Italienii au votat reducerea numărului de parlamentari

  de - | 22 September 2020, 8:31 AM | Internaţional

  0

  Italienii au votat reducerea numărului de parlamentari de la 945 la 600, în cadrul unui referendum, scrie HotNews, citând BBC News.

  Peste 67% dintre cei care au venit la urne au votat în favoarea acestei modificări, potrivit estimărilor prezentate de televiziunea RAI.

  Reducerea numărului de parlamentari se va aplica atât camerei inferioare (de la 634 la 400), cât și senatului.

  Referendumul a fost promovat intens de Mișcarea Cinci Stele, parte a coaliției de guvernare, pe motiv că o astfel de măsură ar duce la reducerea costurilor.

  În România, în 2009, a fost validat un referendum consultativ (nu de revizuire a constituției) care prevedea trecerea la Parlamentul unicameral și reducerea numărului de parlamentari la cel mult 300.

  El a fost promovat de președintele de atunci Traian Băsescu, care a dispus organizarea acestuia odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale pe care le-a și câștigat, referendumul care viza o temă extrem de populară fiind mai mult un instrument electoral pentru candidatul Băsescu.

  Deși validat, referendumul nu a produs niciodată efecte juridice. Pentru reducerea numărului de parlamentari este suficientă o lege de modificare a normelor în vigoare, mai scrie hotnews.ro.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.