marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Mafia rețetelor false – lovită în plin! Medicii care au eliberat și decontat rețete FALSE au fost trimiși în judecată

  de Special Arad | 13 februarie 2016, 10:43 AM | Naţional | Recomandările editorilor

  0

  Procurorii DIICOT Bihor au destructurat o grupare infracțională care se „ocupa” de eliberarea rețetelor false! Medicii care au eliberat rețete false cu ajutorul cărora au decontat ilegal din bugetul Casei de Asigurări de Sănătate nu mai puțin de 2.475.336,21 de lei ar fi fost coordonați într-un mod specific de gruparea destructurată de procurorii DIICOT în urma unor cercetări amănunțite.

  În cadrul grupului infracțional organizat au fost implicate 15 persoane, care au fost trimise în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică, fals informatic, evaziune fiscală.„La data de 08.02.2016 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor CIOBOTARU LAURA DANIELA, CIOBOTARU ADRIAN SERGIU, BOTA IOAN SERGIU, GUIAȘ SERGIU EMANUEL, BARBEŞ DIXINA, BĂRBURAȘ PAUL MIRCEA, ȘOVRE RAMONA LAURA, ȚUȚU LIDIA LAVINIA, STAMATIAN LIVIU, NEMETH ELVIRA, PETO ENIKO, GHIURĂU IOAN CORNEL, DUMBRAVĂ LARISA MIHAELA, BUGARIU IOAN şi DARVAȘ ILONA, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică, fals informatic, evaziune fiscală”, se precizează într-un comunicat al DIICOT.

  Potrivit sursei citate, prin actul de sesizare s-a reţinut că în perioada 2012 – 2015, inculpații Ciobotaru Laura Daniela, Ciobotaru Adrian Sergiu, Bota Ioan Sergiu și Guiaș Sergiu Emanuel au constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârşirea de acte de evaziune fiscală prin înregistrarea în evidențele contabile ale S.C. LAVANDA FARM S.R.L. de cheltuieli fictive cu aprovizionări de medicamente de la S.C. ALISMA FARM S.R.L. Bihor, S.C. ANNET FARM S.R.L. Bihor, S.C. AZRAM PHARM S.R.L. Bihor, S.C. CHAMILLA S.R.L. Bihor și S.C. FARMACIA ROZA S.R.L. Bihor, operațiuni prin care s-a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 234.739 lei, reprezentând T.V.A. dedus ilegal.„Decontarea ilegală din bugetul C.A.S. de medicamente compensate sau gratuite, prin intermediul S.C. LAVANDA FARM S.R.L., în baza unor rețete medicale false emise de medicii inculpați Țuțu Lidia Lavinia, Stamatian Liviu, Vereș Pop Oana Maria, Șovre Ramona Laura, Dumbravă Larisa Mihaela, Nemeth Elvira, Bugariu Ioan, Ghiurău Ioan Cornel, Peto Eniko și Darvaș Ilona, persoane care au aderat la grupul infracțional constituit anterior, prejudiciindu-se astfel bugetul asigurărilor sociale de sănătate cu suma de 2.475.336,21 lei”, se mai arată în comunicatul citat.

  În cadrul grupului infracțional organizat inculpații aveau sarcini precise, după cum urmează:

  „- inculpații Ciobotaru Laura Daniela și Ciobotaru Adrian Sergiu l-au racolat și determinat pe inculpatul Bota Ioan Sergiu, care la rândul său, în baza unor înțelegeri prealabile, l-a determinat pe inculpatul Guiaș Sergiu Emanuel să identifice și să determine două persoane să preia părțile sociale ale S.C. CHAMILLA FARM S.R.L. și S.C. ALISMA FARM S.R.L., prin intermediul cărora s-au generat, pentru a se crea aparența unor aprovizionări de medicamente, un număr de 92 de facturi fiscale în valoare de 620.284,22 lei din care TVA în valoare de 51.216 lei.

  – inculpații Ciobotaru Laura Daniela și Ciobotaru Adrian Sergiu au determinat-o pe inculpata Barbeș Dixina să emită prin intermediul S.C. FARMACIA ROZA S.R.L., pentru a se crea aparența unor aprovizionări de medicamente, un număr de 403 facturi fiscale în valoare de 1.865.414,62 lei din care TVA în valoare de 154.034 lei.

  – inculpații Ciobotaru Laura Daniela și Ciobotaru Adrian Sergiu l-au determinat pe inculpatul Bărburaș Paul Mircea să emită prin intermediul S.C. AZRAM PHARM S.R.L. și S.C. ANNET FARM S.R.L., pentru a se crea aparența unor aprovizionări de medicamente, un număr de 166 facturi fiscale în valoare de 706.635,93 din care TVA în valoare de 29.489.

  – inculpații Ciobotaru Adrian Sergiu și Ciobotaru Laura Daniela i-au determinat pe medicii inculpați Țuțu Lidia Lavinia, Stamatian Liviu, Vereș Pop Oana Maria, Șovre Ramona Laura, Dumbravă Larisa Mihaela, Nemeth Elvira, Bugariu Ioan, Ghiurău Ioan Cornel, Peto Eniko și Darvaș Ilona să adere la gruparea infracțională și să emită, în perioada 2012 – 2015, un număr de 13.305 reţete medicale fictive pe numele a 3.049 pacienţi, structurat pe fiecare medic după cum urmează:

  – medicul inculpat Șovre Laura Ramona a emis un număr de 631 de rețete medicale fictive, în valoare de 201.094,23 lei;

  – medicul inculpat Țuțu Lidia Lavinia a emis un număr de 255 de rețete medicale fictive, în valoare de 42.579,53 lei;

  – medicul inculpat Nemeth Elvira a emis un număr de 1624 de rețete medicale fictive, în valoare de 336.091,62 lei;

  – medicul inculpat Dumbravă Larisa Mihaela a emis un număr de 477 de rețete medicale fictive, în valoare de 73.789,04 lei;

  – medicul inculpat Peto Eniko a emis un număr de 2.268 de rețete medicale fictive, în valoare de 575.659,30 lei;

  – medicul inculpat Ghiurău Ioan Cornel a emis un număr de 1.368 de rețete medicale fictive, în valoare de 348.485,49 lei;

  – medicul inculpat Bugariu Ioan a emis un număr de 2.724 de rețete medicale fictive, în valoare de 338.048,11 lei;

  – medicul inculpat Vereș Pop Oana Maria a emis un număr de 2.797 de rețete medicale fictive, în valoare de 431.215,13 lei;

  – medicul inculpat Darvaș Ilona a emis un număr de 401 de rețete medicale fictive, în valoare de 21.860,05 lei;

  – medicul inculpat Stamatian Liviu a emis un număr de 760 de rețete medicale fictive, în valoare de 106.513,71 lei”, se subliniază în comunicatul DIICOT.

  Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Bihor. De mențioat faptul că faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art.66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.