marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Județul Arad renunță vineri la întâietatea de a cumpăra Teatrul Vechi. Proprietarii sunt lăsați să vândă „la libera alegere”

  de Raluca Medeleanu | 26 ianuarie 2021, 5:20 PM | Administraţie | Topic special

  6

  Sala de spectacole a Teatrului Hirschl

  Consiliul județean va vota în ședința de vineri, 29 ianuarie, un proiect de hotărâre prin care, în termeni simpli, își exprimă acordul ca cei doi proprietari ai Teatrului Hirschl (cunoscut ca Teatrul Vechi) să poată vinde monumentul istoric către o persoană/entitate privată, întrucât instituția publică renunță la întâietate (drept de preemțiune).

  Proiectul de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemțiune inserat pe ordinea de zi a acestei viitoare ședințe vine oarecum paradoxal cu declarația lui Iustin Cionca din comunicatul emis presei luni, 25 ianuarie, prin care mesajul principal era că CJA își exprimă intenția de a cumpăra imobilul, chiar dacă se făcea referire la existența unui investitor privat care ar dori la rândul său teatrul. Astfel, se pune următoarea întrebare: există o intenție reală a CJA de a cumpăra imobilul în cazul în care investitorul privat se răzgândește să îl cumpere sau întreaga poveste e doar o strategie de imagine pentru instituția publică, fără intenție de acțiune?

  Citește și: Consiliul Județean a inițiat discuții despre preluarea Teatrului Vechi, iar astăzi începe expertizarea clădirii

  „Unitatea Administrativ-Teritorială Judeţul Arad, prin Consiliul Judeţean Arad, nu îşi exercită dreptul de preemţiune asupra imobilul situat în municipiul Arad, str. Gheorghe Lazăr nr. 3, înscris în C.F. nr. 304686 Arad, în suprafață de 365 mp, ofertat spre vânzare la preţul de 200.000 Euro / Hotărârea privind neexercitarea dreptului de preemţiune are valabilitate pentru întregul an calendaristic 2021, inclusiv pentru situaţiile în care imobilul monument istoric este vândut de mai multe ori”, se arată în proiectul de hotărâre care va fi supus la vot vineri.

  Trebuie menționat că indiferent cine va fi cumpărătorul, fie o instituție publică, fie o persoană fizică/juridică privată, legea monumentelor istorice prevede obligativitatea păstrării destinației inițiale a imobilului. În acest caz, teoretic, există două variante pentru o viitoare întrebuințare: teatru ori cinematograf. Teatru a fost prima destinație a imobilului construit în 1817, până în momentul în care a apărut clădirea actualului Teatru Clasic „Ioan Slavici” (1874), iar apoi, după o pauză de zeci de ani în care și-a pierdut întrebuințarea, a fost transformat în primul cinematograf al Aradului (1907). Destinația de „cinematograf” este și cea care se regăsește în descrierea din CF-ul imobilului.

  De asemenea, este important de menționat că în ceea ce privește reabilitarea monumentelor istorice, legea patrimoniului prevede cerințe mult mai dure decât cele care se aplică pentru clădirile istorice. Vorbim aici de o maximă atenție asupra materialelor de construcție folosite (care trebuie să fie ca cele originale), asupra tehnicii și a tuturor detaliilor cu privire la aceste intervenții. Există puține firme la ora actuală în țară care sunt acreditate de Ministerul Culturii pentru astfel de lucrări. Rămâne de văzut, așadar, dacă cine se va „înhăma” la o astfel de investiție va și respecta cu strictețe toate aceste cerințe de conservare a patrimoniului.

  Despre importanța salvării acestui monument istoric, nu credem că mai trebuie să adăugăm prea multe. Vă invităm să recitiți cele două episoade din campania Special Arad „Arădeni, descoperiți-vă valorile! Cereți-vă Teatrul Vechi înapoi!”

  •Campanie Special Arad: „Arădeni, descoperiți-vă valorile! Cereți-vă Teatrul Vechi înapoi!”. Ep.1: Începuturile

  •Campanie Special Arad: „Arădeni, descoperiți-vă valorile!”: Ep.2 – Un „stup de creație underground” resuscitează temporar Teatrul Hirschl (Fotografii de colecție)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. oare ce impozit majorat platea proprietarul???? cred ca era mai mare decat pretul, probabil sunt restante si dupa ce se vinde nu se mai pot executa, oare de ce nu l-ar lua in executarea datoriei primaria????? bibi????. sau de ce asociatiile nu fac o actiune „un euro de la fiecare cetatean al Aradului”.
   la fel ca ” dati un leu pentru Ateneu” sau astea isi fac doar busturi in parc si reclamatii ca nicusor ( zis plicusor).

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.