 5G și alte… teorii, eu spun că există o punte care să unească ambele tabere în ceea ce privește purtarea măștii în magazine și anume: să nu luăm amendă, nici noi, nici magazinul. Sub auspiciile unei economii tot mai șubrede, magazinele nu își permit să tot plătească amenzi pentru că nu am purtat masca aceea pentru cele 10 minute cât am zăbovit înăuntru. Pe lângă asta, nu cred că ne dau banii afară din casă, încât să plătim o pâine cu 2500 de lei cât e amenda maximă, cea minimă fiind „doar” 500.

  Așa că vreau să vă povestesc o întâmplare de săptămâna trecută. Eram în drumul meu către un magazin și doream să cumpăr trei cafele. Bineînțeles, nu erau toate pentru mine. În dreptul ușii, un domn. Am crezut că e coadă și de aceea nu intră în magazinul îngust. Pun masca pe față, mă ridic pe vârfuri și privesc peste umărul lui. Nu era nimeni în magazin.

  Spun pardon, omul înțelegător se trage și intru. Vânzătoarea, când mă vede își pune masca care era agățată de o ureche, dau bună ziua și cer trei cafele. Faptul că avea agățată masca doar de o ureche nu mi s-a părut deloc nerezonabil. Nu avea femeia client, la ce să o poarte, să se sufoce? Bun.

  Apoi intră și domnul fără mască în magazin spunând că și el dorește doar o cafea.

  Îi spun vânzătoarei să i-o dea pe-a mea, tocmai pentru ca să nu mai zăbovească în magazin. „E o patrulă de la Poliția Locală aici și dacă vă vede fără mască, vă dă amendă și dumneavoastră, dar și magazinului”, îi spun , iar el a fuge repede: „Mă duc după mască”.

  Se întoarce cu masca pe figură: „Da, ai zis bine, aici sunt ăia de la Locală…”

  Domnul își ia cafeaua și pleacă, iar eu aștept după comanda mea de trei cafele la pachet. În timpul acesta, vânzătoarea îmi spune: „Au venit și medici de la spital fără mască… apăi dacă pe medici îi văd fără mască, ce să le cer celorlalți?”. Așa și este. În momentul în care am ieșit din magazin cu cele trei cafele la pachet, au intrat două doamne. Îmbrăcate frumos, ținută de ținută și parfum pe măsură. Mască, zero. Probabil nu se preta o mască la ținută.

  Eu nu am de gând să pornesc cu nimeni o discuție pro-mască sau contra-mască. Beneficii sau drepturi, că ne infectăm sau nu. Am văzut prea multe dezbateri pe tema asta, dar spun doar atât: poartă masca aia ca să nu îți iei amendă, și tu și magazinul. Atât. Să nu se ajungă la închiderea unor magazine care sufocate de amenzi nu își mai permit să țină deschis, iar astfel să rămână oamenii fără locuri de muncă doar dintr-un simplu moft.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Fiecare după părerea lui . Alții nu suporta masca sau chiar nu vor să o folosească . Eu am masca de guma și cu filtru demontabil sau masca FFP3 și FFP2 mai slabă . Masca subțire de doctor nu folosesc deloc . Cel mai des FFP 3 pun pe mutră . Uneori am impresia că sunt mai dotat decât un doctor . Ruleta de măsurat , termometru cu laser, mănuși de guma , ochelari de guma cu elastic acoperă ochii complet măști speciale . Și sunt un simplu OM .

