Mă numesc România, locuiesc pe strada Europa, și nu sunt țigancă. Nici eu, nici copiii mei…

  de Lucian Dănilă | 9 decembrie 2020, 4:55 PM | Opinii | Recomandările editorilor

  7

  V-am mai povestit despre mine. Mă numesc România, locuiesc pe strada Europa, în capătul ei, și încă lucrez cu toți ai mei la casă. Pe stradă cu mine locuiesc mai multe prietene din copilărie, Italia, Germania, Spania, Franța, și mai multe altele, dar v-am mai spus și despre ele.

  Acum am crescut, avem fiecare copiii noștri. Ai mei mai pleacă, se duc prin toate curțile. La Italia le place cel mai mult să meargă, că zic că le face doamna mâncare bună, tot felul de paste și pizza. Dar când mi se întorc acasă, aproape toți au un accent ciudat. Mai am câțiva la care le place să se ducă pe la Germania. Nu știu ce le face, dar ăștia tot la oră fixă mi se întorc acasă. Nu întârzie niciodată. Se duc și pe la Anglia, dar vin acasă și îmi zic că acolo toată ziua udă-n curte și nu le prea place.

  Când eram mici ne jucam des, dar mai apăreau și certuri. Țin minte că aveam doar 21-22 de ani când Germania și Italia s-au vorbit să ne ia casele la toți. Au fost certuri mari atunci. La început mai că m-au convins și pe mine să mă bag cu ele, dar mi-am dat seama într-un târziu că ceva nu e bine și împreună cu celelalte vecine le-am bătut pe amândouă. A trecut mult de atunci…

  În ultimii ani am tot avut probleme cu copiii. Noi am fost o familie mai săracă, de multe ori nici curent nu am avut, pita o mâncam la rație, iar banii mergeau pe nevoile casei. Nu am apucat să le dau o educație bună la toți copiii, unii dintre ei nici nu au făcut școala. Am și copii la care le-a plăcut școala și au ajuns mari doctori, mari ingineri. Lor le-a plăcut cartea mai mult decât mâncarea, distracțiile, mașinile și alte nebunii.

  Când se mai duc pe la Italia sau pe la Franța, uneori se întorc plângând acasă și mă întreabă: „Mamă, de ce toți ne spun că suntem țigani?

  Nu-mi plăcea să-i văd așa. M-am dus să mă plâng și la primar, dar el mi-a zis că așa-s copiii, se mai ceartă. Într-o zi, una din fete, Simona, s-a jucat la Franța în curte cu alte fete de pe stradă. Au jucat tenis și le-a bătut pe toate. I-a plăcut de mică. S-au supărat băieții Franței și au început să strige după ea: „ferraille, ferraille!”, în batjocură. Le-am spus vecinilor, le-am spus iar și celor de la Primărie, dar au zis că nu e nimic grav, că se împacă ei… Într-o altă zi s-a dus Irina pe acolo și s-a jucat cu Carolina, una dintre fetele Franței. „Nu pot să cred că mă bate țiganca asta”, i-a zis Carolina la mă-sa. Mă doare când îmi văd copiii așa… Iar nu a zis nimeni nimic.

  Copiii mei nu sunt țigani, nici eu și nici bunicii și străbunicii lor nu suntem țigani. Dar am crescut cu țiganii, i-am crescut la noi în curte pe mulți dintre ei, mulți au plecat pe la Anglia, pe la Italia, pe la Franța. Mai fură de pe-acolo, dar nu toți. Dar am văzut și țigani care-s mai oameni decât mulți dintre domnii ăștia crescuți de Germania, de Austria, de Franța, pe la școli înalte. Avem noi o vorbă, că nu există pădure fără uscături. Așa și cu ei.

