Omul de afaceri Marius Fildan, cel care deține balastiera de la Sâmbăteni, a fost reținut de procurori alături de alte 11 persoane
12 persoane, inclusiv Marius Fildan, patronul grupului NovaEuro, au fost reținute în urma unei anchete complexe privind un circuit evazionist de proporții. Rețeaua, axată pe exploatarea și comercializarea agregatelor minerale (nisip, pietriș, balast), a cauzat un prejudiciu de peste 9 milioane lei la bugetul de stat, scrie bihoreanul.
Potrivit unui comunicat transmis vineri după-amiază de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, reţinerile au fost dispuse în urma unei operaţiuni de amploare desfăşurate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.
Concret, începând de vineri dimineaţă, de la ora 6, poliţiştii au derulat percheziţii domiciliare la 61 adrese din Bihor, Arad şi Timiş.
Cum acționa Marius Fildan
Reprezentanţii Poliţiei Bihor au declarat că ancheta vizează o fraudă de proporții, coordonată de Fildan. Începând din 2018, acesta ar fi creat și gestionat un mecanism infracțional complex în domeniul exploatării și comercializării de agregate minerale (nisip, pietriș, balast), implicând 44 de firme beneficiare și 137 de societăți „de sacrificiu”.
Firmele de sacrificiu, numite și „bidon”, erau utilizate ca intermediar pentru a acumula datoriile fiscale în locul firmelor beneficiare, care astfel puteau comercializa agregatele la prețuri competitive. După ce acumulau obligațiile fiscale, aceste firme erau lăsate să intre în insolvență și radiate, scăpând astfel de datoriile către stat.
Anchetatorii au spus că Fildan ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor beneficiare achiziții fictive 50 de milioane lei de la cele 137 de firme fantomă. Ulterior, 73 dintre cele 181 de societăți controlate de el au fost radiate, lăsând în urmă datorii de peste 25 milioane lei.
Afaceri de sute de milioane de lei între firmele coordonate de Marius Fildan
În ceea ce privește firmele beneficiare ale acestui mecanism evazionist, cele 44 de societăți comerciale implicate au vândut agregate minerale – nisip, pietriș și balast – către firme din domeniul construcțiilor civile și industriale, în valoare totală de peste 250 milioane lei, inclusiv TVA. Din TVA-ul colectat, care a fost în jur de 41 milioane lei, doar 1,45 milioane lei au fost plătiți efectiv la bugetul de stat.
Prejudiciul total estimat până acum se ridică la 9 milioane lei, reprezentând TVA, iar pentru recuperarea acestei sume au fost puse sechestru pe bunuri mobile și imobile aparținând persoanelor fizice și juridice implicate. Valoarea totală a bunurilor sechestrate ajunge la aproximativ 8 milioane lei.
Cercetările sunt în continuare desfășurate de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.
Citește știrea inițială: Percheziții și la Arad într-un dosar mamut de evaziune fiscală. 181 de societăți implicate într-o rețea infracțională
Comentariile portalului
Nu toti profesorii fac meditatii, asa ca lasa generalizarile, dar majoritatea frizeriile se fac a uita de bonul fiscal
"Trăim un moment trist și mincinos al existenței noastre, ca nație. " Total adevărat. De asta a scăzut nivelul încrederii în jurnaliști și presă, de (...)
Sunt extrem de multumit de serviciile E.ON Energie Romania! In luna noiembrie, am aflat despre numerele TelVerde si am decis sa le folosesc pentru a transmite indexul de consum. (...)