luni, 24 martie, 2025

Special Arad Logo

    Și totuși pe ce loc se află universitățile arădene în lume?

    de Lajos Notaros | 21 octombrie 2024, 12:23 PM | Blogul Special Arad

    6

    Nu mă băgam, din moment ce am petrecut și eu câțiva ani la „Aurel Vlaicu”, la pornirea facultății de jurnalism, însă modul în care universitatea, mai precis conducerea, a comunicat locul ei în ierarhia instituțiilor de învățământ superior din România, m-a pus pe gânduri.

    Ideea și sensul era că stau bine, din moment ce din peste șaptezeci de instituții din țară, „Aurel Vlaicu” se află pe locul 27.

    Asta conform unei ierarhizări internaționale realizate recent. Nu-i vorba, organizația care a realizat clasamentul este una de încredere, dar e bine să spunem că astfel de clasamente sunt făcute anual de nenumărate astfel de organizații. Depinde pe care îl alegi, nicio problemă dacă pe cel care te așează cel mai bine.

    Numai că este aici o altă problemă, mult mai mare: modul în care folosești și încadrezi data care te privește. Dacă o așezi în context sau, dimpotrivă, o scoți, lăsându-i astfel pe cei care sunt cu adevărat interesați în beznă privind restul afacerii.

    Așadar, clasamentul respectiv, realizat de Study Abroad Aide, are în vedere 8500 de universități din lume, pe ultimul loc aflându-se o instituție din China. Pe primul loc, nicio surpriză, este Harvardul, urmat de binecunoscutele Cambridge, Oxford, MIT, Stanford, nu neapărat în această ordine. Prima universitate care nu vine din lumea anglo-saxonă este cea din Zürich, aflată pe locul 27, urmată de Universitatea Tehnică din München, aflată pe 32.

    Prima școală superioară românească, Universitatea din București, de află pe locul 857, urmată îndeaproape de „Babes-Bolyai” din Cluj pe locul 863. Următoarea instituție românească, Universitatea de Studii Economice, tot din capitală, pe locul 948.

    Și atunci unde se află Universitatea „Aurel Vlaicu” pe această listă? Cea aflată pe 27 în țară. La nivel mondial, așa cum reiese din sursa citată, se află, țineți-vă bine, pe locul 4124. Am putea spune că e la jumătatea listei, numai că e bine de reținut: cel puțin 26 de școli superioare românești se află înaintea ei. Și e vorba de o distanță de 3000 de locuri. Și nu doar din centre universitare tradiționale, cum sunt București, Cluj, Iași sau chiar și Timișoara la studii tehnice. Galați, Sibiu, Suceava, Oradea, Pitești, Craiova, sunt toate înaintea universității arădene. Fără să mai vorbim de universitatea maghiară „Sapientia” împrăștiată în patru orașe – Cluj, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe -, transilvănene.

    Este drept, Universitatea „Vasile Goldiș” stă și mai rău. Se află pe locul 4985, la peste 800 de locuri după „Aurel Vlaicu”…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Vai ! Dar cum e posibil? :)) Abordand serios problema-nimeni dintre cei aflati in vreo functie de conducere (Primarie sau CJ Arad) nu a avut vreo reactie (ca sa nu mai vorbesc de vreo analiza a situatiei) nici in trecut nici in prezent legata de rezultatele ingrozitoare obtinute in judet si municipiu (promovabilitate) la evaluarea nationala si bacalaureat.Asezat undeva sub pozitia 35-daca s-ar fi facut un clasament national al judetelor la aceste examene-Aradul se afla in aceeasi situatie de cel putin 5-6 ani.De ce ar fi fost firesc ca oamenii acestia sa reactioneze?Raspunsuri:problema persista;exista o legatura intre ce se intampla in educatie si piata munci si,implicit,prosperitatea locala;educatia si cultura sunt legate (cultura -locala,in cazul acesta-se duce de rapa intr-un univers al analfabetilor,fie ei si functionali);educatia si grija pentru sanatate sunt intr-o stransa conexiune (sanatatea proprie,a familiei,a celorlalti)-nu poti avea dezvoltare cu angajati bolnavi sau doritori de pensie de boala.Etc.Sa fie asemenea conexiuni prea greu de identificat,prea greu de inteles pentru unii (desi ei sunt in functii publice tocmai pentru a fi utili interesului public)?Sau poate e prea obositor,pur si simplu, sa abordeze o asemenea tema?Nu stiu…Dar in acest context putem intelege de ce nivelul celor doua universitati aradene le plaseaza in pivnita clasamentului.Iar intr-un alt clasament (prestigios si recent ) – World University Rankings | Times Higher Education-ele nici macar nu sunt mentionate.

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Da, am pomenit și eu de alte clasamente, înainte am consultat și eu WUR-ul pomenit de DVS, însă am rămas la ”rankingul” folosit de conducerea universității noastre, insistând pe faptuul că a arunca așa o informație în lume, fără context și explicații, este de fapt manipulare și propagandă.

        +2 voturi
        +1
        -1
      • Nu este așa. Chiar dacă universitățile suferă, mai ales prin inflația creată politic, asta nu înseamnă că nu sunt pe acolo și profesori valoroși. Normal, mai ales la cele mai bune, dar și la cele care nu sunt în prima linie, găsim dacă căutăm cu adevărat. Problema este că nu acastă calitate de profesori adevărați contează cel mai tare la universitățile noastre. Eu, cel care am plecat din sistem în mod conștient, am o simpatie și compasiune pentru cei care sunt profesori adevărați și trebuie să rabde impostura din jur…

        +3 voturi
        +1
        -1
    2. … abordarea este intr-un anumit fel „complicata”, in sensul ca totul ar putea fi simplificat.Eu va pun pe Dumneavoastra intr-un taler si pe altul in celalalt.Greutatea educatiei si a celorlate atribute vor trage talerul catre Dumneavoastra.Cam aceasta este situatia.O zi superba si multa sanatate.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    9 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.