  Dar acum am un necaz, mare necaz… Ovidiu și cu Sebastian, doi dintre băieții mei, s-au dus la Turcia. La aia în curte tot timpul e bairam și vin mulți, de toate națiile. S-au jucat băieții fotbal. Erau câțiva de-ai lui Franța, care și-au dus și prieteni de pe alte străzi, copii de-ai Braziliei, iar pruncii Turciei și-au dus și ei tot felul de prieteni chiar și din alte sate. Pe margine era unul mai negru la culoare care-l tot înjura pe Ovidiu. Sebastian e mai ignorant de felul lui, de multe ori îi place să se dea mare, câteodată îl și văd cum le vorbește de sus la ceilalți, și prin casă. Îl mai și ia gura pe dinainte. L-a chemat pe Ovidiu la el și i-a spus că „ăla negru” tot înjură. Când a auzit că l-a făcut negru, a sărit ditamai omul ca ars, de zici că i-a furat al meu cârnații din șpaiț.

  Imediat toți au sărit cu gura pe Sebastian. Ovidiu tot să-i împace, dar nu a mai avut pe cine, și-au luat lopta și au plecat acasă. Numai baiul e că l-au spus la primar și acum toți vecinii mă acuză pe mine. Vor să mi-l dea pe Sebastian afară de la lucru, nici la fotbal nu vor să-l mai primească, nici nu știu ce o să mă fac cu copilul ăsta.

  Eu l-am mai tot certat pe Seba. E mai needucat el și prost la gură, dar nu-i băiat rău. Orice cioară-și laudă puiul, așa și eu cred că Seba nu a vrut să supere pe cineva, că doar e pruncul meu. Noi așa suntem acasă, dacă unui-i strâmb îi zicem că e strâmb, dacă-i șchiop îi zicem că îi șchiop, iară dacă-i albă-i albă și dacă-i neagră-i neagră.

  Le-am tot zis la ai mei să aibă grijă ce vorbesc când mai merg la alții, că-s tare supărăcioși toți și nu poți să le zici nimic că imediat sar în sus. Parcă abia așteaptă să zică ceva… A greșit Seba, că l-am auzit și eu, dar i-am zis să-și ceară iertare. Dar mai are de la cine? L-au dat la toți, și la poliție l-au dat, să-l amendeze, să-i ia declarații… M-au mai și făcut de miraz și l-au băgat și pe Seba și pe Ovidiu prin toate ziarele de mi-e și rușine să mai ies pe stradă. Și eu sunt de vină, că nici acum nu știu de ce l-am lăsat pe Seba să meargă acolo.

  Când copiii mei au venit acasă plângând că le-au zis ceilalți că sunt țigani, atunci n-a fost niciun bai. Primarul nu s-a băgat că lasă că se împacă ei, poliția a zis că nu-i nicio infracțiune, și am rămas cu necazul și cu lacrimile copiilor mei. Iar eu plângeam seara în palme de dragul lor, să nu mă vadă nimeni.

  Acum e atâta scandal de zici că a omorât pe cineva…

  Îmi cer eu iertare pentru Sebastian, dar vreau ca de acum înainte toate mamele alea grijulii, că-i Franța, că-i Italia, că-i Germania sau Anglia, Austria sau Spania, să sară tot așa de tare-n sus și când copiii mei plâng că pruncii lor îi numesc țigani pe-ai mei…

  Mă numesc România, am casă pe strada Europa și mă necăjesc pentru copiii mei.

  Dă-ne Doamne mintea de pe urmă și nu lăsa lumea asta să o ia tot mai razna…

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Asta se intampla cand onorata conducere a tarii nu ia atitudine la momentul oportun,cand ne caciulim pe la portile Europei,plecati cat sa atingem asfaltul.De ce iohanis nu a luat atitudine cum face acu Ergodan,si-i lasa pe ai nostri singuri in fata forului sportiv,doar ca acum e la moda curentul acesta american.? Nu Dumnezeu a lasat oamenii de alte culori,daca nu le place sa se duca sa se inalbeasca ca si acel cantaret renumit.

