vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  La Arad se taie, la Timișoara se mută! Până acum șase copaci au fost mutați din calea lucrărilor și replantați

  de - | 29 aprilie 2021, 8:40 AM | Regional

  0

  Santierul din zona Caii Bogdanestilor este in plina desfasurare, iar autoritatile au parcurs, in ultimele zile, operatiunile de transplantare a copacilor ce stau in calea dezvoltarii.

  Practic, de marti, au fost mutati 6 copaci, iar autoritatile anunta ca vor mai transplanta si altii in urmatoarea perioada. Dincolo de valoarea dendrologica a pomilor, autoritatile au tinut cont si de o componenta emotionala.

  Un locuitor de pe Calea Bogdanestilor, atunci cand a auzit ca vor fi pusi la pamant copacii de pe strada lui, a explicat, intr-un e-mail, povestea teiului ce-i tine umbra in fata casei. Acesta fusese plantat in cinstea fetitei sale, in ziua in care aceasta s-a nascut, iar omul era profund marcat de faptul ca arborele avea sa fie retezat. Impresionati de poveste, reprezentantii firmelor care lucreaza in zona, impreuna cu mai multe directii din Primaria Timisoara, au pus la punct planul prin care sa mute copacul ce cantarea, cu tot cu balotul de pamant, 30 de tone, si sa incerce sa-l salveze.
  A fost ridicat cu o macara a STPT, incarcat intr-un camion si apoi transplantat intr-un parc aflat la cateva sute de metri distanta.

  „Timișoara trebuie să se dezvolte, dar nu cu prețul pierderii unor copaci valoroși, cărora le-a luat ani să crească și să se dezvolte. Chiar dacă toate noile proiecte includ spații verzi și plantarea de noi copaci, am cerut ca toți arborii valoroși care sunt acum pe șantierele orașului să nu fie tăiați, ci mutați în siguranță. Moștenirea verde a orașului trebuie salvată, iar Timișoara trebuie să redevină orașul parcurilor și al florilor, așa cum era cunoscut în trecut”, a transmis primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

  Nu aceeasi a fost insa gandirea si in cazul copacilor tineri si vigurosi plantati in urma cu doar cativa ani intr-un scuar de pe santierul de modernizare a strazii Constantin Prezan, la intersectia cu Venus. Insa reprezentantii Primariei au explicat ca in continuare vor fi si taieri de pomi in Timisoara.

  „Admitem din capul locului că, pe unele șantiere, unii copaci vor fi tăiați. Sigur că încercăm să salvăm cât mai mulți copaci și să plantăm cât mai mulți copaci. Recent, pentru lărgirea la 4 benzi de pe Prezan și crearea unui nou sens giratoriu, a fost nevoie să tăiem câțiva brazi din intersecția Prezan-Urseni, lucru care a revoltat mulți timișoreni – lucru de înțeles. V-am auzit și vrem să facem mai bine de acum încolo.
  Asta am făcut acum, cu mai mulți arbori de pe Bogdăneștilor – și ne vom strădui să facem operațiuni de mutare a copacilor de câte ori va fi posibil.
  Nu trebuie să alegem între arbori și dezvoltare urbană, dacă lucrările sunt gândite de la bun început cu cap”, a scris pe pagina sa de socializare viceprimarul Timisoarei, Ruben Latcau.

  Video AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.