miercuri, 17 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Update Pe surse: Cu telefoanele închise, ministrul Predoiu le-a cerut șefilor din IPJ Arad să-și astupe urechile la cererile politicienilor

  de Ioana Costaș | 22 august 2023, 9:45 PM | Culise | Știri Arad | Topic special

  3

  Anunțam în această după-amiază că o să revenim cu informații în legătură cu scurta vizită de astăzi, de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Arad, a ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu și a secretarului de stat în cadrul MAI, Bogdan Despescu.

  Cei doi i-au adunat într-o scurtă ședință pe șeful inspectoratului și toți șefii de servicii pentru a puncta niște aspecte, dintre care noi am reținut câteva, credem destul de importante. A fost o întâlnire fără telefoane, fără ceasuri smart și alte cele „inteligente” de înregistrat.

  Sursele noastre susțin că ministrul le-ar fi spus ofițerilor arădeni că ingerința politică nu are ce căuta în activitățile polițiștilor – dar acesta este un aspect pe care îl tot auzim „recitat” de ani de zile fără a avea însă vreo finalitate (vezi participarea inspectorului șef al IPJ Arad la cheful europarlamentarului Gheorghe Falcă) – și le-ar fi cerut șefilor de servicii să transmită polițiștilor că așteaptă de la ei profesionalism, etică și integritate.

  Polițiștii din IPJ Arad trebuie să obțină informații

  Cătălin Predoiu le-ar mai fi vorbit ofițerilor arădeni despre cazul Crișan. Mai exact despre faptul că trebuie obținute informații în acest dosar, că acest lucru poate fi făcut doar de către polițiștii arădeni, și că în baza informațiilor lor poate ancheta să fie mișcată din loc.

  Reamintim cititorilor că ancheta în cazul exploziei care a condus la decesul omului de afaceri Ioan Crișan, la sfârșitul lunii mai 2021, a fost preluată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – care a adus la Arad polițiști din București, polițiștii arădeni fiind înlăturați – încet, încet – din anchetă.

  UPDATE

  Amănunte despre vizita ministrului de interne la IPJ Arad au fost publicate astăzi pe site-ul predoiupolitica.ro.

  „Ministrul Afacerilor Interne a condus două ședințe de lucru anterior planificate, dar neanunțate prealabil, cu persoanele din conducerea structurilor de ordine publică din județele Alba și Arad, ieri, 22 august 2023. În cadrul ședințelor, a fost analizată situația operativă de la nivelul celor două județe, iar ministrul a abordat aspecte esențiale privind eficiența și integritatea activității polițienești, precum și reconstruirea încrederii cetățenilor în forțele de ordine. Oficialii MAI au solicitat conducerii structurilor de ordine publică din județ, respectiv poliție, jandarmerie și serviciul de informații și protecție internă, să ridice nivelul de implicare și eficiență în aplicarea și apărarea legii, a drepturilor și libertăților cetățenilor”, se arată pe site.

  “Datele pe care le avem la dispoziție privind evoluția criminalității, cele privind lipsa de încredere a cetățenilor în administrație și instituțiile de impunere a legii, indică profilarea unei tendințe de ignorare și nerespectare a legii. Este o cerință socială urgentă de revitalizare a acțiunii structurilor polițienești și vă cer să creșteți profesionalismul actului de aplicare a legii. Trebuie să privim realitatea în față, sunt cetățeni care ignoră legea, unii sistematic, alții în structuri de crimă organizate, ceea ce este inacceptabil. Acest fenomen are drept una dintre cauze scăderea – în unele inspectorate și de către unii polițiști – exigenței și deontologiei profesionale. Față de astfel de situații, voi face uz de toate competențele mele legale pentru a înlătura aceste realități instituționale”, le-a transmis ministrul Afacerilor Interne reprezentanților structurilor din cele două județe.

  „Ministrul Cătălin Predoiu a subliniat faptul că actul polițienesc prefigurează actul de justiție, iar obligația polițistului este să acționeze în mod legal, fără alte interferențe, cu pasiune, cu fler, cu integritate și fără teamă. Datele privind evoluția criminalității și nivelul scăzut de încredere al cetățenilor în administrație și instituțiile de impunere a legii au condus la concluzia că este necesară o revitalizare a structurilor polițienești. În acest sens, ministrul a punctat câteva principii fundamentale care trebuie să guverneze activitatea forțelor de ordine:

  – Neutralitate politică, în sensul că aplicarea legii nu trebuie influențată de factori politici, ci trebuie să se bazeze pe respectarea strictă a legii.

  – Egalitate în fața legii, ceea ce presupune că indiferent de statutul social sau situația financiară a cetățenilor, legea trebuie aplicată fără nicio discriminare sau favoritism.

  – Integritate, aspect important în aplicarea legii, conducerea MAI subliniind că cei care nu se conformează acestui principiu nu au loc în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

  – Reconstruirea încrederii, pentru ca relația dintre poliție și cetățeni să fie una de parteneriat, bazată pe încredere și transparență.

  – Profesionalism și independență, având în vedere că polițiștii trebuie să își desfășoare activitatea cu pasiune, fler, integritate și fără teamă, respectând spiritul și litera legii și acționând independent de influențe externe.

  La final, ministrul Afacerilor Interne a subliniat necesitatea unei schimbări de atitudine și a făcut apel la principiile de egalitate în fața legii, integritate și independență în aplicarea acesteia. Acesta și-a exprimat convingerea că astfel se va putea îmbunătăți activitatea forțelor de ordine și se va recâștiga încrederea cetățenilor.

  Vizitele de lucru efectuate în cele două județe au fost planificate anterior și se înscriu în activitatea de cunoaștere și coordonare instituțională asumată public de ministrul Afacerilor Interne, având ca scop, inclusiv corectarea eventualelor disfuncționalități existente la nivelul structurilor județene ale ministerului. Ministrul Afacerilor Interne va efectua o vizită de lucru și în județul Constanța, imediat după finalizarea controalelor și verificărilor demarate la nivelul Inspectoratului de Poliție din acest județ, în următoarele zile”, se mai arată pe site.

  Citește și: Într-o tăcere desăvârșită, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a făcut o vizită fulger la IPJ Arad

  Citește și: Secretarul de stat Bogdan Despescu a dispus control la IPJ Arad și în alte șase județe

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.