Luni se dă startul „Săptămânii Europene a Vaccinării”

  de Special Arad | 20 April 2018, 8:13 AM | Sănătate | Știri Arad

  4

  Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad, în colaborare cu Societatea Medicilor de Medicina Familiei Arad, Clubul Lions Arvensis Arad, Şcoala Postliceală Sanitară, asistenţii medicali comunitari, mediatorii sanitari, celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării, în perioada 23 – 29 aprilie 2018.

  Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional OMS pentru Europa şi este implementată de Statele Membre ale Regiunii europene.

  SEV 2018 are scopul de a sublinia necesitatea de acțiuni colecctive, pentru a garanta că fiecare persoană este protejată de bolile prevenibile prin vaccinare.

  Tema din acest an “Să ne protejăm împreună, #Vaccinurile sunt benefice”, încurajează oamenii, de la donator la publicul larg, să progreseze în eforturile de creștere a acoperirii vaccinale pentru obținerea unui BINE COMUN; pentru acest bine comun, guvernele trebuie să investească în eforturile de vaccinare, acțiunile de promovare trebuie să pună accentul pe vaccinare și oamenii trebuie să se vaccineze.

  Obiectivul general este de a impulsiona o acțiune mai amplă pentru vaccinare, cu un centru de atracție special pe promovarea rolului pe care fiecare îl poate avea în acest efort comun.

  Organizația Mondială a Sănătății și partenerii au obiectivele specifice:

  • De a sublinia importanța vaccinării și lacunele existente în acoperirea vaccinală
  • De a sublinia valoarea vaccinurilor și importanța investiției în eforturile naționale de vaccinare
  • De a sublinia modurile prin care fiecare poate și trebuie să participe la progresul vaccinării.

  Această campanie subliniază rolul important al vaccinării în eforturile regionale și globale de promovare a sănătății, așa cum se prevede în Planul European de Acțiune pentru Vaccinare, Politica europeană pentru sănătate ”Sănătate 2020”, Planul Global de Acțiune pentru Vaccinare și Agenda ONU 2030 pentru o dezvoltare durabilă.

  România se confruntă cu epidemia de rujeolă

  În perioada 2016-2018, până la data de 02 martie 2018, au fost confirmate 11.036 de cazuri de rujeolă, din care 40 decese. Ca măsură de limitare a epidemiei de rujeolă, au fost organizate la nivel naţional campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică a virusului.

  În judeţul Arad situaţia cazurilor de rujeola se prezintă astfel: în perioada aprilie 2016- iulie 2017 au fost raportate şi investigate 21 focare care au cumulat 1099 cazuri de rujeola şi au fost înregistrate un număr de 6 decese (persoanele decedate având vârsta cuprinsă între 7 luni – 26 ani).

  De asemenea, în sezonul gripal, în judeţul Arad au fost înregistrate un număr de 72 cazuri, dintre care 22,2% din cazuri au fost tratate de medicii de familie şi 77,78% au necesitat internare , înregistrându-se un nr. de 7 decese.

  Sprijinul politic pentru vaccinare trebuie menţinut, altfel Europa riscă reapariţia bolilor foarte contagioase care duc la îmbolnăviri, dizabilităţi şi decese, care vor pune o povară considerabilă asupra sistemelor de sănătate. Epidemiile recente subliniază responsabilitatea regională care este a noastră, a tuturor, de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

  În perioada 23-29 aprilie, în ţara noastră, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Vaccinare.”, se vor derula activităţi de informare şi implicare a publicului ţintă, şi de abordare a provocărilor legate de vaccinare, precum şi organizarea de puncte şi sesiuni de vaccinare accesibile comunităţilor cu risc.

