Manualul gentlemanului contemporan by El Mika. Capitolul II – Întâlnirea cu prietenii ei

  de - | 26 iulie 2015, 4:08 PM | Contributors

  0

  Contrar percepției unora care cred că a fi gentleman înseamnă să fi un snob, îmbrăcat în costum, care știe cu ochii închiși toate categoriile de vin, adevăratul înțeles al cuvântului e, de fapt, complet altceva.

  Poate cea mai frumoasă definiție a unui „gentleman” a fost explicată în filmul american „Blast from the past”, unde protagonistul spunea că:

  „Un adevărat gentleman este acea persoană care face tot posibilul ca oamenii să se simtă cât mai confortabil posibil în preajma sa”.

  Pornind de la ideea asta, să revenim așadar la povestea noastră. În Capitolul I al acestui mic manual, am vorbit despre prima întâlnire cu o fată.

  Ok, să ne imaginăm că au trecut mai multe întâlniri, după care se pare că ai făcut o impresie bună, dar va veni momentul „acela”. Nu, nu să-i cunoști părinții (serios, sper că nu te-ai gândit deja la asta!). Este vorba de o ieșire cu prietenii ei. Și să fii sigur că vei fi evaluat, iar rezultatele îi vor fi comunicate ei. Ce e de făcut? Cum am spus și data trecută, atenție la extreme!

  Un gentilom nu schimbă nimic la personalitatea lui, indiferent de situație, dar face uz de diplomație în diferite stadii. Pornind de la „pașnic” la „agresiv”. Și da, drumul e lung de la un capăt la celălalt, dar să nu divagăm.

  Deja gentilomul cunoaște codul vestimentar pentru fiecare ocazie, local, sau oră din zi. La întâlnirea cu prietenii ei, gentilomul trebuie să aibă un aer degajat, să fie sigur pe el. Strângerile de mână cu bărbații trebuie să fie ferme, să întindă el primul mâna, prezentându-se și păstrând contactul vizual. De ce se prezintă el singur și nu așteaptă ca ea să facă asta? Numele, postura, prezența și zâmbetul constituie cartea de vizită a unui gentleman, el nu este un „star rock” să aibă nevoie de introducere.

  Cu domnișoarele e puțin mai diferit (nu e o surpriză, nu? Sper!). Dacă această întâlnire se face într-un loc unde codul vestimentar este la rangul cel mai înalt, atunci el se va prezenta întinzând mâna cu palma în sus, făcută puțin căuș, și îi va săruta mâna fetei (dacă e o lady, și este, ea va ști cum să întindă și ea mâna, nu-ți fă griji).

  În schimb, dacă locul ales este „casual” , atunci această prezentare nu își are locul, ba mai mult, va da naștere unor situații stânjenitoare, va părea că încerci prea tare. Din nou, atenție la extreme! O simplă strângere de mână e de ajuns… Nu, nu „de ajuns”, ci e perfect. Este ceea ce se așteaptă de la tine.

  Apoi urmează conversațiile, însă evitându-se subiectele tabu. Un gentilom nu va vorbi despre sine, decât întrebat și nu va acapara toată discuția. Va fi puțin retras, dar prezent și activ în conversație.

  Ca să fiu mai clar: într-o discuție nu se întrerupe vorbitorul, iar când partenerii de discuție vor dori să afle și părerea ta, ți-o vor comunica vizual. În niciun caz nu vei interveni, nu îi vei corecta și chiar dacă știi absolut sigur că ai perfectă dreptate, nu îți vei impune părerea, ci doar o vei menționa. Scopul tău nu este să câștigi. De câștigat, ai câștigat-o deja pe partenera ta, timpul și atenția ei. Acum scopul tău este ca și prietenii ei să vadă și să descopere motivele pentru care ea te-a ales. Atât și nimic mai mult. Nu este o competiție.

  Este foarte probabil ca în acest interval, la un moment dat, să fii întrebat, poate într-un mod mai bădăran: „Cum ai reușit să pui mâna pe fata asta?”.  Ca să ne facem înțeleși, un gentilom e greu de găsit, dar la fel de greu e și găsirea unei lady. Dar acest tip de oameni există. Deși ești forțat de împrejurări să răspunzi, nu înseamnă că prin răspunsul tău nu poți eleva această interpelare. Răspunsul dat trebuie să „trădeze” în mod intenționat caracterul gentilomului. Înainte de toate calitățile ce se pot enumera, pe primul loc va sta respectul. De ce? Orice însușire, dacă e trecută prin filtrul respectului, devine o calitate. Mergând pe linia asta, răspunsul ar trebui să sune cam așa: „Nu am pus mâna pe ea, eu mi-am dorit foarte mult să o cunosc mai îndeaproape, iar ea mi-a oferit această șansă.”

  Dacă un gentleman este interpelat în acest mod grosolan, va repeta prima parte a întrebării în răspunsul său, pentru a scoate în evidență faptul că el condamnă o asemenea conduită, și va continua cu a doua parte, demonstrând o caracteristică vitală: el nu este un cuceritor ieftin. El nu va cuceri o lady prin grosimea portofelului, ci prin caracterul său. Oricum, o adevărată lady numai așa poate fi „cucerită”. Folosim termenul „a cuceri”, dar ne referim la timpul și atenția ei.

  În continuare, seara ar trebui să decurgă în mod normal, știind când și câtă atenție trebuie acordată partenerei. Nevoile ei să primeze, dar nu atât de exagerat încât să dai impresia de „servitor”. Un gentilom ajunge să respecte o lady doar dacă se respectă pe sine însuși. E de la sine înțeles.

  La încheierea serii,  dacă va permite situația, el va saluta pe fiecare în particular, și nu cu un „La revedere!” aruncat tuturor. Va da mâna doar cu bărbații, în același mod prezentat la început, cu zâmbetul pe buze.

  P.S. Consumația, în ceea ce privește băuturile alcoolice, nu va depăși media mesei.

  Încă o dată, aceste linii trasate sunt pentru cei care doresc să-și formeze deprinderi și, implicit, caracteristici ale sinelui, și nu trucuri ieftine pentru „a agăța”. Un gentilom e mai presus de asta!

  Pe duminica viitoare!

  El Mika 

  Citește și Manualul gentlemanului contemporan by El Mika. Capitolul I – Prima întâlnire

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.