luni, 24 martie, 2025

Special Arad Logo

    Lecția predată de 84% dintre germani. Restul de 16% sunt povești cu Decebal, Eloni și „GiDii”

    de Valer Mărginean | 25 februarie 2025, 8:45 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    12

    (foto: playtech.ro/)

    Duminică, alegătorii germani au predat Europei și chiar întregii lumi civilizate o adevărată lecție de civism și, într-unul dintre cele mai dificile momente din istoria recentă a Germaniei reunificate, s-au prezentat în număr foarte mare la vot. 84% prezență la vot înseamnă mult chiar și pentru o țară și un popor pentru care seriozitatea și responsabilitatea civică nu sunt doar vorbe de campanie electorală (la alegerile legislative din septembrie 2021 prezența la vot a fost de 76,6%).

    Apropierea alegerilor și, mai ales, atacurile „hibride” la care a fost supus electoratul român și german, dar și atacurile surprinzătoare venite dinspre SUA, a apropiat oarecum cele două țări. Nu știu ei, dar noi parcă-i simpatizam mai mult văzându-i în aceeași situație cu noi. În plus, atenția întregii Europe s-a abătut asupra celor două țări aflate sub un evident, dar nerecunoscut, asediu din partea Rusiei.

    Germanii au început să predea lecția imediat după alegerile noastre prezidențiale anulate.

    Germania, țară cu instituții funcționale și politicieni incomparabil mai responsabili decât ai noștri, a învățat din trista experiență a României dobândită cu ocazia alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024. Și a acționat ca atare, protejând întregul proces electoral și anulând, practic, asediul „kagebist”.

    Ai noștri, nu au învățat nimic. Nici din experiența Georgiei, nici a Republicii Moldova. Sau, poate, știau tot, ca parte „beligerantă”, direct în acest război, împotriva intereselor României. Nu avem de unde ști pentru că, iată, nici acum nu s-a comunicat public cine este vinovat pentru declanșarea și desfășurarea războiului hibrid cu ocazia alegerilor prezidențiale.

    Să fim sinceri, măcar noi, și să recunoaștem că n-am învățat nimic din nicio lecție predată. Nu ne-am făcut temele și, ca orice elev slab, ne-am scuzat că ne-am uitat caietul acasă.

    Pe de altă parte însă, denaturarea voinței libere a electoratului, prin mijloace și metode ce ocolesc (elegant spus) reglementările electorale, nu este chiar așa cum sugerează „GiDi” Vance. Toți suntem de acord că libertatea opțiunii electorale este o chestiune ce ține de esența democrație. Prin urmare, vicierea opțiunii electorale, prin dol (viclenie), ce nu respectă legislația electorală, este de natură să îngrădească, de fapt, libertatea votului. Faptă deosebit de gravă, ce afectează însuși procesul democratic.

    De aceea, atacurile vicerpeședintelui american și ale exaltatului „Ilon” sunt nedrepte. Una-i să spui că guvernanți și instituțiile statului au greșit pentru că nu au fost în stare să asigure un proces electoral corect, alta-i să spui că aceeași vinovați de fapt, au încălcat democrația. De parcă nimic incorect nu s-ar fi întâmplat.

    Și, pentru că tot a crescut exploziv numărul românilor fascinați de intervențiile vicepreședintelui Vance, dar mai ales ale președintelui Trump, cel care a dus politica și diplomația în zona mercantilului, să facem o comparație pe înțelesul lor. A admiratorilor, desigur.

    Opțiunea electorală se aseamănă cu consimțământul, condiție de valabilitate a contractului. În situația în care consimțământul uneia dintre părți a fost influențat prin mijloace viclene, consimțământul se consideră viciat, iar contractul anulat din acest motiv. Or, este greu de crezut că mai există vreun om corect și întreg la cap care să nu fi înțeles că ascensiunea unui anumit candidat s-a făcut prin mijloace viclene.

    De altfel, doar naivii ar putea crede că sentimentele așa-zis suveraniste, naționaliste sau patriotice s-au născut brusc, doar la alegerile prezidențiale.

    De ce nu s-au manifestat și la alegerile locale, de exemplu? Pentru că, evident, este aproape imposibil să aplici tacticile de gherilă de pe tiktok, pentru fiecare candidat de primar. Prea mulți, prea neînsemnați pentru a merita efortul financiar.

    Nici măcar la alegerile parlamentare n-au putut face mare lucru, de vreme ce curentul naționalist-extremist nu a obținut suficiente voturi pentru a prelua puterea. Ar fi fost aproape imposibil să promovezi mulțimea de candidați de pe listele de partid, după metoda promovării viclene a candidatului la președinție.

