Legenda rugby-ului neo-zeelandez, Jonah Lomu, a murit la vârsta de 40 de ani
Legendarul rugbist neo-zeelandez Jonah Lomu, co-deţinător al recordului de cele mai multe eseuri marcate în cadrul Campionatului Mondial de Rugby, a murit subit miercuri dimineaţă, cauzele decesului nefiind încă confirmate, conform BBC. Lomu avea 40 de ani şi s-a retras din activitate de 2 ori, fiind diagnosticat cu o boală rară a rinichilor ce l-a urmărit în cea mai mare parte a carierei, potrivit Adevărul.ro
Moartea fostului „All Black” a fost confirmată de un fost medic al reprezentativei Noii Zeelande, John Mayhew, care a precizat că Lomu a murit subit în casa sa din Auckland, în jurul orelor locale 8 sau 9 dimineaţa (0 sau 1, orele României), după ce cu o seară înainte se întorsese împreună cu familia sa din Marea Britanie.
Lomu a fost diagnosticat în 1995 cu sindromul nefrotic, o boală rară şi complexă a rinichilor. El şi-a continuat cariera profesionistă până în 2002, când a fost nevoit să se retragă temporar din cauza agravării bolii; a efectuat un transplant de rinichi în 2004 şi a revenit în activitate în decembrie 2005, retrăgându-se însă în 2007. Rugbistul a revenit în activitate pentru scurt timp între 2009 şi 2010, însă s-a retras definitiv din cauza apariţiei unor noi complicaţii la rinichi.
Jonah Lomu este considerat drept unul dintre cei mai buni jucători profesionişti de rugby din istorie, şi până anul acesta a deţinut recordul de eseuri marcate la Campionatul Mondial, cu 15 reuşite la cele două ediţii la care a participat, în 1995 şi 1999. El a fost egalat de sud-africanul Bryan Habana la ediţia din acest a Campionatului Mondial. Unul din cele 4 eseuri de Jonah Lomu împotriva Angliei în semifinalele Campionatului Mondial din 1995 a fost votat de fani, în luna augsut, drept cel mai frumos eseu din istoria turneelor finale ale sportului.
Lomu a jucat 67 de partide-test pentru naţionala Noii Zeelande, pentru care a înscris 37 de eseuri. El nu a reuşit să câştige Campionatul Mondial, „All Blacks” fiind învinşi de Africa de Sud în celebra finală din 1995 şi terminând doar pe poziţia a patra în 1999. Rugbistul a câştigat însă un titlu suprem la varianta în 7 oameni a sportului, în 1998. El a fost prezent la ediţia de anul acesta a Campionatului Mondial de Rugby, în care Noua Zeelandă a devenit prima selecţionată care a câştigat trofeul Web Ellis în două ediţii consecutive
Citeste mai mult: adev.ro/nxzpqs
Comentariile portalului
„Perfecțiunea este pe toate drumurile însă nu se poate afirma pentru că dă cu oiștea-n gard când trebuie să se exprime”. Am să vă trimit un desen (...)
Rareș Bogdan o invenție a lui Iohannis. Și desigur o ratare! Marele politician.. Nu ai ce să îi ceri... Păcălici zarzavagiu, un papagal frumos colorat cu Rolex (...)
Normal ca după alegeri să vadă lumea că "muncești!" De 40 de ani au aceeași tactică... Și noi picăm în plasa ca proștii! E mare putreziciune într-o (...)