joi, 19 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Județul arde în 2024! Focurile puse de arădeni, pericol pentru siguranța tuturor

    de Mihai Todoca | 4 septembrie 2024, 9:55 AM | Știri Arad | Topic special

    0

    „Toate incendiile au avut aceeași cauză probabilă: focul deschis în spații deschise pentru curățarea terenurilor” – este laitmotivul verii 2024 în județul Arad, dar și pe plan național.

    Incendierea pășunilor este o tradiție periculoasă care nu își mai are locul în secolul XXI. Privită ca o formă de igienizare a terenurilor agricole, an de an, această practică de curățare a pășunilor și terenurilor atrage cu sine adevărate tragedii. Au murit oameni, s-au aprins păduri, au fost mistuite de flăcări saivane, animale și construcții, unele cu valoare de monument istoric cum a fost biserica de la Vidra (ridicată în 1724).

    Pompierii intervin, iar după multe ore de luptă cu focul și după ce au reușit să-l stingă, aceștia se retrag în bază, doar pentru a o lua de la capăt a doua zi. În același loc.

    „Noi stingem, ei îl aprind din nou”

    Problema incendierii pășunilor nu este una nouă, și tinde ca aceasta să ia amploare, având în vedere că în unele cazuri s-a intervenit în aceeași zonă de cinci ori într-o singură săptămână. În urmă cu doi ani, reprezentanții ISU au declarat că „Există zone în județ unde după stingerea incendiului și retragerea forțelor de intervenție în subunitate, a doua zi în jurul prânzului din nou avem incendiu”. 

    La ora la care scriem acest material, pompierii din Vâlcea se luptă cu focul care amenință casele de pe un versant, după ce un grup de petrecăreți au dat foc la niște gunoaie. Suprafața afectată până acum se întinde la 20 de ha, iar la misiune participă peste 100 de persoane, beneficiind și de un sprijin aerian.

    Tot astăzi, conform unui comunicat aparținând CFR, circulaţia feroviară a fost temporar oprită din cauza unui incendiu de vegetaţie și 7 trenuri de călători staţionează în gările de pe traseu.

    O dislocare majoră de forțe pentru un foc pus cu bună știință și cu o ignorare totală a măsurilor de siguranță.

    incendiu foc

    Legislație dură, dar degeaba

    Amenzile pentru cei care își incendiază miriștile, deși destul de usturătoare, par să nu îi afecteze pe cetățenii care s-ar putea alege chiar cu un dosar penal sau cu pierderea subvenției APIA. Sumele pe care ar putea fi obligați cetățenii să le plătească, conform legii OUG nr.195/2005 privind protecți mediului, sunt de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

    În lipsa unor controale și cercetări ale autorităților publice, persoanele care au incendiat miriști și pășuni scapă de contravenții și eventual un dosar penal în cazul în care există pagube materiale semnificative.

    La Arad, Primăria Arad a aplicat zero amenzi, anul acesta.

    233 de incendii la nivel național, într-o singură zi

    În timp ce pe plan național, în doar 24 de ore, IGSU a contorizat 233 de incendii, la Arad, conform ultimului bilanț al ISU, în perioada 01.06-01.09 2024, pompierii arădeni și voluntarii din cadrul subunităților din județ au intervenit la 140 de incendii care au afectat aproximativ 415,64 ha de teren. Media este de 1,5 incendii pe zi în ultimele 3 luni de zile.

    În afară de pagubele materiale pe care aceste incendii le provoacă, intervențiile pompierilor îi costă timp și resurse care de altfel puteau fi folosite în alte situații.

    456037627 480039341519993 3212742844384501987 n

    Așa e tradiția, așa s-a făcut de sute de ani

    Deși an de an, în special în cei secetoși, incendiile ajung să mistuie și lanuri de grâu cum a fost cazul în urmă cu doi ani la Semlac, case, animale și vieți omenești, metoda igienizării pășunilor prin incendiere pare să nu aibă leac în cultura românească. Deși există soluții legale pentru a aplica această metodă (aprobarea autorităților locale, săparea unui șanț împrejurul terenului, prezența unei cisterne cu apă, informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă), costul ridicat, îi face pe unii să ignore avertismentele repetate ale IGSU. Ar mai fi și igienizarea mecanizată a terenurilor, însă și această metodă implică costuri mult mai ridicate față de simpla incendiere.

    Campaniile de informare rămân fără ecou în fața unui lucru transmis din generație în generație, iar legislația în vigoare pare să fie una care se apropie și ea de domeniul trecutului, nereușind nici măcar să mai diminueze din fenomen.

    Citește și: Garda de Mediu Arad amenință cu amenzi după ce 135 de hectare de pășune împădurită au ars la Hășmaș

    Pompierii arădeni „s-au luptat” o zi întreagă cu incendiile de vegetație uscată, în nouă locuri din județ. A ars și vegetația din Cimitirul Pomenirea

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.