    De fapt, aici este și marea diferență dintre lecția germană și cea românească. La parlamentare, nici românii nu au votat masiv pentru populiștii naționaliști. Iar scorul slab obținut de partidele „clasice” s-a datorat exclusiv prestațiilor succesive execrabile ale celor două partide în procesul de guvernare. Nu mai insist pe tema asta, pentru că deja este cunoscută – de noi, iar pe ei oricum nu-i interesează.

    Pe de altă parte, dacă tot am ajuns la partide, din ce-au făcut germanii ar avea ce învăța toți cei implicați în politică. În Germania, după eșecul social democraților (SPD), alegătorii au avut, în afara partidelor extremiste, varianta CDU (Uniunea Creștin Democrată, fondată de marele om politic Konrad Adenauer), partid conservator, de centru-dreapta.

    Un partid cu o asemenea orientare lipsește cu desăvârșire din politica românească, odată cu dispariția PNȚ-CD. Iar de când cu „monstruoasa coaliție” făurită de Iohannis, a dispărut și alternativa rezonabilă la PSD, pentru că PNL practic s-a „topit” în partidul cu care s-a coalizat.

    Au mai rămas, așadar, populiștii naționaliști – vă dați seama ce calitate are scena noastră politică dacă AUR a ajuns să fie cel mai conservator partid…

    Vinovații? În primul rând, Iohannis care a ținut să-și conserve lenea, apoi, cei mai slabi lideri din istoria celor două partide (Ciolacu la PSD și Cîțu, apoi Ciucă, marionetele de serviciu ale aceluiași Iohannis).

    Întâmplător sau nu, cam în aceeași perioadă și-au arătat colții populiștii naționaliști români, care au conficat, după modelul PUNR și PRM însemnele naționale, mai ales tricolorul dar și ideea de patriotism. Practic, nimeni nu mai avea voie să vorbească despre acest sentiment dacă nu era și înregimentat „sub tricolor”.

    În fața acestui pericol, Iohannis și partidele așa-zis tradiționale (PSD – PNL) au găsit rapid și explicația „politică” a realizării coaliției: doar așa putea fi stopată ascensiunea naționaliștilor populiști. Ce prostie!

    În realitate nu au făcut altceva decât să trimită și mai mulți alegători – pe bună dreptate nemulțumiți de prestația coaliție – în brațele populiștilor naționaliști.

    O nouă dovadă a mediocrității politice a conducătorilor celor două partide. Care va fi completată, în perioada alegerilor din toamna-iarna anului trecut, cu incapacitatea lor de a mai urni instituțiile statului, instituții pe care tot ei le-au trecut în adormire pentru a nu deranja coaliția. Și uite așa am ieșit singuri din „clasa” în care s-a predat lecția germană…

    Cu siguranță, politicienilor noștri le lipsesc multe, nu doar educația politică. Le lipsește clasa, de exemplu. Un politician care se respectă ar trebui să știe că uneori, ca să câștigi trebuie să știi să pierzi. Adică, să te retragi strategic și să te reorganizezi ca să poți reveni mai puternic.

    Altfel spus, niște politicieni responsabili și de clasă, în loc să-și demobilizeze susținătorii și chiar membrii printr-o alianță contra naturii, s-ar fi retras și ar fi lăsat partidele populiste să conducă țara. Adică, Da, să-i lase să-și respecte promisiunile cu care au atras nostalgicii ceaușiști (chiar n-am crezut că după 35 de ani mai sunt atât de mulți nostalgici care plâng după „epoca de aur”) și alții ca ei.

    În acest timp, cele două mari partide ar fi avut ocazia să se regrupeze, să-și pună în ordine doctrinele, să-și reorganizeze structurile teritoriale, eventual să facă schimbările necesare de conducători, la nivel local și central. Cu siguranță ar fi ieșit mai puternice din această experiență.

    Sigur, cu mai puțini baroni locali, cu mai puține zboruri cu avioane private, dar mai curate și mai puternice din punct de vedere politic.

    Au ratat momentul și astfel au întărit și mai mult curentul populist naționalist care, iată, este pe care să dea și președintele – iar dacă se va întâmpla asta, cu siguranță va trebui să predea și puterea executivă partidelor care-l susțin pe ales.

    Da, o prezență masivă a românilor la vot ar zădărnici planul mașinăriei care a viciat consimțământul la vot al românilor. Ar fi și asta o lecție, dar cine sau ce să-i mobilizeze însă? Candidații ce se arată la orizont, nici într-un caz.

    Poate doar încă o gafă a guvernanților prin care l-ar opri pe „Decebal” să candideze, ceea ce ar putea duce la mari mișcări de stradă, violențe, care într-adevăr i-ar mobilza pe români la vot.

