sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Creșterea vârstei de pensionare a magistraților, un pericol pentru Justiție. În doi ani pot ieși din sistem peste 1500 de magistrați

  de Special Arad | 26 mai 2023, 6:25 PM | Administraţie | Naţional | Știri Arad

  1

  Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) critică proiectul privind pensiile speciale aflat în dezbatere în Parlament, acesta provocând probleme pentru Justiție.

  Consiliul susţine că o creştere „intempestivă” a vârstei de pensionare pentru judecători şi procurori ar putea determina ieşirea la pensie până la sfârşitul anului 2025 a peste 1.500 de magistraţi.

  Reacţia CSM vine după ce ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat luni că vârsta de pensionare va creşte treptat până la 65 de ani pentru toţi românii, în urma discuţiilor cu Comisia Europeană privind eliminarea pensiilor speciale. Modificarea urmează să fie aplicată prin introducerea unor amendamente în Parlament, scrie Agerpres.

  Într-o hotărâre adoptată joi de Plenul CSM, se arată că, la sfârşitul anului 2023, ar fi eligibili pentru pensionare 540 judecători şi 331 procurori; în anul 2024 ar fi eligibili alţi 273 judecători şi 73 procurori, iar în anul 2025 s-ar putea pensiona încă 199 judecători şi 111 procurori, totalul fiind de 1.527 de magistraţi care se pot pensiona până la sfârşitul anului 2025.

  În acest moment, transmite CSM, sunt vacante 1.129 de posturi de judecători, dintr-o schemă de 5.304 posturi, respectiv 818 posturi vacante de procurori, dintr-o schemă de 2.948 posturi. Numărul mare al locurilor vacante este rezultatul valului de pensionări din magistratură din ultimii ani, ca urmare a discuţiilor din spaţiul public privind eliminarea pensiilor speciale.

  Astfel, analiza datelor statistice relevă că numărul judecătorilor şi procurorilor care au părăsit sistemul judiciar în anul 2022 este aproape dublu comparativ cu anul 2021.

  CSM propune ca soluţie o creştere etapizată a vârstei de pensionare, poate într-un interval de 15-20 de ani.

  CSM atrage atenţia că pensionarea în masă a magistraţilor va duce la un veritabil blocaj în activitatea judiciară.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Mda…
   Fără să-si dea seama, CSM – acest organism clientelar și interesat DOAR de obținerea de PRIVLEGII ORDINAR DE MARI (nu, NU de „drepturi”… !!!) – , prin acest șanjat de doi bani, definește cel mai bine „CLICA din Sistemul de Justiție Românesc”:
   – o adunătură de șmecheri având ca scop NU asigurarea uni act de justiție OBIECTIV, CORECT și ECHIDISTANT, ci DOAR interesați de FOLOASE MATERIALE, PRIVILEGII și utilizarea actului de justiție ÎN MOD DISCREȚIONAR, în fucție de propriile interese personale sau clientelare.
   .
   Așa că, fraților, ce-ar fi să plecați odată, „învârtindu-vă” și să lăsați loc la alții tineri, poate nemânjiți în asemenea hal, de mizeria pe care ați creeat-o în Sistemul de Justiție Românesc ?! 🤔
   .
   PS: – dar știți ceva…? Sunt convins că n-o s-o faceți!
   Foamea disperată după venituri astronomice și constante, o să vă oprească să lăsați din mână „găina cu ouă de aur”, cum este postul în care vă permiteți să vă purtați ca „niște Dumnezei locali”, iar câștigurile SUNT PERMANENTE.
   Ca pensionari, cine dracu credeți că o să vă mai bage în seamă, când „pâinea și cuțitul” n-o să mai fie la voi… ? 😉

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.