joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Legea offshore a lui Dragnea a fost adoptată de Camera Deputaților

    de - | 10 iulie 2018, 8:59 AM | Politikos

    0

    (foto: realitatea.net)

    Legea care stabileşte în ce condiţii se vor exploata gazele din Marea Neagră, modificată personal de Liviu Dragnea, a trecut luni seara de Parlament, într-o variantă radical diferită de cea din Senat, informează Realitatea TV.

    Camera Deputaţilor a adoptat luni seară proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore.

    Proiectul a fost adoptat cu 175 de voturi „pentru”, 30 „împotrivă” şi 30 de abţineri. PNL şi USR fie s-au abţinut de la vot, fie au votat împotrivă, iar PMP a votat împotrivă, potrivit Adevărul.

    Liviu Dragnea a anunțat, înainte de vot, că legea a trecut la Senat, dar va fi modificată total la Camera Deputaților. Conform unor calcule făcute de Dragnea, dacă s-ar fi votat varianta senatorilor, România nu ar mai fi câștigat 40 de miliarde de dolari.

    Liviu Dragnea a declarat luni, după ce deputații au adoptat, decizional, proiectul care stabilește măsurile de exploatare a gazelor din Marea Neagră, că nu putem accepta ca țara noastră să fie în continuare dependentă energetic de Rusia.

    „Este o lege foarte importantă şi cred cu speranţa că abţinerile sau voturile împotrivă au fost generate nu de rea credinţă ci poate dintr-o înţelegere greşită a prevederilor din această lege”, a declarat la tribuna plenului liderul PSD Liviu Dragnea, după ce deputații au adoptat proiectul de lege care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră.

    „Nu au fost negocieri în spatele niciunei uşi nici deschise nici închise, nu se fac negocieri pe marginea unei legi. Ceea ce am prezentat eu astăzi am făcut-o pentru că am vorbit cu colegii mei de la Camera Deputaţilor şi am convenit împreună că înainte de a vota această lege într-o formă sau alta toţi vedem în grup care sunt datele economice, datele financiare şi avantajele strategice pentru România”, a afirmat Liviu Dragnea, răspunzând astfel reproșurilor opoziției.

    Principalele schimbări: taxă pe diferența de venituri, între 15% și 30%, dispare creditul fiscal, iar jumătate din producție se va tranzacționa în România.

    Legea va include toate prevederile cu care companiile petroliere nu au fost de acord, precum impozitul pe veniturile suplimentare.

    Banii obţinuţi de stat din acest impozit şi din redevenţe vor merge către finanţarea proiectelor mari de infrastructură implementate în sistem parteneriat public-privat.

    „Fiecare metru cub de gaz extras din Marea Neagră se va duce într-o autostradă sau într-un alt mare proiect de infrastructură din România”, a declarat Liviu Dragnea. El a anunţat astfel o prevedere care nu a fost discutată până acum.

    Respectiv, Dragnea a precizat că la Camera Deputaţilor s-a introdus prevederea ca sumele încasate din impozitul pe veniturile suplimentare şi din redevenţe să alimenteze fondul special creat prin ordonanţa pentru parteneriatul public privat pentru finanţarea proiectelor mari de infrastructură, în special autostrăzile.

    „Aceste sume nu vor intra în coşul mare al bugetului de stat, sunt sume cu destinaţie specială”, a spus Dragnea, potrivit Adevărul.

    În varianta de la Senat, impozitul pe veniturile suplimentare era eliminat. „La ce se referă acest impozit. În 2013 şi 2014 s-au adoptat nişte ordonanţe de urgenţă care au stabilit că odată cu creşterea preţului la gaze intervale de creştere pe care se aplică un impozit suplimentar. Pe varianta Senatului, acest impozit pe venitul suplimentar era zero”, a spus el.

    „Statul român ar urma să încaseze 13,2 miliarde de dolari. (…) La aceste sume, care reprezintă impozitul pe venituri suplimentare, se adauga redevenţa, estimată la 230 milioane de dolari pe an. Înmulţit cu 20 de ani, înseamnă 4,6 miliarde dolari, adică un total încasat de staul de român de 17,8 miliarde de dolari”, a spus Dragnea.

    La aceasta se adaugă alte venituri generate pentru statul român din impozite pe profit, impozit pe venit, dividende, contribuţii sociale, estimate la minimum 2 miliarde de dolari. Astfel, suma totală încasată de statul român va depăşi 20 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor liderului PSD.

    Sursa: realitatea.net

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.