    Până una, alta, vă propun să ascultăm și să învățăm viitorul posibil imn național. Valoarea-i valoare, orice s-ar spune…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Afd a luat mai mult decât AUR la noi.
      Și aia chiar au extremiști nu wanna be.
      Iar pe de altă parte sunt o nație care nu ii caracterizează sinceritatea chiar dacă sunt corecți sunt foarte falși chiar și la vot mereu vor să lase impresia că perioada nazistă a fost un accident în istoria lor și nu o fibră ascunsă din ADN-ul lor.
      Este un film September 5 după evenimente reale criza ostaticilor de la olimpiada din 1972, delegația israeliana este răpită de un grup terorist poliția germană este depășită total iar când sunt întrebați de ce paza satului olimpic nu a fost înarmata răspund ca nu au vrut să se aducă aminte de holocaust, imaginea proprie a contat mai mult decât siguranța sportivilor.

      0 voturi
      +1
      -1
    2. Se forțează o concluzie cu ignorarea premizelor.
      În Germania sistemul de vot este diferit. La ei sistemul asigură atât proporționalitatea rezultatelor cât și nominalizarea candidaților. Am putea prelua modelul german, doar că nu este unul convenabil clasei politice (a întregii clase politice, inclusiv USR , AUR, POT SOS, pe lîngă PSD; PNL; UDMR).
      Astfel în Germania un alegător are 2 voturi:
      – un vot pentru formațiunea politică – care are rolul de a indica proporția de locuri ce se cuvine fiecărui partid.
      – un vot în care indică, NOMINAL, candidatul înscris în competiție.
      Să presupunem că parlamentarele din România s-ar fi organizat pe model german.
      – fiecare cetățean ar fi votat cu unul dintre voturi formațiunea preferată. Până aici nimic spectaculos. Diferența față de ce este la noi este dată de al 2-lea vot …
      – fiecare alegător alege din lista de candidați pe acela pe care-l consideră cel mai pregătit, mai reprezentativ, mai serios.
      La Arad, am avut pe liste pe Geanina, pe Cadar și încă câțiva la PNL, de exemplu. Asta înseamnă că alegătorul ar fi putut:
      – să dea un vot care să stbilească că PNL are 20% din totalul locurilor.
      – să indice un coandidat, care putea fi oricare din lista PNL, un altul din lista altui partid sau un independent.
      Rezultatul ar fi fost:
      !!!!! Sigur n-ar fi ieșit Geanina și Cadar ci altcineva, nu se poate estima cine ar fi fost preferat, dar sigurt nu ăștia, că n-au făcuit niciodată nimic pentru oameni.
      Astfel fiecare poate să vadă difernța dintre o țară șmecheră cu un sistem electoral dubios, mincinos și nedemocratic și o țară unde votul oamenilor contează.

      +9 voturi
      +1
      -1
    3. Da, corect, contează participarea la vot. Participarea este mai mare în țările unde votul contează și mai mică acolo unde n-ai ce alege, unde sistemul te obligă să-i alegi pe oamenii de casă ai ștabului de partid, a celui care face lista.
      Pentru că diferențele astea sunt esențiale eu m-aș feri să trag concluzii legate de un candidat sau altul, poate și pentru că noi nici măcar n-am putut afla care ar fi fost participarea la vot, fiindcă s-au anulat alegerile, fiindcă nu a ieșea cine trebuia.
      Și da, am înțeles că sunt oameni care încă mai susțin povestea cu influnețarea pe tik tok – referirea la consimțământul dintr-un contract. Ce nu reușeșsc să înțeleg este, care este perioada de diminuarea a discenrnământuui alegătorilor, discernământ lipsă sau diminuat constatat de CCR?
      Mi se pare că toți infractorii din periada alegerilor pentru al 2-lea tur (2-3 zile măcar) ar trebui să scape pentru că este o hotărâre a CCR care a stabilit că via tik tok discenământul a fost afectat de o manieră generală și esențială și în penal vinovăția este legată de discernământ. Discernământul este prezumat, însă prezumția a fost răsturnată de CCR și astfel infractorii ar trebui să fie toți prezumați ca fiind lipsiți de discernământ.
      Acest mecanism al zombificării alegătorilor prin atacurile rusești de pe tik tok este fascinant, incredibil.

      +4 voturi
      +1
      -1
      • Noi doi am mai dezbătut acest subiect… Repetați aceeași placă, indiferent ce argumente vi se aduc.
        Nu vă pot da dreptate, dar nu mai răspund la astfel de comentarii. Vă repet: nu există democrație fără respect față de lege. Iar „zero lei” este o minciună și o învălcare a reglementărilor electorale.