  În România, Campania pentru celebrarea SEV este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

  În perioada 23-29 aprilie 2018, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad prin activităţile Compartimentului  Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii, desfăşoară campanii de informare la societăţi comerciale cât şi la  unităţile de învăţamânt: Gradiniţa PP NR.11 Arad, Gradiniţa PP NR.12 Arad, Şcoala Gimnazială”Aron Cotruş”Arad , Liceul „Adam Muller Guttenbrunn” Arad, Liceul Teologic Penticostal, Colegiul Național „Vasile Goldiș”.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Unii mai destepti ca noi oamenii de rand si specialisti cu diploma finantati ca agenti de vanzari, au atras atentia mereu asupra cunoasterii si informarii prin citire prospecte .. de aceea se pun la orice produs adresat consumului sau tratamentului uman ca studiul comparativ si liberului consimtamant si au scris Convenita de la Oviedo si Drepturile omului si Constitutia , respectandu-i discernamantul si informandu-l asupra consecintelor si a cui este sau nu raspunderea fata de efectele manifestate. Cand cineva forteaza ca e moda..sau e afacere se nasc firesc semne de intrebare . Vaccinarea este o innoculare cu subtante biochimice modificate genetic care contin mixuri de afectiuni monodoza….adica nu tin cont de diferentierile de varsta, afectiuni, greutate, a unei persoane si daca sau nu exista intolerante.. Dar ..precum Coca-cola a devenit reclama la fericire . Si totusi desi are campanii bine sustinute mediatic nu toata lumea bea si le place Coca-cola….la fel si Red Bull care da aripi ..tot un produs de consum.. Respectand liberul arbitru si drepturile omului de a alege informat, innocularea cu toxine…. nu poate fi moda si nici obligatie vreodata macar de bun simt daca nu de prevedere . pentru ca exista si un revers ” „Bioterorismul reprezintă folosirea intenţionată a oricărui microorganism, virus, substanţă infecţioasă sau produs biologic ce poate fi fabricat prin biotehnologie sau a oricărei componente de origine naturală sau artificială, a unui asemenea microorganism, virus, substanţă infecţioasă sau produs biologic, cu scopul de a provoca moartea, îmbolnăvirea sau alte dereglări biologice ale oamenilor, animalelor, plantelor sau altor organisme vii, astfel încât să influenţeze acţiunile guvernului şi să se intimideze sau şantajeze populaţia civilă.” (Ludovic Păun – Bioterorismul şi armele biologice, Ed. Amaltea, 2003, p.246)”. Cu respect.

   +15 voturi
   +1
   -1
  2. O initiativa excenta,care trebuie sa debuteze cu vaccinarea cadrelor medicale:infirmiere,asistente si medici!Aceasta categorie de persoane intrand in contact cu bolnavii este normal sa fie vaccinata.In plus sunt multi doritori sa ne explice prin exemplul personal ce este vaccinarea.Fiecare cetatean are dreptul sa decida asupra corpului sau, vaccinul fiind un medicament.Inainte de aceasta „Saptamana Europeana a Vaccinari”,normal era sa fie o saptamana a informarii care sa cuprinda;-ce contin vaccinurile;de cine sunt fabricate si de ce Centru de Testare a Medicamentelor si Vaccinurilor din Romania au fost verificate si autorizate;benefii si efecte adverse;cine isi asuma responsabilitatea in cazul in care un copil sufera de un efect advers;ce pasi si ce analize sunt necesare inainte de vaccinare.Ar fi timpul sa incepem prin normalitate si sa inteleg ca ceea ce face bine unui membru al societatii poate fi daunator pentru un altul,deoarece fficare dintre noi este diferit,are un istoric medical si ca inainte de administrarea oricarui medicament este necesara testarea fata de componentele medicamentului.

   +8 voturi
   +1
   -1
  3. De ce onor institutiile implicate nu au anuntat parintii despre o asa actiune? Care e de fapt motivul ascuns? Ce vreti sa le spuneti copiilor fara ca parintii sa stie? De ce nu ni s-au cerut acorduri parentale pentru ca pruncii nostri sa participe la asa actiuni? Parintii nu mai trebuie sa stie ce li se prezinta copiilor? Deja incepeti sa ne lucrati pe la spate asa cum se procedeaza in tarile ”civilizate”? Rusine sa va fie! Vaccinurile nu sunt benefice pentru toti. De curand fiul manelistului Nelu Ploiesteanu a murit dupa ce a suferit ca un caine tip de 32 de ani din cauza unui vaccin. Si voi veniti sa le spuneti copiilor nostri ca vaccinurile ”sunt benefice”? Pentru cine? Iar voi jurnalistii ati uitat, asemenea medicilor, deotologia profesionala? De ce nu prezentati ambele fete ale povestii? V-ati transformat in agenti de vanzari? Cat luati comision?

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.