miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Petre Ionuțescu a deschis Festivalul JAZZAR cu un show de muzică și lumini la sinagogă | Foto • Video

  de Raluca Medeleanu | 10 septembrie 2022, 10:06 AM | Cultură | Muzică

  0

  Prima ediție a festivalului de jazz numit sugestiv JAZZAR și-a deschis porțile vineri seara, într-un loc aparte, încărcat cu istorie: Sinagoga Neologă de pe strada Tribunul Dobra. Acolo, sub ochii unui public numeros, Petre Ionuțescu a oferit un one man show memorabil, de jazz ambiental.

  Ionuțescu este și unul dintre organizatorii principali ai festivalului, alături de Daniela și Aurelian Boit, cu care muzicianul a spus că a legat o bună prietenie. În cadrul spectacolului, pe lângă el, au luat cuvântul și directoarea Colegiului de Arte Sabin Drăgoi, Marinela Tudoran, regizorul de teatru Nicolae Mihai Brânzeu, respectiv primarul Aradului, Călin Bibarț, aceștia fiind printre partenerii festivalului.

  Muzica creată de Petre Ionuțescu a produs o atmosferă misterioasă, chiar mistică, în sinagogă – un loc și așa destul de necunoscut publicului larg arădean, însă cu un potențial uriaș pentru diferite acte culturale, iar explozia de lumini colorate, aprinse, a fost o mască perfectă pentru „rănile” de pe tavanul și pereții vechi de aproape 200 de ani. Pe alocuri cu beat-uri intense, concertul a fost însă mai degrabă o escapadă din stresul cotidian, o reală relaxare și purificare a minții, grație sunetelor și proiecțiilor vizuale, serenitatea fiind poate cuvântul cel mai potrivit pentru a descrie spectacolul per ansamblu. Melodiile interpretate au fost marea majoritate cele pe care Ionuțescu le-a înregistrat și pe vinilul său cu concertul susținut la Trei Ape, fiind o celebrare adusă naturii.

  Despre organizarea JAZZAR, el a spus că ideea a apărut, în mod amuzant, într-un bazin de apă termală, dintr-o discuție mai din joacă.

  „Mă bucur foarte mult că am reușit, împreună cu Relu și soția lui, Dani, chiar să ne trezim că facem JAZZAR. Bineînțeles, cu ajutorul a foarte mulți parteneri și sponsori. Mă bucur foarte mult și pentru că este primul meu concert solo la Arad. Cu Aradul am o poveste. Practic mi s-au întâmplat foarte multe lucruri pentru prima dată în Arad. Muzica am început-o cu taică-meo, acasă, la Lipova, apoi am fost la o școală de muzică – Sabin Drăgoi – unde am întâlnit niște oameni absolut minunați și le mulțumesc aici domnului profesor Ioan Cădariu, doamnei profesoare Laura Manolache și nu în ultimul rând, directoarei de atunci Silvia Demian! M-au încurajat foarte mult și m-au susținut”, a spus Petre Ionuțescu, adăugând că tot la Arad a cântat și în prima lui formație de jazz.

  În prezent Ionuțescu face parte din celebra trupă de acid jazz Blazzaj, pe care o veți putea asculta duminică, în ultima zi de festival. Până atunci însă, astăzi, 10 septembrie, JAZZAR se mută în Parcul Copiilor, unde are pregătite începând cu ora 14:00 o serie de ateliere creative și sportive, iar de la ora 19:00 din nou concerte jazz: Alljazzyover (din Timișoara), Zsolt Bende Trio (din Ungaria) și Eyot (din Serbia).

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.