        --4 voturi
        +1
        -1
    4. Asta cu consimțământul viciat, cu viclenia, cu cheltuielile de campanie, se sacționează cu amendă, sunt contravenții sau în anumite condiții infracțiuni.
      Să presupunem că a făcut ceva, că este contravenient sau infractor, că aveți dreptate.
      Totuși, o întrebare: de ce au fost sancționați alegătorii, că lor li s-a anulat votul?
      În mai vor fi alegeri, putem presupune doar, nu suntem siguri, că viața ne-a arătat că, este sau nu este, depinde de interesele celor care contează, și unul dintre candidați va face ceva, o contravenție, ceva. În cazul ăsta alegătorii vor fi iarăși pedepsiți de CCR?
      Legat de cheltuieli. Pornim iarăși de ipoteza că aveți dreptate.
      Cum se explică că tot statul român, toate instituțiile, cele de forță, cele judiciare, presa cu jurnaliștii de anchetă, milioanele de susținători plini de grijă pentru republică și care nu-l suportă pe CG, cum de n-au reușit să dovedească nimic?
      N-au putut?
      N-au vrut?
      N-au fost lăsați? Dacă da, cine i-a împiedicat?
      Pe latura contravențională poate să vină orice instituție și să aplice o sancțiune, urmând ca contravenientul să caute să-și dovedească în instanță nevinovăția. De ce nu există niciun P-V de constatare, nimic?
      Avem intervenții ale statului, percheziții și totuși nu există nici un capăt de ață?
      Să merg mai departea cu ipoteza că aveți dreptate.
      CG este un nenorocit, rus, legionar, handicapat, mistic, dacopat, psihopat etc. OK, nu mă interesează. DELOC.
      Ce mă interesează este libertatea mea individuală, care nu mi-o poate garanta, asigura un stat comunistoid, care își permite să suspende democrația. Nu-mi plac comuniștii. Am sechele din perioada aia. Nu-mi place cât un individ gros și prost are impresia că are dreptul, datoria și atribuții în a-mi spune mie ce să fac și cum să gândesc. O perioadă complet dementă în care venea partidul și-ți spunea ce poți și ce nu poți, n-avei nici măcar dreptul să încerci, fiindcă atacai ordinea socialistă.
      Nu vreau o lume în care să vină tot felul de gâgă de-ăștia fără școală sau cu școală (posesori de diplome dar analfabeți funcționali) să-mi spună mie ce am voie și ce nu, cum trebuie să gândesc, cine e bun și cine e rău, ce bine și ce e rău, ce este politic corect (din sfera conceptului fac parte curcubeii, demența verde, interdicții, condiționări, prosteli, aroganțe), să-mi explice prietenște că nu știu eu ce vreu eu și că ar alții mai calificați pentru asta.
      Deci nu e vorba de CG ci de lumea în care trăim, pe care unii o vor altfel decât deontologii europeni, mai simplă, mai cu sens, mai umană, mai liberă și mai responsabilă.
      Indiferent ce spuneți rămâne o imensă simplitate logică: ori CG ori tot ăștia. E simplu, e clar. Tot ce spuneți împotriva unui om însemnaă o susținere a mizeriei pe care ați descris-o în partea a doua a articolului. Tertium non datur! Toți cei care s-au săturat de rahatul cotidian, de privilegii, de idioți, de îngânfați, de furăcioși, de birocrație cretină, de statul abuziv vor fi împotriva sistemului și toți cei care resping alternativa vor pentru susținerea sistemului. Simplu.
      Cred că va trebui să i se interzică, democratic, din grijă pentru viitorul meu, să candideze. Va veni sistemul și îmi va impune interesul lui contra libertății mele. Îmi vor spune comuniștii că e pentru binele meu, că ei sunt cei buni și plini de compasiune pentru mine și mă vor trece strada chiar dacă nu vreau să traversez.

      +5 voturi
      +1
      -1
      • Când votul a fost viciat prin mijloace dolosive, nu cred că se mai pune problema „furtului”. Sigur, dvs. puteți continua să insistați cu această idee – deși sunt convins că ați înțeles.
        Despre nefuncționarea instituțiilor statului am scris de mai multe ori. Ar fi culmea ca în fiecare articol să mă întreb de ce AEP, de exemplu, nu a luat măsurile legale pentru a opri anumite ilegalități? Or, dacă a scăpat de sancțiuni pentru o vreme – șmecherește, ca să nu zic altfel – nu înseamnă că trebuie să-i acceptăm ilegalitățile la nesfârșit. Asta să fie societstea pe care o doriți cu atâta ardoare? Una dominată de minciună mai mare decât cea împotriva căreia susțineți că ați votat? Una a fricii și urii de tip nazist (legionare)?
        Totdeauna există o a treia cale. Trebuie doar căutată. Vorbim despre prezidențiale, da?

        0 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    4 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.