sâmbãtã, 9 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Marcel Ciolacu: „Se vor desființa mii de posturi de șefi, cu toată liota de consilieri, șoferi și secretare”

  de - | 25 septembrie 2023, 4:57 PM | Naţional

  0

  Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, în debutul ședinței de Guvern, că prin pachetul fiscal pe care își va angaja răspunderea în Parlament se vor reduce „mii de posturi” de bugetari în administrație.

  „Este adevărat, unii nu vor mai fi șefi la stat. Se vor desființa mii de posturi de șefi, cu toată liota de consilieri, șoferi și secretare. Este cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar de după revoluție și ar fi fost de așteptat ca acest proces să fie demarat mai devreme. Nu s-a întâmplat, așa că o fac eu acum.

  Nu am de gând să dau vreun pas înapoi. Este nevoie de reformă majoră și sunt pregătit să mi-o asum fiindcă este singura șansă pentru a continua dezvoltarea României”, a declarat Ciolacu.

  Prin această lege pe care o va adopta Guvernul, se va desființa funcția de șef de birou, dar se instituie și condiții mult mai dure pentru a înființa o direcție sau un departament.

  De asemenea, se va face o reducere drastică a aparatului de lucru al Guvernului, acolo unde vor fi tăiate 25% dintre funcțiile de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreședinte și a funcțiilor de demnitate publică asimilate acestora.

  În vederea diminuării cheluielilor de personal ale bugetului general consolidat pe anul se propune:

  – Diminuarea cu cel puțin 25% a funcțiilor de demnitate publică de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreședinte și a funcțiilor de demnitate publică asimilate acestora;

  – Desființarea posturilor vacante;

  – Desființarea funcției de șef birou;

  – Majorarea normativelor pentru constituirea structurilor la nivel de serviciu/direcție/direcție generală;

  Structura organizatorică a autorităților și instituțiilor publice trebuie să respecte următoarele cerințe:

  a) pentru constituirea unui serviciu este necesar un număr de minimum 10 posturi de execuție;

  b) pentru constituirea unei direcții este necesar un număr de minimum 20 posturi de execuție;

  c) pentru constituirea unei direcții generale este necesar un număr de minimum 35 de posturi de execuție.

  – Diminuarea ponderii funcțiilor publice de conducere în totalul funcțiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12% la 8%;

  – Limitarea funcțiilor de conducere la maxim 10% pentru celelalte categorii de personal bugetar;

  – Reducerea posturilor din cabinetele demnitarilor din administrația locală (cele ale demnitarilor din administrația centrală au fost reduse deja prin OUG nr.34/2023) precum și cele din cabinetele conducătorilor autorităților/agențiilor/instituțiilor publice autonome, aflate în coordonarea/autoritatea/controlul Parlamentului României.

  Sursa: Știri pe surse

  Citește și: Pola Zilei: Ce ziceți, va elimina Ciolacu pensiile speciale?

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.