duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Jumătatea mea de oră cu Adrian Ghenie

    de Adriana Barbu | 26 aprilie 2023, 4:07 PM | Cultură | Regional | Topic special

    0

    Prima dată când am văzut picturi semnate Adrian Ghenie fusese la Timişoara, în 2015, la prima ediție a Bienalei Art Encounters. A doua oară a fost în acest weekend, mult după ce artistul a devenit celebru, iar operele sale au început să se vândă cu milioane de euro. Între timp, am constatat, subiectele sale au devenit mai întunecate, mai anxioase, mai chinuite parcă să stea în cadrul ramelor tablourilor, mai greu de respirat. Le-am „respirat” totuşi, pe îndelete, timp de mai bine de 30 de minute, în spaţiul generos în care sunt expuse la Pavilionul ISHO.

    Fusesem al 271, dacă bine îmi amintesc, vizitator de duminică, 23 aprilie 2023. Vineri şi sâmbătă, alţi peste 500 de oameni văzuseră expoziţia Adrian Ghenie de la Timişoara. Mulţi dintre aceştia nu sunt români. Mulţi au venit pentru că Ghenie e celebru. Alţii, însă, au vrut să vadă cum mai supravieţuieşte arta în aceste vremuri.

    expozitie ghenie ISHO experior
    (Intrarea în sala dedicată expoziției lui Adrian Ghenie)

    Ghenie, la Pavilionul ISHO

    „Toată arta e un eșec cumva controlat”, a spus, în cadrul evenimentelor de deschidere ale expoziției sale, Adrian Ghenie, cel mai mediatizat pictor român de acum.

    15 lucrări, dintre care 3 picturi în ulei şi 12 desene în cărbune, pot fi admirate până pe 18 iunie la Timişoara, în incinta Pavilionului ISHO, în cadrul proiectului “Timişoara Capitală Europeană a Culturii”.

    Dacă credeţi că nu e mare lucru să vedeţi 15 lucrări ale celui mai bine vândut artist român în viaţă, atunci mai adăugăm că e prima sa expoziţie personală în România după 14 ani. Artistul trăieşte la Berlin, nu e sociabil şi e unul dintre cei mai bine cotaţi pictori ai momentului, după ce picturile sale au atins vânzări record, de zeci de milioane de euro, la cele mai mari case de licitații din lume.

    expozitie ghenie 2
    (Desene în cărbune realizate de Adrian Ghenie în 2023)

    Toate lucrările, realizate în 2023

    Lucrările expuse în „The Impossible Body/ Corpul imposibil”, expoziţie curatoriată de Diana Marincu și organizată de Art Encounters, au fost realizate de artist, toate, în 2023, special pentru acest eveniment și arătate în premieră.

    Expoziția de la Timişoara – „Adrian Ghenie: The Impossible body / Corpul imposibil” – e cu acces gratuit, poate fi vizitată de miercuri până duminică și reunește lucrări ale artistului care vorbesc despre cum poţi să te simţi singur, extrem de singur, în mijlocul epocii informatizării şi a tehnologizării.

    Sunt lucrări despre corpuri umane grotești, vii, dar în stadiu de descompunere, aproape dând pe dinafara ramelor, umplând tot spaţiul şi revărsând resemnare, anxietate, uneori ură, alteori încrâncenare în faţa unui laptop. Au, cu siguranţă, în ele câte o frământare a pictorului de a transpune imaterialul în pictură, de a surprinde noua realitate, bătută în cuie în faţa telefonului şi a televizorului.

    expozitie adrian ghenie 3
    (Probabil cea mai de succes lucrare din cadrul expoziției)

    De câtă singurătate e nevoie?

    La momentul vernisării expoziţiei sale, ce a avut loc joi, pe 20 aprilie, şi cu ocazia turului ghidat şi al evenimentului special Meet the Artist, ce a avut loc vineri, 21 aprilie, artistul a punctat printre altele faptul că „în mijlocul epocii informației și a tehnologiei, începem să ne simțim singuri.(…) Pentru artiști cred că e un ingredient esențial, câtă singurătate pot duce, de câtă singurătate au nevoie.”

    Şi, parcă în echilibrul cu lucrările sale, artistul a vorbit atunci, spun cei care au onorat evenimentul, de singurătate, debusolare, deviaţii, plictiseală, izolare, anxietate şi lipsa bucuriei: „Cuvântul ăsta … eu nu înțeleg nimic din el. Nu știu la ce se referă. (…) Am descoperit în ultimii 20 de ani valoarea plictiselii – e mare lucru să ajungi în punctul ăla în care ești atât de plictisit încât ești creativ, ai curaj. Pare o banalitate, dar nu e ușor să mai ajungi acolo, să nu faci nimic fără să ai sentimentul de vinovăție că nu faci nimic (…).Dacă ar fi să mai vină o pandemie și ar fi liniște, să am un an fără niciun deadline, în care să pictez ce vreau, cred că m-aș preocupa de o singură chestie. Aș încerca să pictez pe o dimensiune mare un telefon mobil. Fiindcă are o textură imposibilă.”

    expozitie adrian ghenie 6
    (Atelierul lui Ghenie, văzut de pictor)

    În cele 30 de minute de analizat lucrările lui Ghenie am căutat, tot timpul, un spațiu liber, neocupat de anxietăți, de fragilități rupte, de adevăruri parcă umflate cu pompa inumană a realității, de decădere și îngenunchere. L-am găsit doar în scene din atelierul lui Ghenie, pictat sau creionat în cărbune.

    Expoziția „Adrian Ghenie: The Impossible body / Corpul imposibil” este organizată de către Fundația Art Encounters, având ca parteneri principali Banca Transilvania și ISHO cu sprijinul Catena – Farmacia Inimii și EY Romania, în contextul Timișoara- Capitală Europeană a Culturii.

    expozitie ghenie exterior ISHO 2
    (Pavilionul ISHO de la Timișoara)

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.