vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Luna culturii la UVVG: de zece ani, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale

  de Special Arad | 15 ianuarie 2021, 1:47 PM | Educaţie

  0

  Prin Legea nr. 238 / 7 decembrie 2010 se instituia Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită pe 15 ianuarie. Începând cu anul următor – 2011 – Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a onorat această zi, organizând manifestări culturale de înaltă ținută, cu scopul de a promova cultura şi arta naţională.

  La inițiativa Rectorului fondator, regretatul profesor Aurel Ardelean, s-au instituit, prin hotărârea Senatului UVVG, Premiile Literare „MIHAI EMINESCU” și „IOAN SLAVICI”, pentru a se susţine excelența în cultură. Premiile sunt cu atât mai valoroase cu cât personalitățile care le-au acceptat reprezintă sau au reprezentat vârfuri recunoscute nu numai în plan național, dar și în plan internaţional. Să amintim numele academicianului Eugen Simion – fost președinte al Academiei Române – căruia i s-a decernat Premiul „Mihai Eminescu”, pentru remarcabila reușită de a publica integral opera marelui Om de cultură sau Baruțu T. Arghezi, care a primit Premiul „Ioan Slavici”, pentru întreaga activitate literară personală, dar și cea de punere în valoare a operei ilustrului său tată, Tudor Arghezi.

  În anul 2016, la implinirea a 150 de ani de la publicarea primei poezii a lui Eminescu în revista „Familia” de la Oradea, UVVG în parteneriat cu Centrul Cultural Municipal Arad și Liga pentru Unitatea Culturală a Românilor de Pretutindeni, a amplasat la Arad, pe Palatul Românul, o placă comemorativă dedicată momentului. Atunci regretatul prof. univ. dr. Aurel Ardelean a propus, iar de atunci a intrat în tradiția universității, să se extindă intervalul de manifestări culturale de excepție de la Ziua Culturii la Luna Culturii la UVVG, adică de la ziua lui Eminescu (15 ianuarie), până la ziua în care Vasile Goldiș a trecut spre cele sfinte (10 februarie).

  Și anul acesta – în aceste condiții deosebit de vitrege – Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” va aduce în atenția arădenilor centrele sau așezămintele culturale ale Universității care sunt implicate în promovarea culturii locale sau naționale: Muzeul Memorial Universitar „Vasile Goldiş”, Centrul de Cercetări literare „Ioan Slavici”, Centrul de Studii Istorice al Universității, Centrul de Studii Iudaice „Acad. Nicolae Cajal” şi, nu în ultimul rând, cea mai recentă instituție culturală, Biblioteca „Aurel Ardelean”, care are ca nucleu donația de carte a familiei Ardelean, dar și colecțiile valoroase ale fondatorului Universităţii.

  „Ne propunem ca, în intervalul 15 ianuarie – 10 februarie, să aducem în fața arădenilor, în fața opiniei publice naționale și internaționale, aspecte interesante, unele chiar inedite, despre valorile culturii noastre: Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Vasile Goldiş, Tudor Arghezi, Aurel Ardelean. Anul acesta o vom face prin intermediul mijloacelor de comunicare pe care le avem la îndemână în mediul online. Vă invităm să ne fiţi alături la Luna Culturii UVVG” – ne-a declarat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, Rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.