Reacţii din presa internaţională după demisia lui Iohannis. „Într-o Românie bulversată, preşedintele aruncă prosopul”, scrie AFP





Klaus Iohannis a anunțat luni că a luat decizia să-și dea demisia. Iată cum au redat știrea marile publicații și agenții de știri din lume:
„Într-o Românie bulversată, preşedintele aruncă prosopul”, scrie Agence France Presse (AFP): „Klaus Iohannis pleacă de la preşedinţie cu un mandat extrem de controversat şi un grad ridicat de impopularitate. Deşi detractorii îl critică pentru inactivitate sau lipsă de carismă, el se autointitulează pompierul care a salvat România de la haos. În martie el a candidat la preşedinţia NATO, dar a pierdut în faţa prim-ministrului olandez Mark Rutte”.
Agenția de presă DPA scrie că preşedintele României demisionează pentru a evita suspendarea. Agenția spaniolă EFE observă că preşedintele a demisionat înainte de alegerile prezidenţiale din mai, iar agenția britanică Reuters scrie că „preşedintele în exerciţiu al României demisionează pentru a evita o acţiune, o procedură de suspendare înainte de reluarea alegerilor. Sprijinul în sondajele de opinie pentru Georgescu, care a declarat că Ucraina e un stat artificial, aproape s-a dublat de la anularea scrutinului, iar el rămâne opţiunea principală a alegătorilor, deşi nu este clar dacă i se va permite să candideze din nou”.
Dacă ar fi demisionat în decembrie, atunci ar fi ajutat la diminuarea tensiunilor, a declarat Sergiu Mişcoiu, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Babeş-Bolyai, citat de Reuters. Acum, opoziţia de dreapta dură este consolidată şi poate revendica o nouă victorie, a mai adăugat Sergiu Mişcoiu, citat de agenţia Reuters.
Bloomberg scrie că decizia lui Klaus Iohannis, care trebuia să părăsească funcția de șef de stat la sfârșitul anului trecut, nu afectează imediat planurile de repetare a scrutinului prezidențial din mai, dar ar putea reduce presiunea politică, întrucât furia publică provocată de anii de corupție se îndreaptă împotriva partidelor tradiționale și alimentează extrema dreaptă.
Politico vorbește despre „liderul de cursă lungă care se îndreaptă spre ieșire pe fondul turbulențelor politice din București”. Politico amintește și de sprijinul USR pentru moțiunea de suspendare a președintelui Iohannis, inițiată de partidele extremiste: (…) „România se află în turbulențe politice de la primul tur de scrutin din noiembrie, când Călin Georgescu, un independent de extremă dreapta, a fost propulsat din anonimat în fruntea clasamentului. Cu puțin timp înainte de turul al doilea, Curtea Constituțională a României a decis că primul tur de scrutin a fost atât de grav afectat de o operațiune de influență rusească pe rețelele de socializare, încât întregul proces a trebuit să fie anulat și reluat. Lui Iohannis i s-a permis să rămână în funcție până la reluarea alegerilor prezidențiale, care este programată să înceapă pe 4 mai. Însă deputații din partidele de opoziție de extremă dreapta și cei din partidul liberal USR și-au unit forțele pentru a depune o moțiune de suspendare a lui Iohannis din funcție, susținând că sistemul politic din România nu a reușit să ofere răspunsuri la întrebările privind securitatea alegerilor (…)”, transmite Politico.
CNN notează că „președintele centrist demisionar al României, Klaus Iohannis, a demisionat luni, în timp ce partidele parlamentare de opoziție de extremă-dreapta plănuiau să îl pună sub acuzare”. „Având în vedere că moțiunea urmează să fie supusă la vot, iar Iohannis este extrem de nepopular, analiștii au declarat că unii deputați din partidele pro-europene principale ar putea oferi demersului de destituire al dreptei dure majoritatea necesară”.
Și CBS News vorbește despre Klaus Iohannis care demisionează „sub presiunea extremei drepte populiste”.
BBC titrează că „Președintele României demisionează în urma presiunii acuzațiilor din cauza votului anulat”: „(…) Președintele Klaus Iohannis, aflat la două mandate,a jucat un rol în anularea controversată a alegerilor prezidențiale din România.Președintele României, Klaus Iohannis, a demisionat, cu o zi înainte de a se confrunta cu un vot de punere sub acuzare provocat de anularea alegerilor prezidențiale din țară de anul trecut. Opozanții au făcut presiuni pentru suspendarea sa din cauza deciziei de a rămâne în funcție până la un nou vot în mai. În decembrie, instanța supremă din România a anulat în mod controversat alegerile din cauza acuzațiilor de amestec al statului rus, pe care Iohannis contribuise la ridicarea lor (…)”.
