joi, 14 noiembrie, 2024

Special Arad Logo

    ISU atenționează asupra pericolului incendierii miriștilor. În ultimele 6 zile, pompierii au intervenit la 69 astfel de incendii în județ

    de Special Arad | 6 iulie 2022, 1:49 PM | Știri Arad

    0

    În perioada 01.06-06.07.2022, pompierii arădeni au acționat pentru localizarea și stingerea a 82 de incendii înregistrate la nivel județean.Din totalul celor 82 de incendii care au avut loc în perioada menționată, 69 au fost înregistrate la arderi necontrolate (vegetație uscată/miriști/ culturi agricole) fiind afectate peste 280 de hectare de teren.

    Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale are consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.

    Vă prezentam doar câteva exemple:

    În timpul unui incediu de vegetație care a avut loc în data de 24.06.2022, în localitatea Utviniș, o persoană de sex feminin, în vârstă de 68 de ani, încercând să stingă flăcările, a suferit arsuri de gradul 1, la nivelul feței. Un echipaj SAJ a ajuns de îndată la fața locului, acordându-i acesteia primul ajutor calificat și transportând-o la spital.

    În data de 28.06.2022, I.S.U. Arad a fost alertat de producerea unui incendiu de vegetație uscată, cu posibilitate de propagare la casă, în Municipiul Arad, Strada Tarafului. Profesionalismul pompierilor arădeni a făcut ca incendiul să nu afecteze imobilele din vecinătate, salvând astfel o fermă de animale, un bloc și casele din împrejurimi. Cauza probabilă de producere a incendiului: folosirea sursei de aprindere în mod intenționat. În speță, mai multe persoane au aprins cabluri și alte materiale în scopul recuperării fierului, cauzând astfel un incendiu care se putea solda cu victime omenești și pagube materiale însemnate.

    Pompierii arădeni, au fost solicitați în data de 30.06.2022 să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu care se manifesta la culturi agricole de grâu și rapiță, în localitatea Frumușeni, județul Arad. Intervenția promptă a forțelor a condus la limitarea și stingerea incendiului, în aproximativ 3 ore. Misiunea a fost îngreunată de vântul puternic dar și din cauza temperaturilor extrem de ridicate. Au ars aproximativ 200 de hectare de culturi agricole și un utilaj agricol. Cauza probabilă de producere a incendiului: scântei mecanice ale utilajului agricol.

    Arderea miriştilor şi vegetaţiei uscate se face numai după ce aţi obţinut acordul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi permisul de lucru cu foc de la Primărie!

    După aceasta:
    -Izolaţi zona de ardere faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier, culturi agricole vecine prin executarea de fâşii arate.
    -Executaţi arderea numai pe timp de zi şi doar în condiţii meteorologice fără vânt.
    -Parcelaţi miriştea în suprafeţe de maxim 10 hectare prin fâşii arate.
    -Supravegheaţi arderea până la finalizarea ei.
    Primari, asiguraţi protecţia la foc a localităţii prin supravegherea permanentă a respectării de către cetăţeni a regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor.
    Realizaţi următoarele măsuri de prevenire pe timpul arderilor aprobate şi cele de igienizare la curăţenia de Paşti:
    -Stabiliţi şi marcaţi locurile speciale pentru adunarea gunoaielor
    -Întocmiţi şi afişaţi în locuri vizibile programul, pe zile şi ore, în care cetăţenii pot efectua arderi şi măsurile de prevenire pe care aceştia trebuie să le respecte
    -Asiguraţi prezenţa serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă şi prevedeţi mijloacele de stingere a incendiilor la locurile de ardere
    -Aplicaţi legea prin sancţionarea tuturor acelor cetăţeni care nu respectă măsurile de prevenire specifice arderilor de mirişti şi gunoaie.

    De altfel, având în vedere vremea caniculară care s-a înregistrat în ultimele zile și vântul care își schimbă des direcția, aceste incendii sunt un real pericol pentru viața și bunurile comunității, având o viteză mare de propagare la împrejurimi.
    În acest context, dorim să le reamintim cetățenilor că arderea miriștilor și a resturilor vegetale este strict interzisă.

    De asemenea, recomandăm persoanelor fizice și juridice care în această perioadă recoltează culturile agricole, să manifeste multă prudență și să respecte cu strictețe toate măsurile de prevenire și stingere a incendiilor:

    • izolarea lanurilor faţă de drumurile, pădurile, căile ferate care le înconjoară, cu fâşii arate cu lăţimea de min. 20 m;
    • parcelarea suprafeţelor mari de teren cultivate cu cereale păioase, astfel încât să nu se producă propagarea incendiilor la celelalte suprafeţe cultivate;
    • direcţia de recoltare a combinelor va fi inversă direcţiei vântului predominant;
    • strângerea în maximum 1-2 zile a paielor rezultate în urma recoltării cerealelor;
    • este 𝐬𝐭𝐫𝐢𝐜𝐭 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐳𝐢𝐬 fumatul pe utilajele şi maşinile agricole când se executã recoltarea cerealelor;
    • în perioada de recoltare a cerealelor, aprinderea focurilor pentru arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐳𝐢𝐬𝐚̆;
    • lucrările de reparaţii executate pe câmp, la maşinile agricole, precum şi cele de alimentare cu carburanţi şi lubrefianţi se vor face în locurile special amenajate, la o distanţă de cel puţin 100 m faţă de suprafeţele de pe care nu s-au recoltat cerealele.

    Cauzele principale de izbucnire a unor incendii în lanuri sunt următoarele: fumatul, focul deschis, exploatarea necorespunzătoare a utilajelor agricole, acţiunea intenţionată, etc.

    Inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Vasile Goldiș” Arad, vor efectua și în următoarea perioadă activități de informare preventivă și control pentru a verifica modul în care sunt respectate măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.