sâmbãtã, 15 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Laura Codruța Kovesi, într-un interviu Euronews: „întregul sistem judiciar s-a confruntat cu atacuri incredibile” | Audio

  de - | 25 noiembrie 2017, 11:20 AM | Naţional

  0

  (foto: U.S. Embassy Romania / Wikipedia)

  Laura Kovesi, femeia însărcinată să cureţe unul dintre cele mai corupte state membre UE de corupţie, îi atacă pe cei care vor să-i deraieze eforturile, scrie Euronews.

  Şefa luptei împotriva coruţiei în România denunţă ceea ce numeşte ”atacuri de necrezut” vizând încercări de a scăpa ţara de corupţie, titrează News.ro. Ea a declarat pentru Euronews că politicieni şi oameni de afaceri ripostează unei campanii menite să cureţe de corupţie una dintre cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană.

  Aceste eforturi au loc în contextul în care parlamentari dezbat un proiect de lege care ar putea să plaseze sistemul judiciar sub control politic.

  Acest plan a declanşat proteste de stradă şi a fost criticat de magistraţi şi preşedintele român Klaus Iohannis.

  „Dacă va fi adoptat prin vot, va avea un impact negativ grav asupra independenţei justiţiei şi va conduce la controlul politic al activităţii procurorilor”, subliniază Kovesi, şefa Direcţiei române anticorupţie DNA.

  „Va conduce la subordonarea politică a procurorilor şi ar putea să obstrucţioneze grav lupta anticorupţie”, avertizează ea.

  DNA precizează că începând din 2013 şi până în prezent a trimis 68 de oficiali în judecată în dosare de corupţie – inclusiv un premier, doi vicepremieri, 11 miniştri şi 39 de parlamentari. Kovesi insistă asupra faptului că un sistem judiciar independent a fost cheia condamnării a aproape jumătate dintre aceşti oficiali.

  „Investigaţiile DNA au fost receptate cu multă speranţă şi încredere în societatea noastră. Pe de altă parte, este adevărat că au mobilizat un întreg sistem format din politicieni şi oameni de afaceri care se simt ameninţaţi şi care sunt interesaţi să îşi menţină controlul asupra resurselor publice. De aceea, întregul sistem judiciar s-a confruntat cu atacuri incredibile, de la ştiri false la angajarea unor companii specializate în acţiuni de intimidare şi hărţuire”, a explicat Laura Codruţa Kovesi.

  Euronews precizează că Guvernul României nu a răspuns solicitărilor de a avea o reacţie la acest articol.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.