   +3 voturi
   +1
   -1
  2. Deci!
   Trebuie sa purtam masca ca sa nu luam amenda. Noaptea mintii.
   Orban poarta masca cand il vede lumea, in rest nu.
   Doctorii nu poarta nici in magazine.
   Statistic s-a stabilit ca virusul este periculos doar pentru cei care au alte afectiuni/comorbiditati. Pentru cei sanatosi virusul nu este periculos. Oricum nu mai periculos decat vorbitul la telefon (in top ca si cuza de mortalitate).
   Doi!
   Sunt oameni care traiesc dupa o doctrina bolsevica care spuna ca statul trebuie sa aiba grija de tine chiar si cu forta, chiar daca tu nu vrei. Este si cazul guwernerului meu.
   Mai sunt oameni care fac alergie la stat. Statul este pentru multi un pericol, o barbarie mizerabila, odioasa, abuziva si violenta. Statul nu reuseste sa fie o forma de organizare a populatiei dintr-un anumit teritoriu ci un instrument de spoliat fraierii.
   Concluzia? Purtati masca ca sa nu luati amenda. Daca luati amenda este fiindca nu purtati masca nu pentru ca statul a decis sa va va amendeze pentru ceva ce anul trecut nu era incriminat.
   Pentru sanatatea mintala a unora mai saraci cu duhul:
   Organismul uman traieste in simbioza cu bacteriile, cu virusii de cand exista viata pe planeta asta si va continua atata timp cat va mai fi viata.
   Virusul asta nu va disparea. Va fi aici si maine si la toamna, si la iarna si la anul .. si la multi ani.
   Dupa virusul asta prapadit vor apare alti virusi, alte bacterii.
   Cei care vor sa-i dea importanta virusului pot sa o faca dar ar fi de bun-simt elementar sa NU ii oblige pe toti sa se teama de natura, de nimic, de ceva ce am avut si anul trecut doar ca anul trecut n-am stiut ca trebuie sa ne fie frica.
   Si da, se moare si de virusul asta. Se moare si de cancer si de afectiuni coronariene si de infectii intraspitalicesti si de accidente si de tot felul de cauze dar asta nu este un motiv sa nu mai traim!
   Zaharul este cea considerata ca fiind principala cauza de comorbiditate si cu toate astea sunt atatia prosti care manca dulciuri si rahaturi … dar poarta masca.

   +1 voturi
   +1
   -1
  3. „Trebuie sa purtam masca ca sa nu luam amenda. Noaptea mintii.”
   „Purtati masca ca sa nu luati amenda. Daca luati amenda este fiindca nu purtati masca nu pentru ca statul a decis sa va va amendeze pentru ceva ce anul trecut nu era incriminat.”
   .
   Ca și orice altă regulă decisă în comunitate de o majoritate, trebuie respectată, … că altfel îți iei amenda. În cazul măști, este o chestiune de R E S P E C T față de ceilalți concetățeni! Poate ști ce înseamnă acest cuvânt? Este un respect ce-l acorzi celor care lucrează în toate spațiile închise și nu-și permit Luxul să rămână fără salariu. În rest, dacă nu-ți convin deciziile politice, nu ai decât să te bagi în politică și să schimbi cursul decizional.
   .
   Din partea mea nu ai decât să iei câte amenzi vrei tu, pentru că nu vrei să porți masca obligatorie, să nu bei alcool când ai de gând să conduci o mșină pe drumurile publice, că umbli în curul gol pe domeniul public, … că fluieri în biserică. Ce mă interesează, însă, este să te comporți în așa fel încât să nu obligi pe alții să plătească amenzi din cauza comportamentului tău. Cu alte cuvinte, arată respect celor ce sunt obligați să accepte regulile pentru ași câștiga un salariu. Nu-ți convine masca? Protestează în fața primăriei!!! Nici mie nu-mi convin multe. Însă nu-mi doresc ca alții să plătească pentru că eu mă răzvrătesc și refuz să fiu obedient.
   .
   Și da! Sunt și eu revoltat că un comerciant este obligat să plătească amenzi usturătoare, fiindcă IDIOȚI PUTUROȘI, nu vor să-și pună pe moacă o mască! Nu comerciantul trebuie să supravegheze respectarea unei reguli. Cretini au existat și vor exista cât timp rasa umană va continua să existe. Deci poartă mască în spațiile închise fiindcă mă respecți pe mine, concetățeanul tău. Atât! Restul nu este altceva decât „Bla, Bla, Bla…”.

