„Ken însărcinat” de la producătorul păpușilor Barbie – o simplă satiră, dar cu „reacții adverse”

  de Special Arad | 26 iunie 2022, 3:22 PM | Fact check

  0

  (foto: babylonbee.com)

  Un videoclip satiric care glumește pe seama creării unei noi „păpuși Ken însărcinate” a fost distribuit de sute de ori pe rețelele de socializare de la începutul lunii iunie 2022. Acest lucru este, însă, înșelător, scrie pagina Fact Check în limba română a agenției de știri franceze, AFP (AFP Verificat).

  Informația falsă nu era greu de verificat: compania care produce jucăriile Barbie nu a promovat oficial niciunde un asemenea produs, nici pe site-ul companiei, nici pe pagina de Facebook.

  În sine, acest fake news este unul „inofensiv”, care produce doar zâmbete și ironii, dar „știrea” poate alimenta și reacții anti-progresiste și homofobe, cum a fost, de exemplu, această postare de pe Facebook din 11 iunie 2022 (arhivată de perma.cc), cu textul „Copiii trebuie educați de mici în spiritul Marii Revoluții Sexualiste”, postare care a „strâns” 79 (cele mai multe) reacții cu emojiuri nervoase:

  Videoclipul care a „circulat” pe Facebook a mai fost postat aici (cu comentariul „Jucării cu noua…normalitate! Ferească Dumnezeu cum s-a scrantit lumea!”) și aici, după cum dezvăluie AFP Verificat.

  Știrea falsă a fost răspândită și pe Twitter. Întâmplător… cu o lună înaintea deciziei scandaloase a Curții Supreme din SUA, care a anulat dreptul constituțional la avort.

  DE UNDE PROVINE ACEST FAKE NEWS?

  Site-ul Misbar a căutat originea imaginii folosind website-ul Tineye și a aflat că aceasta a apărut pentru prima oară pe site-ul de satiră The Babylon Bee. Website-ul se identifică drept „cel mai bun site de satiră din lume”, dar în ciuda acestui „disclaimer”, mulți utilizatori de rețele sociale au crezut „știrea” și au început să o redistribuie cu fel și fel de comentarii.

  Articolul-pamflet din 10 mai 2022 scria: „Mattel a anunțat lansarea unei noi jucării cu tematică Barbie: o păpușă Ken însărcinată. Decizia a fost salutată ca un pas semnificativ înainte pentru incluziunea trans”.

  Ca să fie mai „credibilă” informația inventată, The Babylon Bee a creat și un videoclip care se găsește în continuare pe YouTube și care dă iluzia unei reclame TV.

  Știrea inventată a fost dezmințită și de pagina Fact Check a agenției de știri Reuters.

  Mai multe știri false dezmințite, în noua rubrică Special Arad FACT CHECK

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.