vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    La următoarea expoziție kinema ikon, programul „Krilin” va fi artistul

    de Tomck@t | 9 iunie 2021, 12:46 PM | Cultură

    0

    Arta vizuală va fi generată în totalitate de o interfață digitală numită „Krilin”, respectiv prin interacțiunea minimală a vizitatorilor. Programul „Krilin”, desigur, nu s-a creat singur. Nu este vorba de o inteligență artificială, ci de artă generativă. În spatele acestui software stă informaticianul Robert Boran, nou venit sub tutela artistică kinema ikon, iar alături de el e și un artist deja „veteran”, Mihai Sălăjan (aka Selfmademusic sau, pentru prieteni, Mimi), regizor și creator de muzică. Cei doi au în plan mai multe expoziții de acest fel, „Krilin” fiind prima colaborare artistico-tehnică a celor doi.

    Expoziția denumită după program va debuta sâmbăta aceasta, 12 iunie, la ora 16, în sala kinema ikon a Muzeului de Artă și face parte din noul sezon de serial kinema ikon, episodul doi din sezonul patru, mai exact. Totodată, evenimentul este inclus în circuitul Nopții Muzeelor.

    Este prima expoziție de această natură pentru Robert Boran, aceea de artă generativă, și este un vechi vis împlinit. A lucrat alături de Mihai Sălăjan timp de șase luni pe acest proiect.

    Numele programului, „Krilin” vine de la un personaj din serialul de desene animate „Dragon Ball”, inspirat din ideea de antrenamente de arte marțiale, „pentru că trebuie să fii perseverent și să lucrezi non stop ca să obții un anumit rezultat”, spune Robert Boran.

    Dar cum funcționează, de fapt, acest „Krilin” și ce intervenție vor putea avea vizitatorii? 

    „Am lucrat împreună cu Mihai Sălăjan la un nou tool, creat într-un framework numit «processing», în care, practic, poți să scrii cod ca să creezi artă, cum ar veni”, spune inginerul software Robert.

    „În acest tool sunt mai mulți algoritmi. În cazul de față, la expoziție, vom avea trei algoritmi, în care utilizatorul se poate juca cu ei. Ce înseamnă asta? Orice utilizator care folosește «Krilin», poate să modifice în timp real cum arată vizual diferiți algoritmi. Aceștia sunt generativi, creați în așa fel încât nici eu și nici Mihai, cei care i-am creat, nu o să știm care va fi rezultatul final. Programul decide singur. Programul își ia rolul de artist, cum ar veni, face niște calcule și generează arta respectivă”, a declarat Robert Boran pentru Special Arad.

    Practic, prin această instalație-software, utilizatorul va putea să interacționeze dând comenzi prin apăsarea tastaturii și orice literă apăsată va genera milioane de frame-uri, varietăți ale aceluiași șablon de imagini de artă abstractă. Evident, tasta „S” este pentru „Save”, pentru salvarea externă a imaginilor create randomly.

    Robert Boran (de altfel, fiul Președintelui Asociației Foto Club Arad, Mircea Boran) l-a cunoscut pe Mihai Sălăjan recent, la o întâlnire cu prietenii în oraș și, din vorbă în vorbă, pornind din ambiția de a crea ceva inedit pe plan artistic în Arad, s-au inspirat unul pe celălalt și au ajuns la concluzia că ar trebui să combină specialitatea lui Mihai, aceea de filme indie și procesare video, cu partea de programare asigurată de Robert. „Și atunci ne-am unit forțele. Eu pe partea tehnică, de programare, el pe partea de editare video și, nu în ultimul rând, artistică. Algoritmii creați de mine fiind matematici, el a fost cel care m-a îndrumat din punct de vedere estetic și teoretic”.

    În paralel, este deja în lucru un alt program similar, mult mai avansat, care se va numi „Keldra” și va crea portrete generative. Arădenii vor putea să experimenteze pe acest software însă în viitorul apropiat, la o altă expoziție, tot marca kinema ikon.

    „Avem planuri mari cu Mimi Sălăjan, de exemplu de a face inclusiv filme generative. Expoziția de sâmbătă este o variantă de început, o versiune beta. În funcție de feedback, în funcție de mai multe variabile, vom vedea cum o să mergem mai departe, dar avem multe alte proiecte în background”, a mai spus Robert Boran.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.