luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  „La Musica della Ducal Cappella di San Marco”

  de Tomck@t | 26 iunie 2014, 12:56 PM | Muzică | Știri Arad

  0

  „La Musica della Ducal Cappella di San Marco” este titlul concertului din 26 iunie, un eveniment cu totul unic, gândit şi argumentat muzical de unul dintre cei mai apreciaţi maeştri de orchestră, dirijorul  italian Roberto Salvalaio.

  Organizat  la ora 20.00, în spaţiul Catedralei Catolice Sf. Anton de Padova, concertul reconstituie printr-o formulă concentrată  istoria muzicii veneţiene, oglindită în creaţiile compozitorilor Antonio Vivaldi (1678 – 1741), Baldassare  Galuppi (1706 – 1785) sau Domenico Cimarosa  (1749 -1801),  capodopere vocale   dar şi instrumentale de secol XVIII, care  alcătuiesc programul unei seri de o complexă diversitate. 

  „Țesătura somoră a întregii reuniuni muzicale, emană o tematică predominant sacră, gândită până în cele mai adânci detalii pentru spaţiul pe care îl găzduieşte; adevărate invazii muzicale de o fascinație celestă înspre absolut.” –  dr. Alin Văcean, directorul general al Filarmonicii de Stat Arad

  În repertoriul serii a fost inserată în mod excepţional partitura lui Antonio Vivaldi  dedicată sfântului protector şi intitulată “Per la Solennita  della lingua di Sant’Antonio“. Întreg parcursul sonor cuprinde ópusuri cu titluri descriptive, care clarifică scopul pentru care au fost create, facilitând deopotrivă auditorului înţelegerea şi aprecierea textelor muzicale.

  Reunind competenţe solistice  de o valoare dovedită, seara de muzică preclasică  evidenţiază prin afişul ei  prezenţele reunite ale orchestrei şi corului academic,  pregătit de Robert Daniel Rădoiaş dar şi contribuţiile de excepţie ale celor care abordează conjunctural şi podiumul solistic –  Cristian Tuns (oboi), Traian Roman (vioară),  Constantin Talmaciu (flaut),  Mirela Cusursuz (soprană), Simona Zaharia (mezzosoprană), la care se adaugă soprana Paula Iancic, recenta câştigătoare a premiului III,  la Concursul Internaţional de Canto Alexandru Fărcaş.

  Joi, 26 Iunie 2014, ora 20.00
  CATEDRALA CATOLICA “SF. ANTON  DE PADOVA”

  Dirijor
  ROBERTO SALVALAIO
  Italia

  Dirijorul corului
  ROBERT DANIEL RĂDOIAȘ

  Program:
  Antonio Vivaldi  
  Sinfonia în si minor pentru orchestră de coarde  “Al Santo Sepolcro” RV169
  Domenico Cimarosa  
  Concertul pentru oboe  şi orchestră de coarde 
  Solist: Cristian Tuns
  Antonio Vivaldi  
  Concertul în Re major op.35 n.19 “Per la Solennità della lingua di Sant’Antonio” pentru vioară, corzi şi continuo
  Solist: Traian Roman
  Concertul n. 3 în re major, RV 428 „Il Gardellino” pentru flaut, orchestră de coarde şi continuo
  Solist: Constantin Talmaciu
  “Beatus Vir” (Psalmul 111) pentru voci soliste, cor, orchestră de coarde şi continuo RV 598
  Soliste: Mirela Cusursuz  Simona Zaharia
  “Credo” pentru cor, orchestră şi continuo RV 591
  Baldasare Galuppi  
  “Magnificat” în sol major pentru soprană, cor, orchestră de coarde şi continuo
  Solistă: Paula Iancic

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.