La vară vei asculta nişte Post Malone. Sziget anunţă încă un headliner şi peste douăzeci de alte nume noi

  de Iulia Notaros | 13 februarie 2019, 11:06 AM | Music

  0

  Jain, James Blake și Franz Ferdinand

  Organizatorii Szigetului îşi ţin promisiunea de a aduce cât mai multe nume de actualitate, să le zicem chiar fierbinţi, pe scena festivalului budapestan, noul headliner anuţat astăzi încadrându-se perfect în descrierea de post: personalitate pe cât de iubită, pe atât de controversată, Post Malone a intrat atât în vizorul publicului cât şi al criticii când albumul lui de debut, Stoney, a bătut un record deţinut timp de 34 de ani de Thriller-ul lui Michael Jackson petrecând 77 de săptămâni în topul Billboard R&B şi Hip Hop – Thriller se oprise la doar 76. Faptul că un tinerel alb născut în New York şi crescut în Texas a stat atât de mult şi confortabil în topul unui gen muzical considerat de unii esențialmente afro-american i-a adus şi clasicele acuzații de apropriere culturală, dar, America în fond, este land of the free, de ce să nu facă Post ce fel de muzică îi vine lui pe chelie. E posibil ca faima să i se fi răspândit de fapt mai degrabă datorită numărului mare de tatuaje, unele cel puţin chestionabile estetic, multe situate chiar pe faţă, să ştim toţi de o treabă, ajungând astfel şi prin tabloidele celor care nu i-ar fi ascultat niciodată muzica.  Oricare ar fi răspunsul, şi de oricare parte a baricadei ne-am afla în privinţa spinoasei chestiuni Malone- e absolut necesar să ai o părere despre Post Malone dacă te preocupă câtuşi de puţin scena muzicală contemporană- cert este că show-urile lui nu sînt niciodată plictisitoare.

  Dacă nu pot spune neapărat că m-am dat peste cap de fericire să aflu de sosirea iminentă a lui Post Malone, am fost cu atât mai încântată de vestea că James Blake se întoarce la Budapesta (în 2014 a concertat la un alt festival budapestan, cel organizat de Electronic Beats). Noul său album, Assume Form, lansat în ianuarie, e o mică capodoperă de muzică electronică care face echilibristică perfectă între eteric şi devastator, ca o ştachetă ridicată înnebunitor de sus competiției chiar de la începutul anului. Pe lângă el, numele de categorie „medie” (cel puţin în ceea ce priveşte mărimea fontului de pe viitorul afiş al Szigetului) îi înclud pe scoţienii Franz Ferdinand, suspecţi de serviciu care vor putea înnebuni oricând un public festivalier cu un Take Me Out bine ţintit, două produse de vârf ale fabricii suedeze de melodii extraordinar de catchy, Tove Lo şi Tove Styrke (am vrut să mă abţin dar mi-e imposibil:numele fetelor sună ca două modele puţin diferite de scaun din ce mai de succes colecţie IKEA), Razorlight, despre care credeam că s-au mutat de mult într-o dimensiune paralelă a trupelor indie care erau să devine celebre dar au căzut la ultimul gard sau Years and Years, care revin şi ei pe insulă, doar că spre deosebire de Razorlight o fac la un grad de celebritate şi relevanţă net superior.


  Trupa Years & Years

  Franţuzoaica Jain e şi ea la o doua vizită, aducând ritmuri exotice perfecte pentru o zi caldă de vară, Masego vine să le fie pe plac unora cărora le place jazz-ul,  Yellow Days soseşte să compenseze, sperăm, anularea de ultim moment a concertului de anul trecut, zonele mai experimentale vor fi abordate de Son Lux (la al treilea concert budapestan în ultimii doi ani) şi YeasayerAnna of the North vine chiar din nord, mai precis Norvegia (fapt liniştitor, există muzică şi în afara Suediei) purtată de aripile unui electropop visător,  rapperiţa IAMDDB dovedeşte că în Manchester nu e loc doar Oasis şi fotbal enervant iar pe cei care simţeau lipsa încă unui mânaritor de discuri îi va linişti cu siguranţă prezenţa lui Richie Hawtin.


  Ryan Lott, liderul trupei experimentale Son Lux

  Festivalul Sziget ediţia 2019 va avea loc între 7 şi 13 august,  bilete zilnice la 75 euro, în afară de miercuri 7 august, care este sold out). Abonamente de la 199 euro pe 3 zile la 319  euro pentru toată săptămâna (disponibile la acest preţ până pe 7 martie) plus posibilitatea de a plăti în 3, 4 sau 5 rate: https://szigetfestival.com/en/tickets/category/entry-ticket.

  Lista completă a numelor deja anunţate: Foo Fighters /Ed Sheeran /Florence + The Machine /Twenty One Pilots /The 1975 /Post Malone/Martin Garrix / Richard Ashcroft /Catfish & The Bottlemen /Chvrches /Jungle/Kodaline /The Blaze /Maribou State /IDLES /Frank Turner & The Sleeping Souls /Pale Waves /Parcels /Of Mice & Men /Superorganism / Boy Pablo / Frank Carter & The Rattlesnakes /Gang Of Youths /Alma /Yungblud/Tamino/Franz Ferdinand/Tove Styrke/Razorlight/Tove Lo/Years and Years/Jain/Yellow Days/Masego/Yellow Days/Son Lux/Yeasayer/Anna of the North/IAMDBB/Richie Hawtin/Protoje & The Indiggnation/Xavier Rudd /Wanda /W&W /Vini Vici /Carnage /Sigala /Hucci /Elderbrook/Anna of The North /Fakear /Valeras /Welshly Arms.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.