Listele lui Falcă încalcă flagrant statutul PNL. La Arad contează doar dorința „Fuhrerului” și nu legea

  de Andrei Fuliaș | 22 octombrie 2016, 2:31 PM | Culise | Recomandările editorilor

  9

  Filiala județeană a Partidului Național Liberal a anunțat, ieri, printr-un comunicat de presă, componența listelor pentru Camera Deputaților și Senat în ceea ce privește alegerile parlamentare din acest an. Înainte de toate, pe sistemul „cine împarte, parte-și face”, toată presa a primit comunicatul PNL Arad la două ore după ce Andrei Ando, cel care se ocupă din umbră de comunicarea liberalilor arădeni, a anunțat pe site-ul personal, cedat de fapt liberalilor la un preț de… director de comunicare al CJ Arad, componența listelor respective.

  „Cea mai bună echipă pentru Arad”, ne anunță Gheorghe Falcă în deschiderea comunicatului, după care ne prezintă cele două liste: Camera Deputaților – 1. Glad Varga, 2. Eusebiu Pistru, 3. Claudia Boghicevici, 4. Sergiu Bîlcea, 5. Gheorghe Falcă, 6. Lazăr Faur, 7. Sebastian Popescu, 8. Bogdan Boca, 9. George Demian. Senat – 1. Ioan Cristina, 2. Ion Șcheau, 3. Simona Stan, 4. Corina Crișan, 5. Cristian Sălășan.

  Tinerii, muniție de război și eroi de sacrificiu

  Nu putem să nu observăm că se repetă povestea de la alegerile locale, când toată suflarea liberală cântă în cor partitura dictată de Gheorghe Falcă, anume: „Noi promovăm tineri”. Haideți să ne uităm de fapt la lista pentru Camera Deputaților, fiindcă la Senat oricum ai nevoie de vârsta minimă de 33 de ani pentru a putea candida. Așadar, pe locul 1 este într-adevăr un tânăr. Vorbim chiar despre un tânăr extrem de implicat în viața arădenilor, cu foarte multe proiecte pe segmentele „tineret” și „voluntariat”. Glad Varga… din postura de cap de listă… ne temem că el ar putea reprezenta doar un „colac de salvare” pentru însuși Gheorghe Falcă. De ce spunem asta? Păi, pentru faptul că știe toată lumea cu câtă ardoare își dorește liderul liberalilor arădeni să ajungă la București, dar nu poate pleca încă, pentru că o serie de alegeri anticipate pentru Primăria Arad ar însemna în mod aproape sigur și pierderea acestora de către liberali. Și atunci Falcă și-a făcut niște calcule: pleacă peste un an și jumătate sau doi, atunci când alegerile anticipate nu mai sunt obligatorii, iar vicele Bibarț poate rămâne liniștit pe scaunul de primar… interimar, ce-i drept. Și cum poate pleca Falcă la București peste 2 ani? Păi dacă ne uităm cine e pe listă în fața lui, doar scoțându-l pe tânărul Glad Varga de pe listă, că doar n-o să-i scoată pe Pistru sau Boghicevici, iar Bîlcea vine pe filiera vechiului PNL.

  Restul tinerilor de pe listă se află de fapt în coada listei. Ni se vinde și povestea cu Sebastian Popescu, nume nou, tânăr medic etc. Să nu uităm însă că tânărul Sebastian Popescu nu este un nume chiar atât de nou pe cât de necunoscut publicului larg. Același Sebastian Popescu își căuta, în 2012, un loc pe listele USL, iar în vara acestui an era unul dintre cei 15 reprezentanți ai „societății civile” în proiectul lui Falcă numit „3 pentru Arad”. Deci, nici Sebastian Popescu nu e un nume chiar atât de nou printre ale politichiei. Următorul nume pe listă este Bogdan Boca. Un tânăr care în vara acestui an a ajuns consilier local municipal, fiind în acest moment președintele interimar al Organizației de Tineret a PNL Arad. Ultimul pe listă este George Demian, un tânăr care a avut mereu ghinion atunci când a venit vorba de liste, deși aparent este mai capabil decât mulți dintre cei care i-au luat fața mai mereu. Demian a candidat în 2013 tot în coada listei, atunci a vechiului PNL, pentru alegerile europarlamentare. În vara acestui an acesta ocupase abia locul 20. Putem spune astfel despre George Demian că este un tânăr mereu sacrificat de către conducerea partidului său, așa cum și de această dată Gheorghe Falcă încearcă să fure ochii alegătorilor cu candidați tineri, care de fapt n-au nicio șansă să ajungă în Parlament.

