vineri, 12 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Klaus Iohannis și-a început mandatul prezidențial

  de Special Arad | 21 decembrie 2014, 6:41 PM | Undeva

  1

  Președintele Klaus Iohannis a preluat duminică mandatul prezidențial de la Traian Băsescu, în cadrul unor ceremonii care s-au desfășurat în Parlament și apoi la Palatul Cotroceni.

  Iohannis a depus jurământul de învestitură în funcția de șef al statului în Parlament, într-o ședință solemnă, în care parlamentarii au luat act de începerea exercitării mandatului de președinte iar patriarhul Daniel și-a dat binecuvântarea, scrie Agerpres.

  122115221697505454

  Foto: (c) Grigore POPESCU / AGERPRES FOTO 

  În discursul susținut în fața parlamentarilor, noul șef al statului a declarat că va fi președintele tuturor românilor și că este onorat de încrederea pe care alegătorii i-au acordat-o.

  Cel de-al patrulea președinte al României după 1989 a spus că își dorește ca la finalul mandatului său România să fie spațiul unei alte stări de spirit, al unui alt climat social, unde să fie prezente stabilitatea, aprecierea valorii și calmul.

  În plus, președintele Iohannis a arătat că dorește o schimbare profundă a țării, astfel încât România să iasă din zona senzaționalului și a spectacolului.

  Președintele Iohannis a cerut încredere și răbdare, arătând că numai așa se poate realiza o construcție durabilă.

  Iohannis a susținut necesitatea reconstrucției instituțiilor politice astfel încât să fie constituit „un edificiu statal durabil pentru 50, nu pentru cinci ani”.

  122115231697603782

  Foto: (c) Silviu MATEI / AGERPRES FOTO

  De asemenea, el a arătat că lupta împotriva corupției trebuie continuată, pentru că nu există o altă cale pentru România decât aceea a unei țări eliberate de corupție.

  Noul șef al statului a propus un „consens național” pentru a sprijini integrarea efectivă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană și un consens al partidelor parlamentare pentru menținerea pe termen lung a bugetului Apărării la cel puțin 2% din PIB, precizând că în primele șase luni ale mandatului va prezenta strategia națională de apărare.

  122115251697671922

  Foto: (c) Silviu MATEI / AGERPRES FOTO 

  Iohannis a anunțat că va chema la consultări partidele politice pe teme fundamentale: obiectivele de țară, o modalitate de lucru și de dialog permanent și un calendar cu etape și acțiuni. După depunerea jurământului în Parlament, Klaus Iohannis a mers la Palatul Cotroceni împreună cu soția sa, Carmen, unde a fost primit cu onoruri militare. Într-o zi care a debutat cu ploaie, chiar în momentul în care Iohannis a urcat pe podiumul amenajat pentru a primi onorul gărzii de onoare a apărut soarele.

  122115321698130750

  Foto: (c) Simion MECHNO / AGERPRES FOTO 

  La intrarea în palat, cei doi au fost primiți de Traian Băsescu și soția sa, Maria.

  122115341698214532

  Foto: (c) Alex MICSIK / AGERPRES FOTO 

  A urmat ceremonia predării colanului, la care au participat și viitorii consilieri ai lui Iohannis și echipa lui Băsescu.

  122115291697954766

  Foto: (c) Alex MICSIK / AGERPRES FOTO

  Traian Băsescu a plecat de la Cotroceni după onorul dat de garda de onoare la încheierea mandatului prezidențial. El a salutat, cu lacrimi în ochi, regimentul militar, a sărutat drapelul și a salutat presa, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, cât și pe cei care îl așteptau afară.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  7 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.