miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  La ce oră ajunge Lumina Sfântă de la Ierusalim la Arad

  de Special Arad | 15 aprilie 2023, 3:30 PM | Știri Arad

  0

  Lumina Sfântă la Arad (foto: arhivă Special Arad)

  Arhiepiscopia Aradului informează că se păstrează și în acest an tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim, de învierea Domnului.

  „Doi reprezentanți ai Arhiepiscopiei Aradului: Părintele Tiberiu Ardelean, inspector eparhial și Părintele Diac. Bogdan-Gheorghe Noghiu, inspector în cadrul Sectorului Social, vor prelua Sfânta Lumină, sâmbătă seara, de pe Aeroportul Internațional Otopeni.

  Reprezentanții Arhiepiscopiei vor fi așteptați pe Aeroportul Internațional din Arad, sâmbătă seara, în jurul orei 20:30, de către Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului; autoritățile județene și locale; reprezentanții Centrului Eparhial și a celor patru protopopiate.

  După preluarea Sfintei Lumini de pe Aeroportul Internațional din Arad, reprezentanții arhiepiscopiei și ceilalți membri, vor fi întâmpinați de către IPS Părinte Timotei pe platoul din fața Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” din Arad. Chiriarhul arădean, după preluarea Luminii Sfinte adusă de la Ierusalim, o va oferi, în timp ce se va cânta „Lumină lină”, tuturor preoţilor şi diaconilor prezenți, astfel încât aceasta să ajungă în toate bisericile ortodoxe din cuprinsul eparhiei arădene.

  Acesta este al 13-lea an în care Lumina Sfântă de la Ierusalim ajunge și la Arad”, transmite Arhiepiscopia Aradului.

  Despre Lumina Sfântă

  Potrivit Wikipedia, „Lumina Sfântă este considerată de creștinii ortodocși a fi o minune care se întâmplă în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox.

  În sâmbăta de dinaintea Paștelui, la prânz, patriarhul grec, împreună cu clerul lui înveșmântat în straiele sacerdotale și urmat de patriarhul armean cu clerul lui și cu episcopul copților, mărșăluiesc în procesiune grandioasă și solemnă, și cântând imnuri, de trei ori în jurul Sfântului Mormânt.

  Odată procesiunea încheiată, Patriarhul Ortodox al Ierusalimului sau alt arhiepiscop ortodox citește rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini, își dă jos robele și intră singur în mormânt. Prelații armeni și copți rămân în anticameră, unde spun că ședea îngerul când s-a arătat femeii credincioase (Maria Magdalena) după învierea lui Iisus. Atunci, adunarea cântă Doamne Miluiește până când Lumina Sfântă coboară și aprinde candela „neadormită” de unde patriarhul aprinde peste 33 de lumânări legate împreună.

  În tot acest timp, patriarhul este urmărit de prelații armeni și copți. Patriarhul iese apoi la iveală din încăperea mormântului și rostind rugăciuni, aprinzând fie 33, fie 12 lumânări le împarte celor adunați acolo”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.