  Toate candidaturile încalcă statutul PNL

  Mulți au fost suprinși de o parte a celor prezenți pe listele PNL, nu și noi. Iar când spunem surprinși ne referim la absența lui Constantin Traian Igaș de pe lista de Senat și la prezența lui Glad Varga în fruntea listei de deputați. Atunci când vine vorba despre discursuri și comunicate de presă, conducătorii partidelor vorbesc mai mereu despre legi, despre statute și regulamente. Nu este o noutate că mare parte din activiștii de partid n-au citit nici măcar o singură dată statutul partidului din care fac parte, dar te-ai fi așteptat ca măcar cei cu aspirații sau măcar liderii acestora să o facă. Nu este așa, dar dacă ei nu și le citesc, le mai citim noi, ca să știm cu cine și cu ce avem de-a face. Și nu mare ne-a fost surpriza să constatăm că absolut toate candidaturile prezentate de către cei din PNL Arad încalcă flagrant statutul partidului. Astfel că, statutul PNL prevede că orice membru își poate exprima candidatura pentru funcțiile din interiorul partidului sau pentru cele publice din exteriorul partidului. Totuși, Art. 126 din Statutul PNL spune că: „1. Condiţiile pentru a candida pentru Parlamentul Naţional sau Parlamentul European se regăsesc în regulamentul privind criteriile pentru cariera politica în PNL. 2. Membrii care îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin 1. şi doresc să candideze vor notifica, în scris, această intenţie la BPJ (BPMB), cu cel puţin 6 luni înainte de începerea campaniei electorale. 3. În acelaşi termen, BPN poate notifica BPJ (BPMB) propunerile de candidaţi, dintre membrii săi. 4. Cu 3 luni înainte de începerea campaniei electorale, BPJ (BPMB) supune votului CCJ (CCMB) candidaturile pentru Parlamentul României sau pentru Parlamentul European. 5. În cazul în care există divergenţe între propunerile BPN, notificată potrivit prevederilor alin (3), şi propunerile votate de CCJ (CCMB), ori există litigii adresate CA, acestea vor fi supuse analizei CDN cu cel puţin 30 de zile înainte de începerea campaniei electorale. Hotărârea CDN este definitivă.”

  Un singur membru PNL Arad și-a depus în scris intenția de a candida la Parlamentul României cu 6 luni înainte, iar acesta nu se regăsește pe niciuna din liste. Vorbim despre Igaș, cel care în luna iulie anunța „Am înaintat filialei Arad a PNL intenția mea de a candida la alegerile parlamentare”. În ceea ce îi privește pe cei care apar pe cele două liste, niciunul dintre aceștia nu aveau depusă vreo intenție de candidatură până la începutul lunii septembrie. Mai mult, Lazăr Faur și Sebastian Popescu nici măcar nu erau membii ai PNL până în luna octombrie. Desigur, totul se va rezolva, pentru că vor depune rapid niște intenții de candidaturi și le vor data probabil prin lunile iunie-iulie. La fel și cu adeziunile celor doi.

  Depunerea acelor intenții nu este singurul factor care încalcă statutul despre care am amintit. După cum știm deja, alegerile parlamentare vor avea loc pe 11 decembrie, iar statutul prevede că este nevoie ca acele candidaturi să prezentate, de către Biroul Politic Județean, pentru aprobare de către Consiliul de Coordonare Județean, cu 3 luni înainte de începerea campaniei electorale (campania începe pe 11 noiembrie). Lucru care de asemenea nu s-a întâmplat și până la alegeri mai este doar o lună și 20 zile, iar până la startul campaniei doar 9 zile.

  Suntem curioși dacă Biroul Politic Național al PNL va valida sau nu listele duse de Falcă la București. Probabil că da, fiindcă șeful de campanie al PNL la nivel național este însuși Gheorghe Falcă. Deși ne putem gândi și la faptul că această responsabilitate i-a fost dată lui Falcă tocmai pentru a-și frânge „gâtul”, în cazul în care liberalii pierd alegerile, și pentru a putea fi dat la o parte mai ușor. Rămâne de văzut…

  P.S. – Ni se mai vinde și ideea că Igaș a renunțat la candidatură pentru binele partidului. Ei bine, nu este chiar așa, Igaș a fost dat la o parte de Gheorghe Falcă, care nu îl are la inimă de câțiva ani, fiindcă primul nu se îndoaie așa cum vrea cel de-al doilea.

  P.P.S. – De menționat și faptul că lipsa lui Igaș de pe liste a provocat anumite nemulțumiri în rândul multor membri ai PNL Arad, dar mai ales nemulțumirile multor primari. Aceleași nemulțumiri le-a provocat și prezența lui Glad Varga în fruntea listei pentru Camera Deputaților, dar în acest caz cei mai nemulțumiți au fost cei care se află pe locurile 2 și 3, adică Pistru și Boghicevici.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Deci hai sa fim seriosi, Igas este PDL-ist si nu PNL-ist. In culorile PNL a fost vopsit numai sa ascunda culoarea portocalie de pe piele. Deci ma uit pe liste Pistru, Boghicevici, Scheau, Falca si vad PDL-ul. Oare nu vrem sa fim pacaliti si sa alegem lupi ( PDL-isti) in haine de oi ( PNL)?

   +11 voturi
   +1
   -1
  2. … ar trebui sa faca listele după competenta.Nu cred ca este cazul aici.Chestiunea e ca se revine la vremurile bune, votul pe listele de partid.Innoirea clasei politice a fost principala cauza a caderii, fara motiune de cenzura a Guvernului Ponta.Aflati intr-o profunda saracie de idei, liderii nationali au gasit cale sa se fericeasca reintroducand votul pe liste abandonat în 2012.Revenirea la votul pe liste trebuie privita ca o reparatie pentru frustrarile liderilor de partid.Astfel liderii partidelor propulseaza in liste oamenii obedienti si servili si ii pun la punct pe cei incomozi si vocali, care deranjeaza; asadar nu mai este vorba de nicio competenta a persoanelor prezente in liste.Din pacate aceasta este situatia, din nou ne vom trezi cu o gramada de indivizi ajunsi in locuri unde intr-o tara normala n-ar ajunge niciodata.Doar ca Romania nu este deloc o tara normala.

   +12 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.