   +5 voturi
   +1
   -1
  2. În anul de grație 2020, când ai emisari ce te reprezintă în marile „arene” europene, nu de ieri de azi, ai fost atenționată nu odată și nu faci nimic, nu-ți educi „copiii” să știe ce înseamnă DISCRIMINARE, atunci meriți să fi trasă de urechi. Când în curtea ta nu-ți înveți pruncii să-i respecte pe toți pentru ceea ce sunt, nu pentru ai cui copii sunt și câți bani are tăticu să-i dea odraslei ca bani de buzunar, ce sex are cel pe care îl iubește, ce culoare are pielea și la ce biserică se duc să-și facă cruce, ce limbă „au supt” de mici, samd … nu te mai jeli și nici nu te mai compara cu alții.
   .
   De cum o dă un copil al neamului „cu mucii în fasole” și te fac de kk, trebuie neapărat să explicăm și să-l apărăm, după metoda „lada cu nisip”, …„da el l-o înjurat primul”, înseamnă că nu ai înțeles și nici nu există nici o șansă să înțelegi un principiu simplu după care funcționează RESPECTUL. Acesta se CÂȘTIGĂ, NU SE IMPUNE! Să te dai ce nu ești, se vede după felul în care te comporți și ce zici când deschizi gura. Geaba pui țoale fițoase pe tine, te dai cu parfum franțuzesc să ascunzi mirosul de „jeg”, iți bagi puturoasele cu călcâie crăpate și unghii netăiate în pantofi de sute de euro, te crezi democrat punându-ți numere la mașina personală „MUIEPSD” și la tot al doile cuvânt zici tare și răspicat „în plua mea”, … că tot neamprost ești și vei rămâne, iar cine nu știe mai bine, tot ȚIGAN o să te numească. Nu există societate perfectă și nimic nu este 100%. Oricât de sărac ai fi, dar ai coloană vertebrală și îi respecți pe toți pentru ceea ce sunt, nu-i critici la ei în curte imediat cum ai sosit, vei fi mereu respectat. Și asta nu în teorie ci din experiență.
   .
   De aproape 40 de ani am locuit prin multe locuri prin Europa, am lucrat împreună cu multe neamuri de tot felul, m-am socializat cu tot felul de „culori”, am prieteni și amici de multe nații, dar pe mine nimeni nu m-o făcut țigan!!! Nici măcar o singură dată.

   --6 voturi
   +1
   -1
   • Nu ai inteles mai nimic din ce s-a spus mai sus… tu de fapt, nu intelegi mai nimic din ceea ce e jurul tau, refuzi sa deschizi ochii larg si ii tii doar mijiti.. iti dai cu parerea in stil novelistic si folosesti cuvinte mari demne doar de oameni mici.. vrei sa fii si esti un “politically correct” care face doar ceea ce i se spune si accepta fara alte comentarii orice i se impune doar de dragul de a fi numit “european” si a achiesa la ceva mai “mare” nu conteaza daca acel ceva e si mai bun sau e real.. tu faci parte din cei care doresc, daca se poate, sa ne stergem cu buretele istoria, sa plecam capul (capul plecat sabia nu taie cred ca e motto-ul tau), sa nu ne mai punem nicio intrebare doar sa mergem cu turma inainte… si parerile tale, mereu in acelasi stil de scriitor wannabe, apar la aceste articole, unde oamenii isi mai ridica cate un semn de intrebare si apoi apari tu, despicand textul si incercand sa ne convingi cata dreptate ai tu, in orice domeniu, nu conteaza…

    --1 voturi
    +1
    -1
    • @Dia: departe de mine să țin partea lui peterpan dar nici tu nu ai înțeles nimic din ce se întâmplă în jurul tău. Ceea ce scrie in articol și ți se pare atât de genial se cheamă whataboutism și noi, românii suntem campioni la asta.

     Eu nu-ți dau lecții dar permite-mi un sfat…ceea ce a scris mai sus peterpan învață pe dinafară și poate atunci cei înțelege că articolul de mai sus este ceea ce este!

     +1 voturi
     +1
     -1
    • @Dia … tu mă critici pe mine. No și? Crezi că mă intimidezi?
     .
     Adevărul îi deranjează, mai ales pe țopârlanii/ele care atacă tot și pe toți. Fiindcă să ataci persoanele din spatele ideilor, este trendy. Nu-i nici greu, că în definitiv nu trebuie să ști mare lucru. Ce trebuie să ști înveți de la … țigani.

     --2 voturi
     +1
     -1

  Scrie un comentariu

  7 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.