Tolontan își cere scuze, în numele redacției Libertatea, pentru știrea falsă „Elon Musk la Castelul Bran”

  de Special Arad | 1 November 2022, 11:32 AM | Naţional | Recomandările editorilor

  0

  Până la urmă, Halloween s-a terminat și s-au calmat și spiritele, mai precis acest delir general în presa națională, după lansarea zvonului că Elon Musk ar fi închiriat Castelul Bran și ar fi organizat o petrecere privată (ce s-a vrut a fi secretă, departe de paparazzi) la care au fost invitați mai mulți oameni de afaceri și vedete din occident. Știrea s-a dovedit a fi doar parțial adevărată: petrecerea privată a avut loc la Castelul Bran, însă organizată de cofondatorul PayPal, Peter Thiel, și chiar dacă Elon Musk ar fi primit o invitație, nu există nicio dovadă că și-a petrecut Halloween-ul în România. Nici Angelina Jolie, o altă celebritate vehiculată în același context.

  Cu toate că nu ziarul Libertatea a lansat zvonul, ci un tabloid online numit Mediaflux.ro, toate televiziunile naționale și majoritatea ziarelor naționale, inclusiv Libertatea, au preluat știrea. Libertatea a și verificat prin surse proprii și a confirmat zvonul, însă – având în vedere secretomania din jurul evenimentului – întreaga presă din România a fost „îndreptată” spre știrea falsă cu Elon Musk în „rol principal”.

  Special Arad s-a bazat pe sursele Libertatea, precizând de la început că „Informația, confirmată pentru Libertatea.ro de o sursă apropiată celor care au organizat petrecerea, a fost publicată prima oară de Media Flux”. Pentru această greșeală, redacția Special Arad își cere, de asemenea, scuze cititorilor, cu această ocazie.

  Cătălin Tolontan: „Libertatea își cere scuze publicului său”

  „Libertatea își cere scuze publicului său, dar și celor care au preluat informația de la noi, pentru că s-a hazardat publicând sâmbătă anticiparea potrivit căreia Elon Musk ar urma să sosească duminică seara în țară. Nu ne-am bazat doar pe MediaFlux, colegii care lucrau în tura de sîmbătă au sunat și au obținut o confirmare de la organizatori. Dar, conform regulilor nostre, era insuficient. Filtrele redacției au fost încălcate. (link)”, a scris coordonatorul editorial al ziarului Libertatea, Cătălin Tolontan, într-o postare de Facebook.

  „Nu este vina surselor pe care le-am citat, ci doar a noastră, pentru că nu am fost mai scrupuloși în a analiza și verifica informația. Faptul că, mai apoi, nu am afirmat și că Elon Musk a ajuns în țară, nu ne scuză eroarea inițială”, a mai precizat Tolontan.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.