joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Legătura dintre mafia rusă şi traficul de paşapoarte europene. Cât costă să devii român cu acte

  de Special Arad | 30 noiembrie 2014, 1:54 PM | Internaţional

  0

  Agenţii care au legături cu mafia rusă oferă cetăţenilor ruşi şi ucraineni care nu au acest drept paşapoarte ale unor state europene, inclusiv româneşti, în schimbul unor sume importante de bani, relatează Gandul.info, citând The Mail on Sunday în ediţia electronică.

  Guvernul leton le acordă cetăţenie urmaşilor victimelor lui Stalin deportate în Siberia în anii 1940, iar Polonia, Germania, România şi Ungaria au programe similare pentru descendenţii cetăţenilor lor rămaşi în fosta URSS. Aceste programe legale au alimentat însă un trafic ilegal de paşapoarte, controlat în mare parte de agenţii care au legături cu mafia rusă.

  The Mail on Sunday a descoperit astfel de agenţii care oferă posibilitatea de a obţine paşapoarte ale unor state membre UE cetăţenilor ruşi şi ucraineni care nu au dreptul la aceste documente. O agenţie din Kiev susţine că pentru sume cuprinse între 7.500 şi 15.000 de euro, avocaţii săi „au găsit metode rapide de a dobândi cetăţenie română şi paşaport, dar şi cetăţenia altor state UE”.

  Agenţia afirmă de asemenea că ucrainenii cu paşaport UE vor avea dreptul de a munci în „Anglia”. „După ce îţi găsim rudele române, va trebui să dovedeşti la tribunal că sunt autentice”, i-a spus directorul agenţiei unei presupuse cliente, care a precizat însă că nu are astfel de rude. „Nu contează. Noi găsim pe cineva cu acelaşi nume de familie care a trăit în ţară înainte de 1940”, i-a răspuns directorul.

  Există şi posibilitatea de a obţine un paşaport ungar, care costă 22.000 de euro. Când femeia a afirmat că nu ştie limba maghiară, i s-a spus de asemenea că nu contează. „Specialiştii noştri verifică în registrele bisericilor şi alte baze de date. După ce găsim o persoană, e ca şi rezolvat. Trebuie doar să mergi la Budapesta pentru a ridica paşaportul şi cartea de identitate. Vei avea toate beneficiile unui cetăţean ungar şi al UE”, a adăugat directorul agenţiei.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.