Magistrații arădeni nu se lasă, protestul continuă

  de Raluca Medeleanu | 29 ianuarie 2020, 1:16 PM | Știri Arad | Topic special

  0

  Camera Deputaților (for decizional) a votat ieri seară eliminarea pensiilor speciale, inclusiv ale magistraților și ale grefierilor. Multe instanțe și parchete din țară, inclusiv Arad, și-au suspendat din această cauză activitatea pe termen nedefinit încă de săptămâna trecută, iar protestul – prin care se amână toate cauzele aflate pe rolul instanţei – continuă.

  „Prin hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor, care a fost adoptată săptămâna trecută, marți, am hotărât inițierea unei forme de protest, care să dureze până la soluționarea definitivă a problemei cu care se confruntă în acest moment sistemul judiciar, respectiv cu atacul care s-a produs asupra independenței judecătorilor, independență privită după componenta financiară a acesteia, am hotărât continuarea protestelor până la soluționarea definitivă și favorabilă a acestei chestiuni. După cum știți, ieri, în ședința Camerei Deputaților, proiectul de lege pe care noi l-am vizat a fost adoptat, astăzi Înalta Curte de Casație și Justiție, la ora 18, se întâlnește în ședință comună pentru a decide cu privire la sesizarea Curții Constituționale referitor la neconstituționalitatea acestui proiect de lege. Noi vom continua măsurile de proteste pe care le-am adoptat noi, judecătorii. De asemenea, grefierii au intrat și ei în protest, pentru că inclusiv pensia lor de serviciu a fost vizată de aceste măsuri. Vom continua procesul pe o perioadă nedeterminată, care depinde de modul în care se va ajunge la un final cu aceste măsuri. N-aș putea să vă spun data până la care va continua acest proces, dar protestul, cu siguranță, continuă”, a declarat astăzi vicepreședintele Tribunalului Arad, Flavius Virgiliu Bradin, în cadrul unei conferințe de presă.

  Prin acest protest, judecătorii amână toate cauzele aflate pe rolul instanţei, începând cu data de 22.01.2020, cu excepţia cauzelor urgente, potrivit legii și refuză inclusiv să participe în activităţile birourilor electorale.

  De asemenea, se vrea sesizarea Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare și a Consiliului consultativ al Judecătorilor Europeni din perspectiva afectării statutului judecătorilor ca efect al potențialei abrogări a dispozițiilor legale privind pensia de serviciu.

  Citește și „Suntem folosiți ca masă de manevră pentru câștig de capital electoral”. Interviu cu Flavius Bradin, vicepreședintele Tribunalului Arad, despre motivele din spatele grevei magistraților

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.