vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    O „mostră” din concertul lui Liszt de la Arad, la 177 ani distanță în timp | Video

    de Raluca Medeleanu | 27 aprilie 2023, 10:36 PM | Cultură | Muzică | Topic special

    0

    Marele Liszt Ferenc a concertat la Arad în 1846, iar acum – la 177 ani distanță – publicul a avut parte de un reminder, prin intermediul unui eveniment organizat de Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar din București, la Casa Pianului de pe strada Episcopiei. Arădenii au putut descoperi informații interesante despre întregul turneu al lui Liszt prin Banat, Transilvania, Muntenia şi Moldova, între 1846-1847, și au putut audia și un recital de pian susținut de Anna-Andrea Antal.

    Gazda locului de desfășurare a evenimentului de joi seară a fost Asociația Jacques Faix, care a readus la viață casa în care a locuit la începutul secolului trecut Jacques Faix, cel care deținea prima și singura fabrică de piane din zonă și care, după ce a locuit un timp la Viena, a fost invitat de directorul conservatorului arădean să revină în orașul său natal pentru a contribui la îmbogățirea vieții culturale. Acum, asociația urmărește exact acest lucru, să ridice standardul evenimentelor culturale din Arad, organizând periodic diferite concerte, lansări de carte ori expoziții chiar în salonul pianului („zongora terem”), unde în epoca de aur a Aradului se reunea elita pentru a își îmbogăți cultural sufletul.

    Un astfel de eveniment s-a dorit a fi și cel organizat de Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, care ne-a plimbat prin trecut, prin toate orașele de pe actualul teritoriu al României în care s-a oprit Liszt Ferenc în drumul său către Constantinopol. Fiecare oprire a fost detaliată pe câte un tablou informativ, cu imagini și texte explicative atât în limba română, cât și în limba maghiară, datele având la bază o carte de László Ferenc, respectiv un studiul de Lakatos István.

    „Una dintre primele opriri ale acestui turneu era la Arad, unde deși s-a programat un singur concert, până la urmă a trebuit să realizeze două concerte, pentru că publicul a cerut. La Crucea Albă (actualul Hotel Ardealul, n.red.) a fost un concert al lui Liszt, unde există și o placă comemorativă, care a fost așezată la 200 de ani de la nașterea marelui pianist. Noi am mai realizat această expoziție în 2021 și de atunci încercăm să călătorim, fiind o expoziție itinerantă. Am fost la Iași o lungă perioadă, după care am prezentat-o și la Mogoșoaia, dar desigur prima dată am fost la noi la institut în București. Textele sunt făcute de colega mea Bara Hajnal, care se ocupă la institut de programele muzicale, iar grafica este realizată de graficiana Fülöp Mária Magdolna”, a spus Kósa András László, directorul Institulului Liszt – Centrul Cultural Maghiar București.

    Întainte de recitalul de pian, maestrul dirijor Dorin Frandeș, prezent în public, a fost invitat să țină o scurtă cuvântare despre Liszt Ferenc:

    „Am avut șansa să redescopăr pianul la care a cântat Liszt când a fost prima dată la Arad. Era într-un depozit, într-una dintre sălile muzeului și directorul de pe atunci a avut bunăvoința, curiozitatea și a și pus în lucru restaurarea lui. Este un pian care a fost comandat la Pécs și e o coincidență interesantă că și orga care am comandat-o anii trecuți la Filarmonică a fost comandată tot la Pécs, bineînțeles că la o cu totul altă manufactură, dar pe undeva se leagă niște lucruri. La aniversarea Liszt de la Filarmonica din Arad a fost expus pianul pe care a cântat Liszt. Atunci a fost și o mică expoziție cu manuscrise. Interesant este faptul că pianul este cu placă de lemn. Poate știți că de obicei lumea când recomandă un pian zice despre placa de bronz. Acesta era o variantă mai puțin sofisticată, cu placă de lemn și de aceea el nu a putut fi, în acea vreme, la aniversare, restaurat în așa fel încât să se poată și cânta pe el. Ulterior, am aflat și m-am bucurat că a fost realizată și o restaurare foarte avansată a mecanismului acelui pian și că există șanse să poată fi folosit și nu doar ca decor, ci ca instrument de produs sunete”, a spus maestrul Frandeș.

    De menționat că restauratorul care a intervenit asupra pianului la care a cântat Liszt la Arad este același care a restaurat și pianul lui Jacques Faix amplasat în prezent în salonul din Casa Pianului. Este vorba despre Gavril Lazoc, prezent și el la eveniment.

    Seara a fost îmbogățită de înălțătorul recital al pianistei Anna-Andrea Antal, care este studentă în anul 4 la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj și care a câștigat premiul Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar, în urma participării la Concursul Internațional de Pian de la Târgul Mureș în 2022. Concertul de la Arad a fost o parte a acestui premiu.

    „Programul cuprinde compoziții de la baroc, până la modern și necesită o foarte consistentă tehnică și muzicalitate. O felicit pe pianistă”, a mai spus maestrul Dorin Frandeș.

    Pe lângă compoziții semnate de Liszt, concertul a cuprins și lucrări de Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven și Claude Debussy.

     

    • Citește și: Înapoi în timp. Pianul Faix Jacques și-a reprimit casa din Arad și așteaptă serile de altădată

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.