O ploaie de stele ar putea fi vizibilă pe cerul României

  de - | 25 May 2022, 3:17 PM | Naţional

  0

  Planeta Pământ se va intersecta, în dimineaţa zilei de 31 mai, la ora 8,00 (ora României), cu particule provenite din cometa 73P/Schwassmann-Wachmann. Deşi în România va fi zi atunci, se aşteaptă ca activitatea meteorilor să se intensifice treptat, cu câteva ore înaintea maximului preconizat, anunţă Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Astfel, în noaptea de 30 spre 31 mai vom putea fi martorii unui spectacol ceresc deosebit până în jurul orei 4:30, când cerul va începe să se lumineze treptat (Soarele răsare la ora 5:30). Meteorii vor fi lenţi în comparaţie cu meteorii „obişnuiţi”, intrând în atmosferă cu viteze de doar 16 km/s (72 km/s fiind viteza maximă), potrivit hotnews.ro.

  „De ce ploaie de stele? Întâlnirea din acest an include multe particule desprinse din coada cometei în anii 1892, 1897, dar şi fragmente mai mari rezultate în urma dezintegrării cometei din anul 1995. Ce va fi? Rămâne de văzut: totul sau nimic”, spun reprezentanţii Observatorului Astronomic.

  „Condiţii pentru observarea fenomenului: predicţia să fie corectă, cerul senin, să fim departe de poluarea luminoasă a oraşelor şi să privim cerul relaxaţi dintr-un şezlong, cuprinzând cât mai mult din bolta cerească. Nu uitaţi, adaptarea ochiului la întuneric durează cel puţin o jumătate de oră, aşadar evitaţi sursele de lumină artificială. Fenomenul nu poate fi urmărit prin instrumente astronomice (lunete şi telescoape)”, mai spun reprezentanţii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

  Citeste mai mult: adevărul.ro

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.