   +3 voturi
   +1
   -1
   • Sa inteleg ca spui ca trebuie sa purtam masca ca semn de respect? Salutam ca semn de respect si nesalutatul nu se amendeaza.
    Asocierea intre obligatia purtarii unei masti si obligatia de a nu conduce baut pe drumurile publice sufera la capitolul coerenta. Obligatia de nu conduce baut isi are un temei in interesul public al sigurantei rutiere. Masca nu participa la siguranta sanitara. Logica sigurantei sanitare este de evitare a imbolnavirilor probabile si evitabile fara afectarea vietii in general, cu respect pentru viata. Prosteala asta cu masca ne apara pe noi de noi cu forta. Ne apara de un virus, adica de natura, asa cum este ea, cu plusuri si cu minusuri. De fapt nu stim daca chiar ne apara, nu stim nimic fiindca suntem considerati prea prosti sa avem acces la procesele decizionale sau la informatiile relevante. Suntem prea prosti sa decidem singuri si ei se considera prea bolsevici ca sa sesizeze enormitatea instituirii de obligatii pentru protejarea celor care nu vor sa fie protejati. Bolsevici dar liberali!
    Tu esti in situatia lui Bula care a fost laudat ca a ajutat o baba sa treaca strada – fara mentionarea faptului ca baba nu voia sa treaca strada.
    Si tortionarii – indivizii aia abjecti, bolnavi, psihopati – isi justificau atrocitatile si renuntarea la umanitate de un bine superior care se justifica a fi impus cu forta, de un regim bolsevic.
    Si protestez prin comentarii. Daca crezi ca ”trebuie” sa protestez in fata primariei inseamna ca iarasi, din nou, again, de erijezi in bolsevic, tortionar convins de justetea obligarii altora sa faca ce cred ei ca este bine.
    Pentru final as mai adauga ca elaborarea unor reguli cu valoare de restrictie ar trebui, in statele mai civilizate, nu in astea bolsevice, totalitariste, abuzive si smechere sa fie fundamentate corect, adoptate cu participarea tuturor factorilor interesati, in conditii de transparenta, cu luarea in considerarea a TUTUROR factorilor favorabili si nefavorabili instituirii masurii, rational, proportional. Sanctiunile sa fie juste si aplicate deindata si tuturor nu asa ca in Romanica ta bolsevica, cateodata si doar fraierilor, pulimii.
    Oricum, pentru senila ta seninatate iti amintesc ca actele normative de instituire de restrictii si inclusiv de sanctionare pentru nerespectarea unor restrictii nefiind adoptate prin lege au fost considerate de catre CCR ca fiind masuri neconstitutionale. In prezent ne aflam, de mare si multa competenta a pedelisto-bolsevicilor liberali, de vid legislativ, de lipsa, absenta legala a unor restrictii. Pe scurt, ca sa pricepi: masca nu mai este obligatorie!

    --1 voturi
    +1
    -1
    • Stimabile … Bla, Bla, Bla … nu observi că dai pe afară? … și „Ba tu ești bolșevic!”
     .
     Respectă-ți aproapele, dacă vrei să fi respectat. Simplu! Este neinteresant pentru mine și mulți, mulți alții, că tu ești frustrat de situația românească. Dar în discuția actuală toată această diaree ideologică nu are nimic cu ideea de S O L I D A R I T A T E și înțelegere pe care trebuie să o arătăm celor în a căror locuri de muncă pătrundem să ne satisfacem cerințele de zi cu zi. Atâta timp cât ceea ce faci nu afectează economic pe alții nu ai decât să faci ce crezi tu. Separă/filtrează-ți puțin gândurile și nu fă un ghiveci din tot. În momentul de față, este important să păstrăm niște locuri de muncă, ce ne asigură accesul la produse de larg consum și ne afectează economia locală.
     .
     Oare oi fi cumva plătit să instigi la discordie și ură? … se pare că da. POSTACULE! … că ești tare agresiv, specific meseriei de postac.