Le Monde scrie despre „presiunea” parlamentarilor care amenințau cu suspendarea și în urma cărora Iohannis s-a retras din funcție. Publicația franceză amintește și de revendicarea „victoriei” de către extremiștii de dreapta de la AUR și de către candidatul pro-rus Călin Georgescu.
Deutsche Welle precizează că Iohannis demisionează „în urma presiunilor extremei drepte” cu un „discurs emoționant”: „Președintele centrist al României a demisionat în urma presiunilor exercitate de partidele de extremă-dreapta din opoziție, după ce alegerile prezidențiale au fost anulate în decembrie pe fondul acuzațiilor de amestec rusesc. Președintele centrist al României, Klaus Iohannis, și-a anunțat luni demisia într-un discurs emoționant, afirmând că se retrage pentru a «scuti» țara sa de criza care a urmat anulării votului prezidențial de anul trecut (…)”
Euractiv amintește cum „Iohannis s-a confruntat cu apeluri repetate de a demisiona”. Publicația vorbește de „nemulțumiri crescânde”, inclusiv în rândul aliaților politici ai președintelui demisionar.
Financial Times notează că „Iohannis spune că vrea să evite ca țara sa să devină „de râsul lumii” după ce votul a fost anulat din cauza presupusului amestec al Rusiei”: „Președintele României și-a prezentat demisia în ceea ce a descris ca fiind un efort de a scuti țara de alte probleme politice, la două luni după ce alegerile prezidențiale au fost anulate din cauza presupusului amestec al Rusiei”.
Radio Free Europe scrie cum „președintele României, Klaus Iohannis, demisionează pe fondul crizei provocate de eșecul alegerilor” și cum coaliția de guvernare „l-a împins” pe Iohannis să demisioneze.
Citând agenția maghiară MTI și publicația maghiară din România, maszol.ro, publicația maghiară independentă Telex.hu scrie că „potrivit rapoartelor, șeful statului în funcție s-a consultat cu liderii coaliției guvernamentale înainte de anunț. Iohannis a subliniat că demisionează pentru a preveni procedura suspendării, despre care crede că ar afecta negativ prezentul și viitorul țării. Potrivit acestuia, procedura de suspendare, precum și referendumul care ar urma în cazul unui vot în acest sens, ar arunca România, care se pregătește deja de alegerile prezidențiale, într-o criză fără precedent, iar țara și-ar pierde încrederea aliaților săi. (…) Demisia lui Iohannis a fost susținută și de Kelemen Hunor, președintele UDMR, partid care face parte din coaliția guvernamentală. Potrivit acestuia, ideal ar fi fost pentru coaliția guvernamentală și pentru candidatul comun la președinție, Crin Antonescu, dacă președintele Klaus Iohannis ar fi demisionat după încheierea mandatului, iar președintele Senatului, Ilie Bolojan, i-ar fi luat locul”.
Publicația maghiară cu înclinație guvernamentală Origo.hu citează tot MTI și maszol.ro, însă într-o actualizare mai notează că „Premierul social-democrat (PSD) Marcel Ciolacu, în răspuns la întrebarea unui jurnalist, a spus că demisia este o decizie unilaterală, nu cunoștea intențiile lui Iohannis și nu poate ști cum va afecta demisia lui Iohannis șansele de alegere ale candidatului la șeful statului al partidelor de la guvernare, dar este cert că coaliția – alcătuită alături de Partidul Liberal și UDMR – va susține în continuare candidatul Crin Antonescu, fostul presedinte PNL. Crin Antonescu a calificat demisia lui Iohannis drept o decizie înțeleaptă, care, potrivit acestuia, nu trebuie supradramatizată: guvernul este stabil, situația este gestionată conform reglementărilor constituționale, președintele Senatului Ilie Bolojan urmând să preia funcția de șef interimar al statului. Fostul candidat independent la președinție, Călin Georgescu, care a susținut deschis ideologia fostei Gărzi de Fier fasciste, și George Simion, președintele Asociației pentru Unirea Românilor (AUR), considerată extremistă de partidele de guvernământ, au sărbătorit demisia lui Iohannis ca fiind propria lor victorie”.
Surse: G4Media, Radio România Actualități, Spotmedia
Comentariile portalului
un prefect falconist, omul de casa a lui Falca, un fel de Stoian care urla in spitalul judetean la asistente, dar mai cizelat, dar din acelasi aluat o sa vedeti!!
Buie Mibi. Sine de tramvai uzate dar ei scumpesc biletul. Multa buie, dle drujbas frustrat.
Daca tot modificati preturile atunci faceti si imbunatatiri, igienizari mai dese, caci e groaznic de infect tot mijlocul de transport din Arad!!