duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Manualele școlare decontate doar parțial, chiar dacă trebuie oferite gratuit…

  de - | 9 septembrie 2015, 8:26 AM | Educaţie

  0

  Manualele de liceu vor fi parţial decontate. Mai exact, Ministerul Educaţiei a constatat că nu poate asigura gratuit toate manualele liceenilor din clasele a XI-a şi a XII-a. Aşa că se gândeşte să deconteze doar 55 de lei din sumele pe care le vor cheltui elevii pentru cărţi. Cu alte cuvinte, banii care ajung doar pentru două din cele 15 manuale de care au nevoie. Reprezentanţii elevilor consideră că ministerul încalcă Legea Educaţiei, potrivit căreia toate manualele trebuie acordate gratuit, relatează Digi24.

  Ca să recupereze măcar 55 de lei din banii daţi pe manuale, în această toamnă elevii din clasele a XI-a şi a XII-a trebuie să păstreze bonurile fiscale. Ministerul Educaţiei ar urma să le deconteze o parte din sume. Prevederea apare într-un proiect de hotărâre de guvern.

  Legea Educaţiei stabileşte însă altceva: „Elevii şi profesorii din învăţământul de stat şi din învăţământul obligatoriu particular acreditat sau autorizat beneficiază de manuale şcolare gratuite”.

  De patru ani, însă, nici vorbă de gratuitate! „Din păcate, am trecut printr-o perioadă de constrângeri bugetare. Anul acesta, bugetul ne permite sa facem un prim pas. Singura modalitate prin care putem să asigurăm acea prevedere legală este să decontăm ceea ce copiii au cumpărat. Demersul ministerului este în sensul acordării unei sume fixe şi anume 55 de lei”, a declarat Liliana Preoteasa, subsecretar de stat în Ministerul Educaţiei.

  55 de lei înseamnă un manual de Matematică, unul de Limba română şi doar câteva foi din manualul de Biologie. Elevii trebuie să achite diferenţa dacă îşi cumpără toate manualele de care au nevoie, adică peste 300 de lei, în total.

  Citește continuarea pe Digi24.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.