     0 voturi
     +1
     -1
     • Greu la deal cu boii slabi. Vii cu lozinci neargumentate de nivelul unui presedinte de bloc care are in sfarsit calitatea de lider de care se bucura ca orice ratat care nu mai are nicio alta calitate. Plin de morga si de aroganta, plin de acuze, emitent net de sentinte ultimative, doldora de axiome si truisme pe care le utilizeaza dovedind neintelegerea contextului, nepotrivirea logica.
      Vorbesti de solidaritate, cu majuscule si pauze, sugerand patetic ca ai fi detinatoprul si autoritatea in domeniu.
      Solidaritatea cui, cu cine sau cu ce?
      Imi ceri sa fiu solidar cu patronii de magazine? Nu cred ca se cere o relatie de solidaritate intre mine si acesti patroni. Ei vand un produs si eu il cumpar daca-mi convin conditiile. Probabil crezi ca magazinele prin activitatea specifica de vanzare de produse fac in realitate un favor cumparatorilor si asa sa-i sustin si eu pe ei fiindca si ei ma sustin pe mine? Nu. Ei isi vad de profiturile lor in canditii dificile impuse, generate, create de guvernul actual si isi asuma si riscul unor amenzi fiindca daca nu si-l asuma atunci ar inchide.
      Eu nu am spus – dar tu ai inteles – ca oamenii ar trebui sa nu poarte masca in magazine. Eu am spus ca statul ne amendeaza in procesul de impunerea, prin forta, a unor reguli care sunt restrictive si partial nejustificate fiindca are un profil de tip bolsevic.
      Cum as putea eu sa-ti explic ca sunt oameni care nu vor sa fie ajutati de stat ci vor doar sa fie lasati in pace, ca tu nu-ti poti imagina ca exista asa ceva. Dupa sute de ani de comunism, in celulele tale s-a impregnat convingerea ca ti s-ar opri functii vitale daca statul nu te-ar mai sustine.

      --1 voturi
      +1
      -1
      • P O S T A C U L E!!! …după cum bănuiam. Cine se găsii să facă teoria bunei creșteri, a adevăratelor valori și liberalismului de gândire?! HA HA HA … „meseriașul”, postacul de serviciu, #rezistentul, … un alt cățel ce se vrea la OS! Mi-e milă de tine și neamul care te-a educat.
       .
       Marș mă, la coteț!!!

       0 voturi
       +1
       -1
      • OMS anunta ca studii studioase stabilesc căco-vidul se transmite si pe calea aerului. Fara misto!
       Ce te faci daca-ti cere guwernerul meu sa nu mai respiri sau sa te ascunzi sub apa?
       R E S P E C T i sau nu ordinele unui ministru sau altul? Ce te faci fara aer dar cu multa S O L I D A R I T A T E? Eu zic sa astepti sub apa disparitia tuturor virusilor de pe aceasta planeta.
       … te oftici?

       --1 voturi
       +1
       -1
  4. Asta e cea mai mare boala a Romanilor: toti cred ca ei stiu mai bine si ca regulile sunt doar orientative. astfel fiecare om are sclipiri de geniu in care abordeaza o situatie prin propriul lui rationament asupra DREPTATII SUPREME pe care doar el o aplica

   Noi nu meritam sa avem parte de beneficiile unui trai in societate

   +4 voturi
   +1
   -1
   • Noi nu trebuie sa fim de acord unii cu altii. Putem sa ne opunem unii altora. Valorile personale la care se raporteaza fiecare ii conduc spre o abordare sau alta, spre o concluzie sau alta.
    Problema nu este ca nu suntem de acord cu altii ci apare abia in momentul in care gasim justificari sa ne impun altora valorile noastre, rationamentele noastre, concluziile noastre.
    Daca vrem beneficiile unui trai in societate ar fi bine sa constientizam ca o societate pluralista incurajeaza dezbaterea de idei. Astfel se pune problema mai larga a felului de societate in care vrem sa traim. Unii au un profil mai elastic, mai conformist, altii sunt mai reticenti la regulile pe care societatea i le impune. Unii au mai multa incredere in instituiile reprezentative ale societatii altii nu.
    Frumos si corect ar fi ca solutiile la nivel decizional sa caute reprezentarea si a unora si a altora si nu sa nu adopte masuri de natura sa-i invrajbeasca pe oameni unii impotriva altora.
    Repet: eu nu sint impotriva celor care sustin utilitatea sau chiar obligativitatea purtarii mastii ci sunt impotriva celor care isi permit sa-i judece si sa-i condamne pe cei care nu le impartasesc punctul de vedere. Despre asta este vorba: despre prea marea usuratate in judecarea si condamnarea celor care nu sunt ca tine.

    +1 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  1 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.